STARTSIDAN | NYHETER | LE MANS | LE MANSGAZINE | ÖVRIGT

Le Mans 2010: LMP1
- färger, former, chanser...

Det är dags att gå igenom årets deltagare i Les 24 Heures du Mans och försöka förutse deras chanser till bra placeringar. Vi börjar med LMP1 (LMP2 och GT-klasserna följer inom kort).

Det är alltid vanskligt att försöka förutspå utgången av Le Mans. Visst kan man utgå från att det blir en dieselbil som vinner men vilken är svårare att förutse än på mycket länge. Om förra året var en öppen historia så är det ännu svårare nu. Då kunde man ändå se att R15 inte riktigt kunde hänga med i 908:ornas tempo, i år har det varit väldigt jämnt i de två race där Audi och Peugeot mötts. Sen har vi bensinklassen, LMP1 är i praktiken två klasser, med Lolor i olika former och förvånansvärt jämna stall. Det finns ingen riktigt klar favorit där utom möjligen Aston Martin. Visst hade det varit kul om ACO vågat bromsa dieslarna lite mer men Le Mans brukar bli kul oavsett om det är som tidigare år då Audi totaldominerat eller som nu när Peugeot är med och tampas om segrarna.

 

Audi R15+

Man får hoppas att aerodynamikerna hos Audi gjort sitt jobb ordentligt för det är inte direkt insmickrande former i fronten. Möjligen vänjer man sig med tiden men jag tror att man måste se den i verkligheten innan man fäller det slutgiltiga omdömet. Målningen är lite mer "wild and crazy" än vi är vana att se från Audi och man kan ju tänka sig att det är för att ta lite av uppmärksamheten från formerna. Efter att ha sett den in action i ett par race nu så känns det ändå som att i alla fall målningen har sina poänger.

De största förändringarna gentemot förra året är som sagt aerodynamiska, med en helt ny front som är liksom tvådelad, samt en ny motor. Man har kapat två cylindrar på den gamla och kör nu med en V10-diesel. Anledningen till det är att V12:an vägde väl mycket och var i längsta laget för att viktfördelningen skulle bli bra. Dessutom har dieselbilarna fått mindre restriktorer och mindre tankar i år för att någorlunda minska övertaget gentemot bensinbilarna men skillnaden i prestanda mot tidigare år är i praktiken marginell.

Fokus för Audi i år ligger helt på Le Mans och den enda anledningen till att man ställde upp på Paul Ricard och Spa var att få ordentligt med testtid i racetempo. Tyvärr var inget av racen speciellt bra som indikator på hur man kommer att klara sig mot Peugeot på Le Mans (som race i övrigt däremot så var både Paul Ricard och Spa toppen!). Paul Ricard punkterades lite av att Oreca klantade till det i början av racet och kunde aldrig komma igen helt och Spa var lite för märkligt (se rapport här). Av det man kunde få ut av i alla fall Spa så finns det alla möjligheter till en fantastisk kamp mellan de två jättarna! Speciellt med tanke på att Audi körde med Le Mans-set up.

Man kommer till start med tre bilar där Kristenssen/Capello/McNish nog får hållas som favoriter även om de andra två bilarna också de har förare av toppklass. Som extra backup kommer (förhoppningsvis, det verkar ännu lite osäkert) Kolles att ställa upp med två R10:or. Tyvärr brukar privat-Audisar sällan göra något större väsen av sig (med undantag för Team Goh som vann 2004 men de var mer av halvfabriksstall) men det ska i alla fall bli intressant att jämföra varvtider mellan R15+ och R10!

Vinstchans:
Motor: Diesel-V10, 5.5 liter
Däck: Michelin

Audi Sport

 

 

Peugeot 908 HDi FAP

Det var tal om att Peugeot skulle ställa upp med V8-hybrid 2010 men det projektet verkar ha lagts på is då inte ett ord har nämnts om det. Istället fortsätter man på det inslagna spåret med 908:an. Och det är nog ingen dum idé för varför ge sig ut på tunn is med oprövad teknik när man har ett riktigt segervapen redan klart. Dessutom kommer det ju nya regler nästa år.

Jag har inte lyckats få fram några detaljer om de tekniska nyheterna för i år men av vad man kan se så är det finslipning och småpill man ägnat sig åt under vintern. Och varför skulle man ge sig på några större grejer när bilen redan är så bra? Audi får finna sig i att slå ur underläge för Peugeot har numera farten, tillförlitligheten, mekanikerna och förarna som krävs för att vinna Le Mans. Man har verkligen jobbat upp sig och polerat bort de där småmissarna som sänkte möjligheterna de första åren.

Fabriksstallet ställer upp med tre bilar och har en bonus-908 hos Oreca (det är den på bilden). Tyvärr har Orecas uppladdning inför Le Mans varit allt annat än bra då man kraschade både på Paul Ricard och Spa. Paul Ricard kunde man åtminstone fullfölja men på Spa gick det värre. Som tur är så har man Hughues de Chaunacs rutin och kunskap att luta sig tillbaka på. Man får hoppas att det räcker...

Vinstchans:
Motor: Diesel-V10, 5.5 liter
Däck: Michelin

Peugeot Sport

 

 

Lola-Aston Martin LMP1

Aston Martin satsar på ett säkert kort för att få publicitet och målar sin bil i de klassiska Gulf-färgerna. Det ska erkännas att det funkar för visst känns det som att det är 1970 igen... Lolan är väl egentligen den första bilen i modern tid som verkligen lyckas göra målningen rättvisa – det krävs en coupé helt enkelt. Sen gör det ju inget att den har en ylande V12:a på 6 liter bakom föraren. Motorn är för övrigt baserad på den som sitter i bl a DB9:an så om vi har nån DB9-förare i läsekretsen så har denne ytterligare en anledning att sträcka lite extra på sig... Bilen är i grunden en Lola B08/60 som modifierats på nästan alla punkter av Aston Martin/Prodrive. Det är egentligen bara grundstommen som är original, på så vis slipper man göra om kraschtesterna.

Chanserna till seger på Le Mans är tyvärr helt obefintliga. Det krävs att alla dieselbilar bryter eller i alla fall helt schabblar bort sig. Konstigare saker har ju hänt men möjligen kan man klämma sig in på en pallplats. Det här är dock inget som Aston Martin ska lastas för, det är helt ACO:s regelmakares ansvar som inte gett bensinbilarna en rimlig chans att rå på dieselbrigaden.

Som en sorts protest mot det här ställde man inte upp med fabriksbilarna på Spa utan lät Signature Plus representera märket där. George Howard-Chappells förklaring var att det inte var nån större sportslig poäng i att köra om en i bästa fall åttondeplats efter alla dieselbilar och visst är det så men frågan är om man inte biter sig själva lite i svansen då man samtidigt går miste om värdefulla testdata. Paul Ricard gick ju bättre med en andraplats totalt för att inte tala om Le Mans förra året då man knep fjärdeplatsen. Att man är bästa bensinbil råder det ingen tvekan om.

Två gulfblåa bilar kommer till start tillsammans med Signature Plus svart-vita bil.

Vinstchans:
Motor: V12, 6 liter
Däck: Michelin

Aston Martin Racing

 

Rebellion Lola B10/60

Rebellion Racing drivs av schweiziska Speedy Garage från Lausanne. Som officiell Spyker-återförsäljare har man tävlat med en Spyker C8 i LMS 2007-08 med hyffsad framgång under namnet Speedy Racing. 2008 gav man sig in i prototypvärlden tillsammans med Sebah Racing med en Lola B08/80, också det med framgång. 2009 var det så dags för LMP1 med en Aston Martin-motoriserad Lola B08/60, dock ej att förväxla med Aston Martins egen variant beskriven ovan. Jag vet inte hur mycket stöd man hade från Aston men man kan ju tänka sig att den fick agera testbänk i viss grad.

I år är det Lolas nya B10/60 (i praktiken en uppgraderad B08/60) som gäller och man har övergett Aston Martin-motorn till förmån för vad man kallar "Rebellion V10". Riktigt vad det är för motor ber jag att få återkomma om men jag gissar på att det är en Judd. Rebellion tillverkar klockor så de står bara för fiolerna i stallet så att säga...

Chanserna till bra placeringar är goda, i alla fall i bensinklassen. Paul Ricard resulterade i en tredjeplats (även om man blev nerflyttad i efterhand) vilket får sägas vara en lyckad debut för en ny bil. Räkna med att dom nafsar Aston Martin i hälarna!

Vinstchans:
Motor: Judd V10 (?)
Däck: Michelin

Rebellion Racing

 

Drayson Racing Lola B09/10

Paul Drayson är Storbritanniens forskningsminister och är som sådan engagerad i olika miljöfrågor. Därför kan det tyckas lite märkligt att syssla med motorsport på fritiden men det finns en tanke med det. Poängen är att visa att alternativa drivmedel kan vara lika bra som fossila bränslen så man har tagit upp Nasamax fallna mantel och kör på E85 (undras om de kommer att gå runt i depån på Le Mans under fredagen och låta besökarna lukta på etanol dom också?). Jag kan tänka mig att man kollar på möjligheterna att köra med hybridteknik nästa år då ACO kommer att tillåta det.

Man satsar på säkra kort när det gäller "hårdvaran" med Lola-chassi och Judd-motor, inga konstigheter och väl beprövat alltså. Det är nog ett smart drag att göra så då man kan fokusera på miljöbiten på ett annat sätt än med en nyutvecklad bil med eventuella barnsjukdomar.

Drayson Racing är ett av få rena ALMS-stall i prototypklasserna på Le Mans i år men där har man gjort bra ifrån sig. Tyvärr hade man lite otur på Sebring då en tacklad Peugeot i sin tur tacklade Drayson-Lolan med följd att ena kylaren brast. Innan dess hade man bra häng på täten. Stallet är det inget fel på i alla fall då det är Dale White som står för driften. Förarkvalitén är helt ok den också där Drayson själv trots allt får ses som glad amatör i jämförelse med Jonny Cocker. I långloppen har man fått verkligt bra förstärkning då ingen mindre än Emanuele Pirro ansluter. Det kan räcka långt.

Vinstchans:
Motor: Judd V10, Etanol E85
Däck: Michelin

Drayson Racing

 

 

Autocon Motorsports

Jag måste pinsamt nog erkänna att jag helt har missat att Autocon fortfarande tävlar trots att jag kollade på Sebring från start till mål. Möjligen noterade jag att dom körde men tänkte inte vidare på det. Nåja, man har fått en startplats på Le Mans men är det för elakt att tycka att det känns som det var som tack för lång och trogen tjänst? Troligen, det är inget dåligt stall och man har varit ALMS troget under alla år. Mest minnesvärd är tiden då man kämpade på med sin gamla Riley & Scott MkIII och man gjorde det med den äran. Faktum är att Autocon är ett av få kvarvarande privatstall av amatörkaraktär som finns kvar och bara det är ju värt en del. Kanske lite som ALMS svar på WR?

Numera kör man med en Lola B06/10 med AER-motor, en uppdaterad version av gamla EX257 dvs den gamla MG-lolan. En avancerad bil när en kom men knappast state of the art nu mera – som namnet antyder kom den 2006. Som sagt, man har inget med nån toppstrid att göra men man borde ta sig imål i alla fall.

Vinstchans:
Motor: AER
Däck: Dunlop

Autocon Motorsports

 

 

Oreca Racing

Efter att Henri Pescarolo och Dome tvingats dra sig ur så är Oreca det enda stall som är kvar som bygger sin egen bil. Alla andra (förutom Audi och Peugeot förstås) kör Lola. I år har den egna bilen fått hamna lite i skymundan då huvudfokus ligger på den Peugeot 908 man också kör.

Oreca och Courage gick samman för ett par år sen (eller om det var Oreca som köpte upp Courage?) och är numera en av de större aktörerna inom motorsport med 220 anställda. Man har många strängar på sin lyra, Porsche Carrera Cup, Audi R8 LMS i GT3, Seat Leon Copa och Le Mans. Även om Oreca hade kapaciteten att utveckla LMP-bilar så var sammangåendet med Courage ett sätt att ytterligare öka möjligheterna. Således är det Courage-delen av det nya företaget som sköter utvecklingen av LMP-bilarna under ledning av Yves Courage.

Oreca 01 är en vidareutveckling av Courage LC70. En av många vidareutvecklingar av LC70:n ska tilläggas. Courage LC75 (LMP2 versionen), Acura ARX01 och Formula Le Mans-bilarna är alla baserade på samma grund. Motorn i 01:an kommer från japanska AIM som tidigare levererat motorer till bl a Creation. Med tanke på både Courages och Orecas erfarenheter av Le Mans så får man nog räkna med att de är med uppe i toppen på söndagseftermiddagen. En fjärdeplats på Paul Ricard är ju bättre än man lyckats med hittills med 908:an...

Vinstchans:
Motor: AIM V10, 5.5 liter
Däck: Michelin

Oreca

 

____________________

Betygsskalans gradering:
Vinst!
Pallplats, möjligen vinst om dieslarna ballar ur
Best of the rest, möjligen pallplats
Tar sig i mål med lite tur
Bryter.

 

//Johan Söderberg 2010-05-11

 

 

All text © Johan Söderberg.
Frågor, förslag, synpunkter eller annat?
Hör av er till
info@n138.com

-