Les 24 Heures du Mans 2011
Observationer från kvalet

 

 

 

 

 

Onsdag:

Fri träning och kvalomgång 1.

Första kvaldagen är avklarad och om den fria träningen var relativt lugn och avspänd så var själva kvalet desto mer händelserikt.

Vi börjar med lite tider: Stephane Sarrazin satte snabbaste tid med 3:27.033, nio tiondelar snabbare än Audi nr 2. Bästa bensinbil kommer först på åttonde plats och det är Pescarolo Sport som gör en bejublad och efterlängtad come back. 3:35.456 blev tiden och man får hoppas att det finns mer att ge då det är mer än fem sekunder långsammare än sämsta dieselbil. Dock stötte man på problem mot slutet med vatten i oljan. Eller för att citera Pescarolo i en intervju i Radio Le Mans: "It's not really a problem, just some water in the oil". Vatten i oljan brukar dock i vanliga fall innebära ganska stora problem men antagligen vet han vad han gör.

Bästa LMP2 blev Strakka Racing med 3:42.615 dock kraschade man rejält i Dunlopkurvan precis i slutet av kvalet. Riktigt vad som hände är oklart men det måste ha gått fort då hela sidan av bilen var söndersliten och däckstravarna var ordentligt omkastade. Föraren, Nick Leventis, verkar ha klarat sig bra. Omskakad men oskadd. Strakka verkar dock ha siktet inställt på att få ihop bilen igen till ikväll.

GTE Pro (fd GT2 alltså) var som vanligt tajt och hårt, tio bilar inom en och en halv sekund. Pole har än så länge BMW med 3:58.426 följd av Ferrari 458 och Corvette. Bästa Porsche kommer först på sjunde plats och det är lätt att få känslan av att 997:an börjar bli gammal och frånåkt men det skiljer bara en dryg sekund och racet är ju 24 timmar… Dock tror jag Ferrari 458 kommer bli en svår nöt att knäcka.

Bästa GTE Am, dvs amatörklassen, körde in på 4:10.316 och det är ju ingen hisnande tid men då får man ha i åtanke att man bl a inte får ha en bil nyare än ett år. Ferrari 430 var det som satte pole i GTE Am således.

 

Allmänna noteringar:

Aston Martin har ju inte haft någon vidare försäsong med sin nya AMR-One och kvalet gick inte mycket bättre det. Motorbyte och strul präglade både den fria träningen och kvalet. 3:51 och 3:56 lyckades man trots allt få till och enligt förarna så är bilarna väldigt fina att köra så bara man får fason på motorerna finns alla möjligheter att vara med och tampas i täten. Av bensinklassen då. Dessutom får årets race ses som mer av ett långdistanstest då utvecklingstiden var extremt kort. Nästa år däremot… Apropå motorer så har Audis motoransvarige, Ulrich Baretzky, kommenterat Aston Martins val av motortyp med att det finns en anledning till raka sexor är extremt ovanliga i LMP-bilar. Låt oss hoppas att Aston Martin kan motbevisa honom då motorn dels låter väldigt fint, eller i alla fall säreget, och att en rak sexa är roligare än en V6:a.

För att hålla oss kvar på temat Aston Martin och Audi så råkade man ut för en rätt svår krasch i Mulsannekurvan. Aston Martin Vantage nr 60 snurrade och fick motorstopp rätt i racespåret och in stormar Audi nr 1 utan en chans att kunna väja. Resultatet blev två rejält kvaddade bilar. Frågan är om de går att rädda. Audi verkar ha siktet inställt på att få ordning på sin bil men Aston Martinen såg värre ut. Vid en första anblick såg den inte så värst trasig ut men tittade man lite närmare så såg den rätt sned ut. Möjligen går den att räta ut men det sista man såg av den var i "the dead car park".
Andra med otur var Imsa Performance som kraschade sin Porsche ordentligt i den fria träningen. Baken var ordentligt tilltufsad så det blev inget kval för dem igår alltså. Dock verkar man sikta på att få bilen klar till ikväll. Felbermayrs GTE Pro-Porsche började brinna mot slutet av kvalet men det verkade inte vara värre än att den bör komma till start ikväll.

I övrigt var det mest punkteringar, framför allt Ferrari verkade drabbas, dock lyckades de flesta ta sig till depån utan att slita sönder däck och bil. En av Corvetterna började visserligen brinna i främre hjulhuset i Tertre Rouge men det var tydligen bara läckande styrservoolja som tog eld på varma bromsskivor. Det såg väldigt dramatiskt ut men Oliver Gavin (tror jag det var) körde lugnt vidare…

En intressant notering man kunde göra igår kväll var att Sarrazin kom upp i 340 km/h på Mulsannerakan och det var länge sedan man såg dom farterna. Så vitt jag kan minnas var Racing for Holland uppe i 343 km/h med sin Dome S101 för några år sedan, möjligen 2004-05 någon gång, men efter det har det rört sig om 320-330 km/h som bäst. Att ACO har sänkt motorstyrkan i och med det nya reglementet har fått den effekten att stallen satsar på lågt luftmotstånd för att kunna behålla de höga toppfarterna på Le Mans-banans långa raksträckor. Det var en av huvudanledningarna till att Audi satsade på kupé i år. Frågan är om ACO hade räknat med den här utvecklingen när man spånade fram det nya reglementet.

Apropå regler, med lite tur kanske den ohyggligt fula ryggfenan är ett minne blott redan nästa år då FIA tillsatt en utredning om de verkligen gör någon nytta. Detta efter att Peugeot haft ett par krascher under tester i vintras med påstådda flygturer. Just att motverka att bilarna lyfter var huvudsyftet med fenan. Det talas om att fenan lika gärna kan förvärra beteendet i vissa avseenden. FIA ska studera data från Peugeots tester och återkomma med besked under hösten.

Och apropå aerodynamik: Audi experimenterade en hel del med olika nosar under kvalet. Varför man inte gjorde det under den fria träningen kan man ju fråga sig men man såg väl kvalet mer som ett test eller så. Det var framför allt olika sorters sidoflärpar (vad heter det på riktigt egentligen?) man testade men huruvida det var någon större skillnad mellan de olika versionerna ville man inte tala om.

 

Vad händer ikväll då? Det talas om risk för regn och om så blir fallet lär det inte bli några större förändringar på startuppställningen utan snarast bli mer av ett regntest inför racet. Risken/chansen för regn till helgen är tydligen ganska stor och eftersom redaktionen inte är på plats i år så får det gärna regna… Det ser ut att bli ett ganska kallt race även i år. Igår kväll var temperaturen nere på 14° C. Bra för motorerna, mindre bra för publiken men fredagen lär väl bli stekhet som vanligt under depåvandringen.

Rapport från kvällens två kvalomgångar följer!

Publicerat: 2011-06-09 kl 11:12

 

 

Torsdag:

Kval 2

Fram till de sista tjugo minuterna hände inte såvärst mycket. Lite småjusteringar, ett par snabbare varv mest bara för att få en vettig tid utifallatt och ett par punkteringar på det. Sedan hände allt på en gång. Peugeot smällde till med ett par 3:26-varv med Audi hack ihäl. MItt i allt detta snurrar Robertson Racings Ford GT, passande nog i Fordchikanen, och drar upp halva grusfållan på banan. Första bil som kommer efter är BMW nr 56 och en förvånad Andy Priaulx kan bara se på när däcktravarna slukar honom. Det blev rejäl smäll och hela framdelen av bilen blev mos. Priaulx kunde dock kliva ur oskadd som tur var. BMW-stallet har att göra för att få ihop en körbar bil till lördag. Kort därefter snurrar Stephane Sarrazin vid Dunlopkurvan. Kalla däck direkt ur depån...

Just som man börjar fundera på om det är möjligt att få till en tid under 3:26 senare ikväll drar Marcel Fässler (Audi nr 2) till med ett varv på 3:25.961 precis innan målflagg. Vem hade trott att just Fässler skulle ta pole, om än provisorisk?

Överlag skulle kvalomgången innebära förbättringar av tiderna för de flesta stallen. Pescarolo putsade sin tid med två sekunder och har för närvarande 3:33 och är därmed bästa bensinbil, bara tre sekunder efter sämsta dieselbil. Intressant att notera i sammanhanget är att dieselbilarna tar längre tid att tanka och har mindre tankvolym jämfört med bensinbilarna. Åtminstone på pappret ser ACO:s utjämningsförsök ut att fungera. Rebellion ligger en knapp sekund efter Pescarolo och har häng på "bensinpole" senare ikväll.

LMP2 leds för tillfället av Signatech Nissan där Soheil Ayari satte 3:41.458. Kvällens vinnare i LMP2 var dock Strakka Racing som efter ett mekpass på en sådär 40 timmar kunde rulla ut sin HPD till start som om inget hade hänt. Till råga på allt satte man en respektabel tid på 3:45.041, visserligen långsammare än igår men som sagt, med tanke på omständigheterna.

Andra med omständigheter var ju Gulf AMR Team Middle East, dvs Aston Martin Vantage nr 60, som blev rammad av Romain Dumas igår. Man var inte klara för start i tid ikväll pga en krånglande växellåda men bara en dryg halvtimme försenade kunde man börja köra igen. Att Audi fick ihop Dumas bil känns inte lika iponerande. Dels var den inte lika kvaddad men framförallt så förväntar man sig att de fixar det utan mankemang...

Lotus hade en hel del otur ikväll då motorn på deras ena Evora bokstavligen gick upp i rök. Typiskt nog var det racemotorn och frågan är om man hinner sätta i kvalmotorn igen och om man ens får göra det.

Och det för oss in på Aston Martin. Deras bedrövliga resa med sin AMR-One fortsätter med avåkningar, motorstrul och allmänt krångel. Man får hoppas att de får ordning på grejorna till lördag men det ser mörkt ut. Just nu känns det som en seger om man ens tar sig imål på söndag eftermiddag.

Snart dags för kval 3. Får vi se ett 3:24-varv?

Mer följer senare inatt!

Publicerat 2011-06-09 kl 21:50

 

Kval 3

Det sena kvalet blev lite tråkigare än väntat. Det blev alltså inget 3:24-varv. Precis som det tidiga kvalet så började det tända till lite när det var tjugo minuter kvar men trafik och eventuellt dåligt grepp mot slutet av banan satte stopp för alla försök till riktigt snabba tider. Det blev dock en putsning av poletiden till 3:25.738 helt utan förvarning med runt 40 minuter kvar av kvalet då Benoit Treluyer i Audi nr 2 fick feeling. På andra plats kom Audi nr 1 med 3:25.799, satt på andra eller tredje varvet av Romain Dumas (tror jag). Simon Pagenaud i Peugeot nr 9 höll sig mer till traditionen och satte sin bästa tid på 3:26.010 alldeles i slutet av kvalet vilket gav en tredje plats.

Bensinklassens bästa tid tog Rebellion med 3:32.883, två tiondelar före Pescarolo, vilket gav 8:e och 9:e plats. I övrigt var det inga större omkastningar mer än att en del bilar blev lite, så att säga, omkastade. Med bara sekunder kvar av kvalet försökte sig Tom K på att sno åt sig pole, han hade haft ett par riktigt vassa försök som sabbats av bilar ivägen innan dess och hade en bra sektortid fram till Tertre Rouge där han tog i för hårt, tappade greppet och satte bilen i däckbarriären med ett torrt kolfiberkras som följd. Det såg dock inte ut att ta alltför hårt på vare sig Tom K eller bil så det lär inte vara några större problem att få ordning på bilen till lördag morgon.

Värre gick det för Ferrari nr 58 som verkade ha kört av ordentligt i Mulsannekurvan. Exakt vad som hände är fortfarande oklart. Eventuellt var Aston Martin nr 009 inblandad, åtminstone indirekt, men det var ingen kontakt mellan bilarna i alla fall enligt förarna. Det hela resulterade dock i att kvalet rödflaggades i tjugo minuter. Ferrarin såg inte ut att vara så värst skadad men det var svårt att se på TV-bilderna i mörkret.

Detta för oss in på GTE, som vi missade i rapporten från det tidiga kvalet. Precis som i onsdagskvalet så var det tajt, nio bilar inom två och en halv sekund. BMW var snabbast med 3:57.592 följda av Ferrari nr 51 med 3:58.040. Tyvärr så är det alltid lite svårare att följa GT-bataljerna ordentligt när man inte är på plats så referaten blir lite knapphändiga. GT-bilarna är oftast bara i bild när de har råkat ut för någonting eller är ivägen för LMP-bilarna vilket är synd då det oftast är GT-klasserna som har de hårdaste kamperna.

Aston Martin då? Det såg ut som att kvällskvalet gick lite bättre då man bättrade på tiden litegrann även om 3:45 inte är något att ropa hej över men man lyckades få lite fler varv ur bilarna än tidigare och det lär behövas. Man får inte glömma att det brukar ta tre år innan man kan vara med i toppen med en ny bil.

Audi, Audi, Peugeot, Peugeot - så ser täten ut inför lördagen och kampen mellan Audi och Peugeot ser ut att bli hårdare än någonsin om kvalomgångarna ger en rättvis bild av de båda stallens förmågor. Topp sex inom en halv sekund verkar ju onekligen lovande.

Resultaten finn i PDF hos lemans.org - det är bara att studera siffrorna och försöka lista ut vilka som egentligen har övertaget. Snart brakar det loss igen!

Publicerat 2011-06-10 kl 01:09

 

Text: Johan Söderberg, foto: Peugeot Sport

 

 

Allt innehåll på N138.com är ©2001-2011 av Johan Söderberg. Frågor, synpunkter eller bara ett hej? Skicka ett mail!