STARTSIDAN | NYHETER | LE MANS | LMES/ALMS | LE MANSGAZINE | ÖVRIGT

Le Mans FAQ

Efter att ha sett Eurosports sändning från årets Le Mans så är det uppenbart att det finns ett behov av en Le Mans-FAQ, dvs en kortfattad sammanställning av de vanligaste frågorna om Le Mans. Kolla här först innan ni SMS:ar Tromark & C:o nästa gång...

Se även Banhistoriken och Le Mans Hall of Fame för info om flest segrar, snabbaste varv osv. Skulle ni ha fler frågor, eller upptäcka fel för den delen, så tveka inte att skicka ett mail till lmfaq@n138.com!

Senast uppdaterad: 20040924

 

Fråga: Vad är Le Mans?


Affischen till det första 24-timmarsloppet på Le Mans.

Svar: 1. En industristad vid floden Sarthe c:a 20 mil sydväst om Paris med runt 150000 invånare. Staden är huvudort i 72:a departementet, Sarthe i Pays de la Loire. Mer information om staden Le Mans finns på www.ville-lemans.fr
2. Les 24 Heures du Mans, ett 24-timmarslopp för bilar arrangerat av Automobile Club de l'Ouest (ACO) som kördes första gången 1923 som sedan dess körts varje år (med undantag för 1936, då det ställdes in pga storstrejker, och krigsåren) i mitten av juni. Tävlingen kom till på initiativ av Georges Durand, Charles Faroux och Emile Coquille för att främja den tekniska och kvalitativa utvecklingen av tidens bilar. Tidigare fanns bl a Brooklands Double 12 som var en 24-timmarstävling uppdelad på två 12-timmarsheat men Le Mans var den första tävlingen som gick i 24 timmar i sträck över natten.

Genom åren har biltyperna gått från att vara i princip trimmade standardbilar till att vara extrema prototyper som bara står F1 efter i teknisk standard. Själva Le Mans-banan är av en väldigt speciell karaktär då den har extremt långa raksträckor (fram till 1990 i alla fall, se banhistoriken) och toppfarterna har som värst legat nära 400 km/h (se nedan). Lågt luftmotstånd och hög motorstyrka var receptet som krävdes för att kunna hävda sig mot konkurrensen. På senare år har ett par chikaner på den över fem kilometer långa Mulsanne-rakan gjort att bilarnas toppfarter inte blivit lika avgörande som förr. Tillsammans med Monte Carlo-rallyt, Monacos GP och Indy 500 så är 24-timmars på Le Mans ett av världens äldsta bilrace som fortfarande körs.

 

Fråga: Hur snabbt skulle en Formel 1-bil ta sig runt Le Mans-banan?

Svar: Snabbare än en LMP1:a men exakt hur mycket snabbare är svårt att säga. En jämförelse av varvtiderna i Formel 1-loppet på Monza mot LMES-loppet 2004 borde ge en hyfsad fingervisning då Le mans och Monza är av samma karaktär, dvs en lågdownforcebana med långa rakor och snabba, svepande kurvor. Snabbaste tävlingsvarv i LMES-loppet var på 1:38.343 och sattes av Stefan Johansson (har jag för mig) i en Zytek 04S (bästa Audi R8 var Audi UK nr 8 med 1:39.045). Snabbaste varv i F1-loppet 2003 var på 1:21.832 och sattes av Michael Schumacher. Det är bara att börja räkna...

En F1:a skulle dock inte ha en chans mot LMP1:orna om de skulle ställa upp i 24-timmarsracet då de inte är byggda för att hålla så länge. Man brukar räkna med att en F1-motor har en livslängd på c:a fem timmar pga den höga trimningsgraden. Lägg därtill att man under ett Le Mans-lopp kör i princip hela Formel 1-säsongen på 24 timmar. Det har för övrigt körts ett F1-Grand Prix på Le Mans 1967 men det var på Bugattislingan.

 

Fråga: Behöver man byta bromsar och vätskor under ett Le Mans-lopp?

Svar: Nej. I alla fall inte om allt går som det ska. I normalfall så kan man köra hela racet på samma bromsskivor och belägg men det är klart att justeringar och byten förekommer. Detsamma gäller för bilens vätskor.

 

Fråga: Varför tar depåstoppen så lång tid på Le Mans?


Seiji Ara springer ut till bilen för att byta av Tom Kristensen. Mannen på huk tar tid...

Svar: Därför att det är förbjudet att byta däck eller arbeta på bilen samtidigt som man tankar. Det är både säkerhetstänkande och ett försök att hålla kostnaderna nere som ligger bakom den regeln. Man vill undvika att det springer en massa mekaniker runt bilen medan man tankar och kostnadsbesparingen ligger i att man inte behöver lika många mekaniker som i t ex F1 då det räcker med en tankare, två däckbytare, han som håller i skylten och en brandsläckarkille (har jag glömt nån nu?). Max antal som får arbeta på bilen samtidigt (vid reparationer o dyl) är, om jag inte minns fel, sex stycken. Behöver man fler så måste bilen rullas in i garaget. Undantag mot tankningsregeln finns: Man får byta förare och putsa rutan under tankning. Ett normalstopp med tankning och däckbyte går på runt en minut och förarbyte innebär ingen extra tid. En intressant följd av depåstoppsreglerna är att däcktillverkarna har börjat satsa på däck med mer och mer hållbarhet så att man kan spara tid i depån när man slipper byta däck. Nuförtiden är det inte ovanligt att man kör fyra stints på raken.

 

Fråga: Vilken är den högsta toppfarten som någonsin uppmätts på Le Mans?

Svar: 407 km/h! Fartrekordet sattes 1988 av Roger Dorchy i en döende WM P88. Man insåg tidigt i loppet att bilen inte skulle hålla ända in imål så på lördagskvällen kom man på att det finns ett annat sätt att ta sig in i historieböckerna: Man ställde in vingarna så snålt som möjligt, tejpade igen alla öppningar och Dorchy fick order att pressa bilen till sitt yttersta på Mulsannerakan. Resultat: Snabbast någonsin på Le Mans med 407 km/h (en del uppgifter finns om 412 km/h) och en överhettad motor som snabbt gav upp efter att rekordet var satt.

I slutet av 80-talet var farterna som galnast och 380 km/h var ingen ovanlighet. Näst snabbast var för övrigt Sauber-Mercedes C9 1989 med en toppfart på 400 km/h blankt. Jag vet dock inte om det var den bilen som Stanley Dickens körde. Idag är toppfarterna lite mer modesta och ligger på drygt 330-340 km/h. Snabbaste partiet av banan är Mulsannerakan fram till första chikanen och rakan ner mot Indianapoliskurvan.

 

Fråga: Har några svenskar vunnit Le Mans?

Svar: Jajamensan! Stanley Dickens vann 1989 i en Sauber-Mercedes C9 och Stefan Johansson vann 1997 med Joest Racing i en TWR-Porsche WSC95.

 

Fråga: Har någon svensk bil körts på Le Mans?

Svar: Japp! 1959 startade två stycken Saab 93 och den ena av dem, en specialbyggd 93B med Sture Nottorp och Gunnar Bengtsson bakom ratten, tog sig imål 24 timmar och 232 varv senare. Och det på En 12:e plats totalt! Det kom bara 13 bilar imål det året och det gör det nästan till en än större bedrift med tanke på att bilen hade en trecylindrig tvåtaktsmotor trimmad till (officiellt) 65 hk. Samma år kördes också en engelskanmäld 93 GT750 men den bröt tyvärr efter fem timmar.
Volvo har aldrig kört på Le Mans även om ett och annat privat stall försökte få med en P1800 i slutet av 60-talet. Tyvärr nekades man, samma sak för några Marcos 1800 med Volvo B18-motor.

 

Fråga: Vad hände egentligen när Jocke Bonnier förolyckades?


Systerbilen i Ecurie Bonnier. Bonniers olycksbil hade nr 8 men var målad på samma sätt.

Svar: Det var på söndagmorgonen, runt klockan nio har jag för mig, 1972 och Bonnier skulle med sin Lola T280 varva Scuderia Filipinettis Ferrari Daytona i den snabba högerkurvan innan Indianapolis. Exakt hur det gick till är än idag oklart men på något sätt så tog Bonniers Lola och Ferrarin i varandra och Bonnier slungades av banan rätt ut i träden där den exploderade. Det är lite av ett ödets ironi att Bonnier dog på Le Mans då han aldrig gillade loppet utan tyckte att det var alldeles för farligt pga de stora fartskillnaderna mellan GT-bilar och de rena prototyperna och inte borde få köras.

 

Fråga: Vad är det för klasser på Le Mans?

Svar: Det finns fyra olika klasser, två protoyp- och två GT-klasser. Just nu är det lite extra rörigt i klassdjungeln då det är två reglementen som överlappar varandra. Även GT-klasserna är i färd med att få nya regler, gemensamma för både FIA och ACO. Den som vill ha exakta siffror gör bäst i att besöka lemans.org och ladda hem reglerna. Här följer en förenklad och kortfattad beskrivning:


LMP1: Dome S101

LMP1 (tidigare LMP900 och LMGTP) är den snabbaste klassen och sålunda toppklassen. Bilen kan vara täckt eller öppen och motorvalet är i princip fritt. Man kan använda allt från en rak turbofyra på två liter till en V12:a (utan turbo) på sju liter. Minsta tillåtna vikt är 900 kg. Hittills är det bara Nasamax DM139 som är en riktig LMP1:a. De övriga i klassen är lätt modifierade LMP900. För att förvirra allt lite till så är de gamla LMP675:orna med kolfiberchassi tillåtna i LMP1.


LMP2: WR LMP 2004

LMP2 (tidigare LMP675) är tänkt som ett lite billigare prototypalternativ för privatstall. Motorerna kan vara fyr-till åttacylindriga. Minsta vikt 750 kg. Klassen har en teoretisk chans att kunna ta en totalseger på normala banor då den har låg vikt men på en högfartsbana som Le Mans krävs även styrka och uthållighet, något som klassen hittills har saknat. Gamla LMP675 med aluminiumchassi körs i LMP2.


LMGTS: Ferrari 550 GTS

LMGTS är den snabbaste GT-klassen, dvs rejält trimmade gatbilar som t ex Chevrolet Corvette och Ferrari 550. Minsta vikt 1100 kg och största motorvolym åtta liter (utan turbo). Motorerna har för övrigt samma prestanda som LMP1 och toppfarterna ligger inte långt ifrån heller. Funderingar finns på att göra det möjligt för klassen att ta totalsegrar och i princip är det bara en viktbantning som behövs... (I FIA GT heter klassen GT)


LMGT: Porsche 996 GT3 RSR

LMGT är den långsammaste klassen, i alla fall på papperet. Det är inte ovanligt att bilarna tar sig långt upp i topp tio, framförallt vid regn då de inte är lika väderkänsliga som bilarna i de mer extrema klasserna. Här är bilarna inte så långt från gatbilsförlagorna i trimningsgrad och de vanligaste bilarna är Porsche 996 GT3 RS och Ferrari 360 GT. Minsta vikt 1100 kg, motorvolym åtta liter utan turbo. (I FIA GT heter klassen N-GT)

 

Fråga: Hur många hästkrafter har en Le Mans-bil?


Motorn från en Ferrari 360 GTC: en V8:a på 3.6L och c:a 440 hk

Svar: Det är ingen motortillverkare som släppt exakta effektsiffror men i stora drag ser det ut så här (aktuella siffror för 2004, 2002 var effekten c:a 30-40 hk högre pga större restriktoröppningar i luftinsugen):

LMP1: runt 550-620 hk
LMP2: 450-500 hk
LMGTS: 550-620 hk
LMGT: 420-450 hk.

På flera håll ses siffror som är betydligt högre än dessa, t ex på americanlemans.com, och visst finns kapaciteten att få ut uppåt 800 hk i en LMP1-motor men inte med de restriktorstorlekar man måste använda idag. Genom åren så har motorstyrkorna varierat kraftigt. En tumregel är att motorerna är som starkast i slutet av en regelperiod när ACO/FIA inser att det håller på att skena iväg och inför nya regler för att få ner hk-antalen. Värst i hk-avseende var nog den Nissan R90C som Andy Wallace körde 1990. Då körde man med extra hårt trimmade kvalmotorer på uppåt 1000 hk, mot c:a 800 hk i racetrim, men på Wallaces bil sattes wastegaten igen redan på utvarvet under kvalet vilket gjorde att motorn plötsligt fick runt 1400 hk! Resultat: ett varv på 3:27.02 och en toppfart på 380 km/h. Med chikaner på Mulsannerakan!! Som ni märker så är dagens motorstyrkor i jämförelse med äldre tider ganska modesta...

 

Fråga: Har det inte gjorts en film om Le Mans?

Svar: Jovisst! Filmen med namnet 'Le Mans' hade premiär 1971 med Steve McQueen i huvudrollen och som initiativtagare till filmen. Egentligen var den nog mest ett svepskäl för att McQueen skulle få köra racerbil, något som Hollywoods filmbolag inte ville att han skulle göra... Nåja, filmen spelades till stora delar in under 1970 års race (med förberedelser och planering under 1969 års race) och är en orgie i Porsche 917 och Ferrari 512 med lite Alfa, Matra och Lola m fl som statister. Rent manusmässigt är det ju ingen höjdare och McQueens minspel är inte så varierat men fotot är fantastiskt och på nåt sätt så lyckades man fånga lite av stämningen runt Le Mans. Malin på Saltkråkan gör för övrigt en fin liten biroll som racerförarhustru.


Steve McQueen glad och uppsluppen

Steve McQueen bekymrad

Steve McQueen förvånad

Det finns ytterligare en film som till stora delar utspelar sig på Le Mans: 'Michel Vaillante' om den klassiska franska serietidningshjälten (lär ska ha förekommit i tidningen Buster lite då och då också). Filmen, som producerades av Luc Besson, spelades in under 2002 års lopp och hade premiär våren 2004. Det är en riktig kalkon man lyckats åstadkomma och den har inga av de kvalitéer som gör McQueens film sevärd. Enda anledningen att se filmen är om man var på plats i Le Mans 2002 men knappt ens det är skäl nog. I och för sig ganska snyggt foto... Båda filmer finns i alla fall numera på DVD.

 

Fråga: Hur tar man sig till Le Mans?

Svar: Läs N138.COMs rese- och överlevnadsguide så får du veta allt du behöver!

 

Fråga: Vad är ALMS och LMES?

Svar: 1999 grundade amerikanen Don Panoz American Le Mans Series, ALMS, för att ge de stall som tävlade på Le Mans möjligheten att tävla med sina bilar lite oftare än bara en gång om året. Man kör med samma reglemente som på Le Mans men racen är på två timmar och 45 minuter och körs på uteslutande amerikanska banor. I serien ingår även 12 Hours of Sebring och Petit Le Mans, ett tiotimmarslopp på Road Atlanta. Panoz försökte dra igång en europeisk motsvarighet, ELMS, men konkurrens från FIA Sportscar Championship (FIASCC) och FIA GT gjorde att serien floppade.
I år startades Le Mans Endurance Series av ACO som en uppföljare till FIA SCC och ELMS för att ge europeiska stall möjligheten att tävla utan att behöva ruineras av kostnaderna att ta sig över till USA och ALMS. Serien består av fyra 1000-kilometersrace på klassiska banor runt om i Europa.
Le Mans har genom åren ingått som deltävling i olika sportvagnsserier som World Sportscar Championship och World Endurance Championship men efter att ha kommit rejält på kant med FIA i början av 90-talet så har ACO vägrat låta Le Mans ingå i någon serie.

 

Fråga: Vad är egentligen Grupp C?


Jaguar XJR-11 i de klassiska Silk Cut-färgerna i supportracet till 2004 års Le Mans.

Svar: Ett sportvagnsreglemente under 1980-talet med bränsleförbrukning som grund. Enligt de som var med på 80-talet så var Grupp C-eran något av en höjdpunkt i sportvagnsracingens historia. Motorvolym och prestanda var i princip obegränsad, det som satte begränsningen var bränsleförbrukningen. Varje bil fick en viss mängd bränsle som man var tvungen att hushålla med. Lösningen blev relativt små motorer på omkring 2.5L och turbo samt rejäla venturitunnlar som gav en enorm downforce vilket gjorde bilarna vansinnigt snabba i kurvorna. Bilarna var betydligt tystare än dagens Le Mans-bilar (pga turbon, ljudstyrkan är i nivå med Audi R8) men farten var det inget fel på (se frågan om toppfarterna ovan). Bland de mest kända bilarna är Porsche 956, Jaguar XJR-11 och Lancia LC1 men det fanns en mängd mer eller mindre lyckade bilar.

 

Fråga: Och vad är N138 för nåt?

Svar: Vägnumret på det mest mytomspunna partiet av Le Mans-banan: Mulsannerakan. Den över fem kilometer långa raksträckan, numera uppbruten av två chikaner, är en del av Route Nationale nummer 138 mellan Rouen och Tours. 363 dagar om året så är rakan och ytterligare delar av banan, runt en tredjedel totalt, vanlig landsväg med vanlig trafik.

 

Maila fler frågor till lmfaq@n138.com!

All text ©2002-04 Johan Söderberg.
Frågor, förslag, synpunkter eller annat?
Hör av er till
info@n138.com

-