STARTSIDAN | NYHETER | LE MANS | LMES/ALMS | LE MANSGAZINE | ÖVRIGT

Inför: 2003

Vilka vinner Le Mans 2003? Bentley såklart! Visst är de storfavoriter men Audiförarna tänker inte lägga sig. Räkna med en hård kamp! Här följer en kort genomgång av de intressantare bilarna i de olika klasserna. Den som vill ha mer info kan kolla på fjolårets förhandstitt. Som vanligt så är uppgifterna knapphändiga men stallen är väldigt hemlighetsfulla...

LMGTP

Bentley Speed 8 Resultat:

Om VAG får som de vill så är det Bentleys tur i år. Man har utvecklat en ny bil (EXP i namnet är borta som synes), lyckats värva de bästa förarna och sett till att Joest inte är med.

Hela karossen är omarbetad med ett optimerat luftflöde som enda mål. Coupén är så slimmad det bara går för att inte störa luftströmmen över bakvingen. Under testhelgen testade man två olika varianter av 'endplates', dvs vingsidorna som skall hjälpa luften att s a s stanna kvar under vingen för att ge så mycket marktryck som möjligt samt för att ge stabilitet i hög fart. Tyvärr har jag inte fått reda på vilken endplate som funkade bäst. Motorn är densamma som förra året men den har genomgått lite småfix, bl a för att anpassa motorn till de mindre restriktorerna.

Bentley hade pole på Sebring i år men fick trots det starta sist pga att bilen hade för låg markfrigång. Man tappade mycket tid på att stånga sig igenom hela GT- och GTS-fältet men mot slutet av tävlingen var man ändå ikapp Audi i täten. Om man använder Sebring som grund för ett Le Mans resultat så är saken biff (Bentley lär knappast göra om misstaget att köra för lågt...).
Testhelgen är svårare att gå efter, dels pga linjeregeln men framförallt för att de flesta stallen väntade till de allra sista minuterna med at försöka sätta snabba varv. Men snabbast var i alla fall Bentley nr 7 med Tom Kristenssen.

Det som är till Bentleys nackdel är att den måste ha smalare däck än LMP900 men i gengäld får den ha lite större restriktorer. Detta gör att bilen blir snabb rakt fram men sämre i kurvorna och sliter mer däck. På pluskontot hamnar att den blir mindre känslig för regn tack vare de smalare däcken men då kommer problemet med att rutorna immar igen...
Vikten är svårare att hålla på 900 kg pga coupéns extra material, likadant med tyngdpunkten som hamnar något högre än i en LMP900.

Den stora fördelen med att köra täckt är ändå att aerodynamiken blir så pass mycket bättre att det uppväger nackdelarna. Nästa år blir det ännu bättre då LMGTP kör med samma däck och restriktorer som LMP men då kommer inte Bentley att vara med längre enligt ursprungsplanen.

Motor: Bentley/Audi, 3995cc, 90° V8 med biturbo, turbotryck 1.87 bar
Motorstyrning: Bosch MS 2.8
Effekt: c:a 650 hk (trots restriktorerna?)
Vridmoment: c:a 650 Nm
Transmission: Xtrac halvautomat, 6 vxl, koppling från AP
Bromsar: AP Racing kolfiber, sexkolvsok fr o b
Däck: Michelin
Fälgar: OZ magnesium, 12,25Jx18 fram, 13Jx18 bak
Längd/Hjulbas: 4645/2735 mm

 

LMP900

Audi R8 Resultat:

Audi har vunnit tre år på raken på Le Mans, fyra gånger på Sebring, dominerat ALMS och har god chans att fortsätta med det. Bilen inte har utvecklats ett dugg inför årets Le Mans, förutom lite anpassning av motorn till de mindre restriktorerna. Det hindrar dock inte att Audi har mycket goda vinstchanser, alla problem som skulle kunna tänkas inträffa är redan lösta. Under de tre år bilen funnits har man endast brutit en tävling pga tekniska fel på bilen! Man har tvingats bryta flera gånger ändå men då har det berott på förarmisstag.

Det är tre stall som kör Audi på Le Mans i år: Team Goh, Audi UK och Champion Racing. Vilken som har bäst chanserär omöjligt att säga, alla har lika bra förare (Stefan Johansson i Champion-Audin borde väl avgöra va...) och alla har samma tillgång till hjälp från Audifabriken. Enda undantaget är Audi UK som kör på ett rent 2002-chassie till skilolnad från de andra två som kör på 2001:or med 2002-uppgraderingar men med tanke på att bilen var en fullträff redan från början och utvecklingsbehovet minimalt så är det ingen skillnad att tala om.

Om Audi-förarna håller vad de lovat så kan det bli en riktigt spännande och hård kamp om segern mellan Bentley och Audi i år. Audi må slå ur underläge för ovanlighetens skull men det bör inte hindra dem från att ta Audis fjärde seger.

Motor: Audi, 3596cc, 90° V8, Garret biturbo med 1.67 bars tryck
Effekt: c:a 590 hk
Vridmoment: c:a 650 Nm
Motorstyrning: Bosch MS 2.8
Transmission: Ricardo, 6-vxl, koppling från CFC
Bromsar: Kolfiberskivor
Fälgar: OZ magnesium, 13.5Jx18 fram, 14.5Jx18 bak
Däck: Michelin
Längd/Hjulbas/Bredd: 4650/2730/2000 mm

 

Lister Storm LMP Resultat: +

Lister kastar sig in i Le Mans igen efter flera års frånvaro. Och man gör det med besked: En femårsplan är utlovad!
Bilen är en helt ny konstruktion designad av Andy Thorby (mannen bakom Panoz LMP07 bl a) med flera märkliga lösningar. T ex de främre hjulhusens utdragna form som ska hjälpa motor- och bromskylning.

I princip är bilen en 2004 års LMP1 som anpassats till årets regler. Dessutom överväger man en coupéversion till nästa år då reglerna blir mer fördelaktiga för sådana bilar. Man har haft detta i åtanke under hela utvecklingen av LMP:n.

Motorn är en modifierad version av den som sitter i Chevrolet Corvette C5-R, dvs en V8 på 6 liter. Det är lite synd att Lister inte kör med Jaguarmotorer som man brukar men Corvettemotorn är en väl beprövad pjäs som knappast går sönder i första taget.

2003 är endast att betrakta som ett testår på Le Mans för Listers del då det är en helt ny bil (som dessutom kommer att byggas om ganska mycket nästa år) och som sagt första året på en femårsplan. Pallplats är inte att tänka på, än mindre vinst. Det är knappt man kan räkna med målgång.

Sebring gick käpprätt åt fanders med ett elfel redan efter några varv (ska vara fixat nu...). Testhelgen gick helt ok med en 16:e-plats men med kombinationen ny bil och Jamie Campbell-Walters otur så kan man lika gärna slå igen garageporten på en gång... [ibland är det jobbigt att ha rätt... reds anm]

Å andra sidan så har man lyckats genomföra flera problemfria tester efter Sebring och J C-W:s oturskvot borde vara uppfylld i FIA GT vid det här laget.

Motor: Lister LS1 (Chevrolet), 5990cc, 90° V8 sugmotor
Effekt: 530 hk
Motorstyrning: MoTec
Transmission: Hewland 6 vxl, halvaut
Bromsar: kolvar från AP Racing, skivor från Hitco
Fälgar: BBS
Däck: Dunlop

 

Courage C60 Evo Resultat: +

Henri Pescarolo har ny huvudsponsor i Playstation 2, har lyckats få med sig Stephane Sarrazin och har ytterligare utvecklat sina bilar. Enda bakslaget är att Sebastien Bourdais har flyttat till USA för att köra CART, vilket han i och för sig gör väldigt bra men Pescarolo blev av med sin kanske bäste förare och sitt affischnamn. För att kompensera detta så har han lyckats ragga upp gräddan av franska sportvagnsförare. Det blir kanske ingen vinst men pallen borde vara inom räckhåll.

Man har experimenterat en hel del med olika end plates, under testhelgen hade man rejäla logportar men i andra tester har man inte haft några alls. Hur det bli på Le Mans får vi se.

I övrigt är det, precis som hos alla andra som körde förra året, inga större förändringar mer än lite småfix. Motorn kommer från Peugeot och bygger på samma V6-grund som sitter i alla Peugeots gatbilar.

Motor: Peugeot-Sodemo V6, 3200cc, 60° vinkel, turbo
Effekt: 550? hk
Vridmoment: 640? Nm
Bromsar: Kolfiber
Transmission: Xtrac, 6-vxl
Fälgar: OZ 18"
Däck:
Michelin

 

Dome S101 Resultat: +

Jan Lammers har lyckats få med två bilar i år och därmed ökat chanserna till en topplacering betydligt. Lammers har haft som vana att skärra Audi och Bentley med snabba kval och hög toppfart (snabbast 2002 med 340 km/h).

Dessutom kommer japanska Kondo Racing med en Mugenbestyckad Dome och Advansponsring i bagaget som utmanare till titeln bästa icke-VAG. Mugenmotorn är av samma sort som satt i MBD-Panozen förra året och då gick den bra ända till ett elfel slog till efter 22 timmar. Men om elfelet var i motorn eller någon annanstans framgick inte.

Lammers kör vidare på Juddmotorerna han använde förra året. Förändringarna av bilen sträcker sig till lite olika form på karosserna. Under testhelgen testade man lite olika utformningar: Bil nr 16 hade en kaross av mer 'langheck'-typ medan bil nr 17 var i princip standard Dome. På bägge bilarna är fronten modifierad för bättre aerodynamik.

Kondo-bilen är helt standard Dome, där verkar man lita man mer på motorns effektivitet.

Testhelgen gick bra för både Lammers och Kondo med 6:e och 8:e plats för Lammers med 3.41.535 respektive 3.42.185 samt 12:e för Kondo med 3.44.748. Lammers uppgav att man lätt kunde ha tagit andra-tredje plats om det inte vore för rödflaggningen mot slutet av testet samt en brusten axel på motorn och det bådar ju gått inför tävlingen.

Racing for Holland, Motor:
Fabrikat: Judd GV4
Typ:
72° V10, sugmotor
Volym: 3994cc
Effekt: c:a 590 hk
Vridmoment: c:a 500 Nm
Vikt: 135 kg

Kondo Racing, Motor:
Fabrikat: Mugen MF408S
Typ: 90° V8, sugmotor
Volym: 4000cc
Effekt: c:a 570 hk
Vridmoment: c:a 500 Nm
Vikt: 131 kg

 

Reynard 01Q Cosworth Resultat:

Team Nasamax kommer att köra den första 'miljövänliga' sportvagnsprototypen på Le Mans. Bilen kör på etanol istället för bensin. Hela projektet är ett samarbete mellan Team Nasamax, Cosworth som bygger motorerna och ASTEK som utvecklar etanolbränsle.

Nu är det inte så våldsamt revolutionerande som det låter utan man har helt enkelt tagit en Cosworth XD-motor som används i CART (dvs en V8 på 2.65L med turbo), anpassat den för långloppsracing och lagt till ett E i namnet (E för Endurance alltså). Bilen man använder är en gammal Reynard 01Q, en konstruktion med ganska många år på nacken och som körts som LMP675 flera gånger. Några topplaceringar kan man inte räkna med.

Trots det så lyckades man slå Lister på Sebring genom att bryta fyra varv senare, dvs på det 14:e varvet. På testhelgen blev det ombytta roller med en krasch och Tomas Enges Prodrive-Ferrari före i tabellen.

Bilens chanser till topp tio är små om den ens tar sig imål. Den åldrande bilen i kombination med en motor byggd i original för sprintlopp känns alltför osäker för att kunna göra något större väsen av sig men visst vore det kul om den gjorde det ändå. Det är ett intressant projekt.

Motor: Cosworth XDE, 2650cc, turbo, etanoldriven
Effekt:
?
Transmission:
Xtrac 6vxl, halvaut, koppling från AP
Bromsar:
AP Hitco, kolfiber
Fälgar:
BBS
Däck:
Michelin
Längd/Hjulbas/Bredd:
4590/1990/2730 mm

 

Panoz LMP01 Evo Resultat:

Panoz har i princip tagit ett sabbatsår från Le Mans i år. I väntan på en ny version av LMP07 (eller en GTS-bil?) så har man släppt iväg toppförarna till andra, mer konkurrenskraftiga stall och driften av bilarna sköts av halvfabriksarna JML Racing.

Rent tekniskt har man inte gjort mycket mer än att ta tillbaka den ursprungliga fronten från LMP1:an istället för den märklga 'low drag'-varianten man hade förra året. Märkligt nog så verkar det gå bättre än på länge, en femteplats på Sebring och en hyfsad placering i en 11:e-plats på testhelgen kanske inte låter så värst imponerande men med tanke på hur uselt det gått de senaste åren så är det det. Som grädde på moset får Don Panoz äran att flagga igång loppet!

Det blir knappast vinst i år och det räknar inte Panoz själv med heller men topp tio är inte orimligt om flytet håller i sig. Pallplacering känns dock mer avlägset.

Motor: Elan Power Products, 6000cc, 90° V8, sugmotor, front/mittmonterad
Effekt: c:a 580 hk vid 7000rpm
Vridmoment: c:a 650 Nm
Insprutning: Elan Cross-Ram
Transmission: Xtrac halvautomat, 6vxl
Bromsar: Hitco kolfiberskivor
Fälgar: BBS LM 18"
Däck: Michelin

 

LMP675

DBA4 03S Resultat: +

I år är sista chansen för LMP675 att skrälla med en pallplats pga regeländringarna nästa år (läs mer om dessa i reglerna) och den bil som skulle kunna göra det är DBA4:an. Bilen är en vidareutveckling av Reynard 02S som i princip var den sista designen Reynardfabriken hann göra innan man gick i konkurs och tillsammans med Lolas MG EX257 så var det den enda bilen byggd direkt för LMP675, t o m den första (Courage C65 är också byggd direkt för klassen men är mer av en bantad C60 dvs LMP900). Tanken var också att bilen skulle vara lika bra i LMP900 för vilket den också är kraschtestad. Steget över till LMP900 (eller LMP1 som klassen heter nästa år) är också det logiska pga regeländringarna.

Designen bygger vidare på idéerna som fanns i Andy Thorbys Panoz LMP07 med en så slimmad kaross kring motor och växellåda det bara går för att sänka tyngdpunkt och luftmotstånd. Resultatet är en extremt låg bil som nästan ser ut som en F1 med täckta hjul. Enda haken i utvecklandet var att bilen till skillnad från MG-Lola inte hade någon bestämd motor att utgå ifrån vilket gjorde att man fick kompromissa lite för att få plats med olika motorer. Lola hade ju MG som beställare av sin bil och kunde samarbeta mer med motortillverkaren för att få ut som mycket som möjligt av bilen.

International Racing Management (IRM) tog över projektet och utvecklade bilen i nära samarbete med Danska RN Motorsport med Den Blå Avis i ryggen (Danmarks svar på Gula Tidningen, ägaren är mycket motorintresserad och har som privatstall kört bl a Panoz och Dome på Le Mans) och John Nielsen. Man gav den ett nytt namn, DBA4 03S, satte i en Zytekmotor och slog världen med häpnad som MG:s arvtagare.

Sebring gick inte så bra, 43:e plats och 73 varv är ju inget att yvas över men testhelgen var desto mer lyckad med en 14:e plats och ett varv på 3.47.708. Men man var inte nöjd med det, man ville in i toppen och gav sig ut på ett väldigt snabbt varv som tyvärr fick avbrytas för att tiden tog slut. Om bilen håller så har den en god chans att ta sig upp till fem i topp. Kanske t o m pallen?

Motor: Zytek ZG348, 3396cc, 90° V6, sugmotor
Effekt: c:a 540 hk (tveksam uppgift)
Vridmoment: c:a 440 Nm
Motorstyrning: Zytek EMS 4.5
Transmission: Ricardo, 6-vxl, kolfiberkoppling från AP
Bromsar: 355mm kolfiberskivor fr o b från AP
Fälgar: OZ, 11.0Jx18 fram, 13.0Jx18 bak
Däck: Dunlop
Längd/Hjulbas/Bredd: 4650/2815/2000 mm

 

Courage C65 Resultat: +

Courage har inte lika stora chanser att skrälla genom fart som DBA4:an har (det har dock inte hindrat bra placeringar förr, jmfr 2001 års regnlopp då en Reynard kom femma medan MG som visserligen gick fort bröt) men det är nog inte riktigt deras plan heller. Eftersom bilen byggdes och gör debut i år är det ganska uppenbart att målet är den nya LMP2-klassen som kommer att ersätta LMP675 nästa år. LMP2 är direkt ämnad för privatstall som inte har så stor budget och inte har totalsegrar i sikte och då är inte farten det avgörande.

I princip är C65:an en bantad version av Courages gamla trotjänare C60 med mindre detaljförändringar av karossen samt anpassning för den nya JPX-motorn. Även andra motorer kan användas om man vill. Det har varit tyst om specifikationer så det blir lite tunt på den fronten här.

Det var nära att det inte blev någon C65 i startfältet i år när Luc Alphand drog sig ur i sista sekunden men Courage lyckades skrapa ihop pengar till en bil till slut ändå. Och med en nöjd Calle Rosenblad i sitsen tillsammans med Philippe Aillot och David Halliday så är man på den säkra sidan förarmässigt. Sedan återstår att se om bilen håller.

Motor: IES-JPX, 3400cc, V6, sugmotor
Däck: Michelin

 

WR LMP Evo Resultat:

WR:s gamla gula trotjänare har fått en ansiktslyftning! Den klassiska v-fronten är borta och är ersatt av en mer konventionell med raka luftintag. Även övriga delar av karossen har fått sig en grundlig översyn med ändrad form på hjulhusen, ny bakdel samt några borttagna snorkelintag. Karossen är dock fortfarande i ett stycke som på den gamla bilen. Dessutom är den gul i tävlingsskruden.

Den största förändringen är övergången från en rak turbofyra till en sug-V6 och det har krävts stora ingrepp och modifieringar av chassiet för at få motorn på plats. Anledningen till motorbytet har man inte uppgett men en V6:a håller bättre än en turbofyra även om WR inte haft motorproblem förr. Det har ryktats att motorn kommer från Peugeot 206 WRC men det har inte kunnat bekräftas men om så är fallet så har WR lyckats få tag på en riktig toppmotor som aldrig krånglar.

Det ska bli intressant att se hur det går för den nya WR-bilen i år, framförallt som den gamla också är med. På nåt sätt har jag en känsla av att den gamla kommer att klara sig bättre, den vann ju nästan förra året. På testhelgen vann den gamla stort i den interna WR-kampen med 3.59.370 mot 4.20.858 för den nya. Revansch i helgen eller?

Motor: Peugeot V6, 2995cc, sugmotor
Däck: Michelin

 

Resten då? MG ( ) fick bara med en bil i och med Intersports medverkan. I princip kunde jag kopiera in texten från förra årets teknikgenomgång (läs här istället) med den skillnaden att chanserna är lite mindre i år pga DBA4 03S. Men MG har den fördelen av att ha två Le Mans-starter i ryggen.

Durango ( ) har jag inte en aning om hur specifikationerna är eller chanserna till bra resultat. De har aldrig kört på Le Mans förut men stallet har kört med varierad framgång i FIA SCC. Samma sak med Norma.

Pilbeam () är på tok för ful för att bry sig om. Dessutom så kom den bara tre varv 2001 när den kraschade ut sig i regnet.

Noël del Bellos Reynard ( +) brukar puttra på i makligt tempo och vinna LMP675-klassen när alla andra hetsporrar gått sönder. Stallet brukar inte göra några revolutionerande förändringar på bilen - det verkar inte behövas heller. Det nya i år är ny klatschig blåvitröd färg.

***

 

Vilka vinner GTS och GT på Le Mans 2003? Corvette respektive Porsche har ju gjort det de senaste åren men nu börjar de andra komma ikapp. Det är i GT-klasserna den verkliga kampen finns! Här följer en kort genomgång av de intressantare bilarna i de olika klasserna. Den som vill ha mer info kan kolla på fjolårets tekniksidor. Som vanligt så är uppgifterna knapphändiga men stallen är väldigt hemlighetsfulla...

LMGTS

Pagani Zonda GR Resultat: +

Pagani är en liten italiensk supersportbilstillverkare i skuggan av Ferrari i Modena. Zonda S är enda modellen man tillverkar hittills och finns som både coupé och cabriolet. Vid köp medföljer även ett par måttsydda och handgjorda skor. Bilen är byggd i kolfiber och Motorn kommer från Mercedes, eller AMG närmare bestämt och är en V12 på sex liter.

Le Mans-satsningen leds av Toine Hezemans Carsport Holland (det framgångsrika Viper-stallet i FIA GT) i samarbete med Paganifabriken. Man har bytt namn till Carsport Modena för projektet och dessutom är det amerikanska Carsport America (tidigare American Viper Racing) som ska köra bilen på Le Mans.

Man har gjort ganska stora ingrepp på bilen för få den till en riktig GTS-racer. Förutom frontsplitter och bakvinge så är hjulupphängningarna helt ombyggda, karossen är avsmalnad till två meter (!) och avgasrören är nedflyttade från cirkeln i baken. Bilen är också lättad till 1100 kg och växellådan utbytt till en sekvensiell från Höllinger.

Motorn är fortfarande en Mercedes V12 men den kommer inte från AMG utan från Ernst Breuers BTD. Carsport Modena försökte t o m få med sig Merca som officiell partner men efter flygturerna 1999 (se Le Mans Hall of Fame) och katastrofen 1955 så ville inte Mercedes ha mer med Le Mans att göra. Att det inte ens blev AMG beror på att de ägs helt av Mercedes.

Sebring gick inte alls, man blev första bil att bryta efter sex varv men testhelgen gick lite bättre med ett varv på 4.11.273 och 36:e plats totalt. Hur det går i tävlingen beror helt på om bilen håller eller inte. Om allt funkar kan den få en hyffsad placering. Men någon Corvette- eller Ferrariutmanare är den inte än.

Motor: BTD/Mercedes-Benz M120 E73, 60° V12, 5987cc, sugmotor
Effekt: 600 hk vid 6000 rpm
Vridmoment:
700 Nm vid 3500-5500 rpm
Transmission: Höllinger, 6 vxl, sekv.
Bromsar: Bremdo, kolfiberskivor, sexkolvsok fr o b
Fälgar: Speedline, 12Jx18" fram, 13Jx18" bak
Däck: Pirelli, 305x18 fram, 345x18 bak

 

Chevrolet Corvette C5-R Resultat:

GTS-dominanterna har fått ny färg! Den gamla gula som smutsade ner sig så snyggt har blivit blåvitröd. Samma färgsättning kommer att finnas på en jubileumsmodell av gatbilen som släpp senare i år. Det är nämligen 50 år sedan Corvetten kom, därav nummer 50 och 53 på tävlingsbilarna (bilen kom 1953 alltså).

2003 blir sista året för C5-R men redan nästa år kommer C6-R men man har inte slutat utveckla bilen för det. Tvärtom, med den snabba Ferrari 550 har motståndet hunnit ikapp, ibland förbi, och behovet av förbättringar av den tvåfaldiga klassegraren inför årets Le Mans var stort.

Man har sett över bilens aerodynamik och satt på en ny bakvinge och gjort om fronten, bromsarna är helt nya, luftintagen till motorn är nya och man har satt i en ny sekvensiell växellåda. Tack vare dessa uppdateringar kan man, enligt Oliver Gavin, köra fortare än någonsin genom Porschekurvorna.

Frågan är om det räcker mot Ferrarisarna. De är fortfarande snabbare runt banan och har de lyckats få bilen att hålla hela vägen så blir det svårt för Corvetterna att ta hem segern. De verkar dessutom inte vara så osårbara längre, ena Corvetten var tvungen att byta motorn under testhelgen pga en brusten ventilfjäder. Visserligen vann man Sebring utan problem men en viss osäkerhet börjar smyga sig på.

Motor: Chevrolet LS1, 6991 cc (427 ci), 50° V8, sugmotor
Effekt: uppåt 600 hk
Vridmoment: c:a 650 Nm
Transmission:
6 vxl, sekv
Bromsar: AP Racing, 381 mm fr, 356 mm b
Fälgar: OZ Racing
Däck: Good Year

 

LMGT

TVR T440R Resultat:

TVR gjorde bra ifrån sig på debuten i Sebring med en sjätteplats i klassen. Det gick sämre på testhelgen: Motorn brakade ihop på bil nr 92 redan i början och motorn i bil nr 91 kändes inte helt frisk den heller. Till råga på allt så hade man hela fyra förare som måste köra tio varv var för att kvalificera sig till tävlingen!

Med andra ord så ska man inte använda testtiderna som grund för resultat i tävlingen då man koncentrerade sig på att köra de nödvändiga varven. Bägge bilarna knep de två sista placeringarna i resultatet. Trots detta så fick man ändå in värdefulla data för bilarna runt banan och förarna kunde meddela att bilen var välbalanserad och gick väldigt bra i de långsamma kurvorna.

Pga för få gatbilar så kör man med sedvanliga bestraffningar i form av extravikt och mindre restriktorer. I våras räknade man ha sålt tillräckligt med bilar lagom till loppet för att få en aning lindrigare bestraffning men det verkar som det inte gick vägen utan bestraffningarna är kvar. Detsamma gäller Spyker.

Motor: TVR, 3996 cc, rak 6 cyl
Effekt: c:a 400 hk
Däck: Dunlop

 

Övriga bilar: För info se 2002 års förhandstitt

LMGTS

Saleen S7-R Resultat:
Om växellådan håller så kan Saleen bli farlig. Håll koll på bilen mellan kl 18-19, det är då växellådan borde rasa om man går efter resultaten i FIA GT.
Bilen har fortfarande restriktorbestraffningar, om än mildare än förra året.

Ferrari 550 GTS Resultat:
En revanschsugen Tomas Enge borde göra livet surt för Nascargubbarna i Corvetterna. Inga större förändringar på bilen. Ingen 550 gjorde direkt bra ifrån sig på Sebring men i FIA GT är man hittills obesegrad. Tre bilar är med i år, två Prodrive-Veloqx och en Luc Alphand, alla är Prodrivebyggda.

Chrysler Viper GTS-R Resultat:
Den tidigare dominanten börjar bli gammal och frånåkt. Nästa år blir det annat när nya versionen kommer...

 

LMGT

Ferrari 360GT Resultat:
Ferrarifabriken har börjat inse värdet av framgångarna i GT-racingen och börjat hjälpa de privata bilutvecklarna. Detta har gjort att man dominerar FIA GT fullkomligt i stora klassen och leder lilla klassen. Dessutom kom en 360 tvåa på Daytona och hängde i hälarna på Porsche i Sebring ända till Kevin McGarrity körde av. Sekvensiell låda är den enda större nyheten i år. Risi Competizione är troligaste Porscheutmanaren.

Spyker C8 Double 12R Resultat:
Ny sponsor i Orange och ny färg. Inga större förändringar på bilen och bestraffningarna är kvar. Läs mer om Spyker i Le Mansgazine

Porsche 996 GT3 RS Resultat: (totalt alltså...)
Porsche har trots de mindre restriktorerna klämt ännu lite mer hästar och vridmoment ur den gamla boxersexan! Det lär ska bero på att luftinsuget på något vis i sig är begränsande. Totalseger på Daytona, 6:e plats totalt 2001 och obesegrad hittills i klassen på Le Mans är goda meriter men i FIA GT är det lite mer haltande. Räkna ändå med hög totalplacering för Alex Job-Porschen med Sascha Maassen, Lucas Luhr och Emanuel Collard. Lär mer om GT3RS i Le Mansgazine

Ferrari 550 Resultat:
Det har slunkit in en 550 i GT-klassen också men räkna inte med några större sensationer då bilen är ganska gammal och inte gjorde mycket väsen av sig på testhelgen.

 

Betygsskalans förklaring:
Första plats
Pallplats
Topp tio, pallchans med lite tur
Tar sig imål men inte mycket mer
Bryter

(Betygen gäller för placering inom klassen i LMGTS och LMGT)

All text ©2002-04 Johan Söderberg.
Frågor, förslag, synpunkter eller annat?
Hör av er till
info@n138.com

-