STARTSIDAN | NYHETER | LE MANS | LMES/ALMS | LE MANSGAZINE | ÖVRIGT

LE MANS 2002: PORSCHE

"24 Stunden Vollgas!"

Porsche 996 GT3RS Rubriken är hämtad från Sascha Maassens hemsida och sammanfattar ganska väl hans och de övriga Porscheförarnas framfart på Le Mans. Porsche hade från början greppet om loppet och ingen av de övriga GT-bilarna hade någon egentlig chans. Ferrarisarna hade ingen fart i sig och plågades av tekniska problem, Spykern led av sin straffvikt och restriktorbegränsning (men kämpade ändå på till halvfemsnåret på söndagen, Läs mer i vår Spykerspecial) och Kalle Anka-bilen (Morgan Aero 8 GT om någon undrar) var mest ful (nu får man väl en massa anglofiler på sig...) även om den höll längst av ickeporscharna.

Som vanligt var det i GT-klassen som det var spännande rakt igenom alla 24 timmar även om kampen stod mellan två Porschar, nämligen de två fabriksunderstödda bilarna med nr 80 och 81 -Freisinger och The Racers Group. Fabriksunderstödet sträckte sig till mera kraft i motorerna än de övriga stallen och fabriksförare i åtminstone 81:an med Timo Bernhard och Lucas Luhr. Sascha Maassen kör ju i vanliga fall GT3RS i ALMS åt Alex Job som också har fabriksbackning.

Kampen om GT-ledningen böljade fram och tillbaka mellan tyska Freisinger och Amerikanska The Racers Group oavbrutet i 16 timmar då ett akut bromsbyte gjorde att Freisinger tappade ledningen till Racers Group. Men med Sascha Maassen bakom ratten så är man aldrig uträknad. Plattan i mattan resten av loppet gjorde att man snart var i fatt tyskarna i den amerikanska bilen. Man gick imål på samma varv med 2 minuters mellanrum (detta enligt dem själva, ACO säger ett varv). Man kan undra hur de gör när toppekipagen börjar cruisa 15 minuter före målgång och GT-bilarna fortfarande kör för klasseger. Det var likadant förra året.

GT3:an är så pass beprövad nu att förarna i princip kan köra fullt i 24 timmar utan att den går sönder (nästan i alla fall, se nedan) och man var snabbare än vissa GTS-bilar. Att Porscheförarna satsade stenhårt märktes om inte annat på att Sascha Maassen vid ett tillfälle försökte köra om Riley & Scott-bilen som är en LMP900! Maassen gick ut och visade sig i backspeglarna ett flertal gånger och högg så fort en lucka visade sig. Tyvärr kom han aldrig förbi, jag antar att R&S-föraren tyckte det skulle bli för pinsamt och gasade lite extra. Maasen verkar ha gjort det till en vana att köra om snabbare bilar; i Sears Point (tror jag det var) blev han upphållen av en LMP675:a som vägrade in i det sista att släppa förbi honom men med lite höttande nävar och, förmodligen, tyska kraftuttryck så kom han om till slut.

Även PK Sports egen Robin Liddell hade en liten incident med en prototyp, närmare bestämt en MG i Arnagekurvan. MG:n, vars förare Lidell inte ville avslöja vem det var ("en välkänd MG-förare" heter det i PK Sports racereport), försökte ta sig förbi men Porschen är minsann lika snabb i Arnage som prototyperna, något som MG-föraren hade svårt att acceptera. Vilt gestikulerande körde han om trots att han egentligen inte kunde vilket resulterade i ett besök i sandfållan. Liddell kunde också avslöja att alla Audiförare utom en, anonym, gjorde bra och snygga varvningar. Undras vem av dem det var som inte kunde varva?

PK Sport var tillsammans med amerikanska Orbit Racing de enda Porscharna som bröt. I PK:s fall var det en spricka i blocket som satte stopp för tävlingen. Orbits lopp slutade med en trasig växellåda. Man parkerade i alla fall väldigt snyggt vid depåmuren på start- och målrakan.

De galna italienarna i Seikel-Porschen, Riccitelli och Drudi -båda med förnamnet Luca- råkade ut för kolmonoxidförgiftning (!! har inte lyckats hitta varför) och kunde bara köra sporadiskt när de hade krafter nog. Detta gjorde att Fabio Rosa (som väl är den mest sansade av de tre) fick ta större delen av stinten. Man slutade på en fjärdeplats i klassen efter hård kamp med Taisangänget vars bil driv i samarbete med Seikel. Hade båda Luca varit friska skulle det inte förvånat mig om de hade varit uppe och tampats om klassegern.

Luc Alphand gjorde inte mycket väsen av sig och slutade på en femteplats i klassen.
En intressant detalj i sammanhanget att nämna är depåtiderna för Porscharna. I topp på listan totalt var Taisan-Porschen med 33:03 totalt i depån att jämföra med tvåan och trean på listan, Audi, med 34:22 respektive 37:38! Plats 4-6 upptas av The Racers Group, Freisinger och Seikel i nämnd ordning. 38:17-39:34-39:44 var tiderna. Sämst av de dom kom imål var Luc Alphand som hade problem och tillbringade 1:24:14 i depån, vad som orsakade det vet jag inte ännu.

Förra året kom bästa Porsche 6:a totalt, en fantomprestation för en GT-bil, i år var det lite bättre väder så bästa totalplacering var 16:e plats med 322 varv.
I väntan på återkomsten i toppen är det GT3RS som håller Porschefanan i topp men 2004 kan det vara totalseger i sikte igen.

All text ©2002-04 Johan Söderberg.
Frågor, förslag, synpunkter eller annat?
Hör av er till
info@n138.com

-