STARTSIDAN | NYHETER | LE MANS | LMES/ALMS | LE MANSGAZINE | ÖVRIGT

REGLEMENTET

Senaste uppdatering 20030910

Grundprincipen för en sportsvagnsprototyp är att den skall vara tvåsitsig och utan synliga mekaniska delar (jämför F1 där t ex hjulen ligger helt fria).

Den som vill sätta sig in i reglementet ordentligt kan göra det på lemans.org där samtliga regler finns i PDF-format.

Reglerna för 2003 blir samma som för 2002 förutom lite förtydliganden och mindre justeringar.

2004 kommer nya regler, läs mer lite längre ner på sidan.

Regeländringarna 2003:

- Motorstyrkan sänks med 10% i alla klasser genom mindre restriktorer. Detta för att minska risken för luftfärder.

- I LMGTS kommer kolfiberchassin att tillåtas.

- Hel- och halvautomatiska växellådor kommer att tillåtas i GTS och GT förutsatt dessa finns på den homologerade gatbilen. Detta gör att t ex Ferrari kan köra med sina FIA GT-bilar även på Le Mans utan att behöva bygga om växellådorna till konventionella H-lådor.

 

Reglerna i grova drag

PROTOTYPKLASSERNA

LMP900 - Le Mans Prototyp 900
Tillsammans med LMGTP den mest avancerade klassen och egentligen den enda som har chans till totalseger. Prototypbaserad. Öppen.

Minimivikt: 900kg
Max Motorvolym:

Sugmotor: 6000cc
Turboladdad: 4000cc
Maxmått:
Längd: 465cm
Bredd: 200cm

LMGTP - Le Mans Gran Turismo Prototyp
Samma specifikationer som LMP900 förutom att den är täckt och måste ha smalare däck. Den får dock ha större restriktorer.

LMP675 - Le Mans Prototyp 675
Samma mått som LMP900 men mindre motorer och lägre vikt.

Minimivikt: 675kg
Max Motorvolym/antal cyl:
Sugmotor: 3400cc/8cyl
Turboladdad: 2000cc/6 cyl

Tankvolymen: 90L för alla prototyper.

GT-KLASSERNA

LMGTS - Le Mans Gran Turismo Sport
Produktionsbaserad. Tvådörrars kupé eller öppen, minst tvåsitsig. Inget egentligt produktionstal krävs men det skall finnas en gatversion tillgänglig att köpa.

Minimivikt: 1100kg
Max Motorvolym:
sugmotor: 8000cc
Turboladdad: 4000cc
Maxbredd: 200cm
kolfiberbromsar är tillåtna

LMGT - Le Mans Gran Turismo
Produktinsbaserad. Minst 25 gatversioner för en 'stor' tillverkare respektive 12 st för en 'liten'. Mått och vikt samma som LMGTS. Dock lägre trimningsgrad och inte lika prototypmässig som LMGTS, man får inte förändra karrossformen i lika hög grad som i GTS. I princip en lätt trimmad gatbil. Kolfiberbromsar är inte tillåtna.

Tankvolym: 100L

 

Reglerna 2004

ACO har släppt en sammanfattning av de nya prototypreglerna inför 2004 (allt skrivet på ganska luddig fransk engelska så det är lite svårt att dechiffrera texten). På det stora hela så är grunderna i dagens reglemente intakt.

LMP1: Öppen eller täckt bil med minsta vikt på 900 kg. LMP1 ersätter alltså både LMP900 och LMGTP. ACO poängterar att det endast är denna klass som ska kunna vinna totalt på Le Mans.

LMP2: Öppen eller täckt bil med minsta vikt på 750 kg. Denna klass ersätter nuvarande LMP675 och är tänkt som mer av en privatistklass. Motorer från GT-klassen kommer att tillåtas för att minska kostnaderna.

Att slå ihop LMP900 och LMGTP till en klass där öppna och täckta bilar får samma förutsättningar är bra, det blir lite mindre förvirrande. Vad har egentligen varit poängen med olika regler förut?

Att LMP2/LMP675 får högre vikt är lite trist. Man borde ha tagit tillvara möjligheten att få bra placeringar med olika metoder; bättre däck- och bränsleekonomi med lättvikt och mindre motorer eller genom mer råkraft. MG får i och med detta bara ett försök till på sig att åtminstone komma på pallen. Desto roligare i LMP2 då att GT-motorer och även kupéer tillåts.

Motorreglerna kommer att förbli desamma som 2003 men restriktorerna återfår storleken från 2002. Dieselmotorer tillåts!

Det är tur att ACO tagit sitt förnuft tillfånga och gjort årets effektminskning tillfällig, det blir liksom inte lika kul med svagare motorer. Se bara på Daytonaprototyperna.

Det finns risk för att det kommer att lukta mer illa än vanligt på Le Mans (det brukar vila ett tungt hamburgeros över nejden nämligen) i och med dieselmotorernas intåg. ACO släpper in dieseln med tanke på den mängd dieselbilar som säljs i Europa och det är egentligen märkligt att det sker först nu.

Säkerheten: De största förändringarna enligt ACO rör den passiva och aktiva säkerheten. Det som ses över och förbättras är den främre krockzonen, bilens 'survival cell' och främre och bakre störtbågarna. Cockpitdimensionerna görs större och förarens huvudskydd förbättras.

Aerodynamik: För att förhindra att bilarna lyfter (eller "förbättra horisontell stabilitet" som ACO uttrycker det) tar man bort de platta bottnarna. Förutom den bakre diffusern läggs två sidodiffusers till. Venturitunnlar a la Grupp C alltså, i princip. Bakvingen görs smalare och kortare.

Övrigt: Bilarna kommer även förses med 'plankor' på undersidan precis som i F1 för att förhindra att de går för lågt.

De bilar som byggts enligt 2003 års regler kommer att få köra även 2004-05 men måste ha de mindre restriktorerna från 2003.

ACO avslutar det hela med att bilarna måste ha, som man säger det, "mer karross" vad man nu menar med det.

Reglerna i sin helhet finns på lemans.org

 

All text ©2002-04 Johan Söderberg.
Frågor, förslag, synpunkter eller annat?
Hör av er till
info@n138.com

-