STARTSIDAN | LE MANS | LMES/ALMS | LE MANSGAZINE | ÖVRIGT


NYHETSARKIVET: 2002

Audi kör coupé 2004? 20021205
I och med att det kommer nya regler 2004 och att VAG vill ge Bentley en chans att vinna sin första seger sedan 30-talet så blir 2003 lite av ett mellanår för Audi. De kommer att köra ett fabriksteam med Joest Racing i ALMS men annars är det privatister som får bära Le Mans-äran. Om man får tro Autosport så kommer Audi tillbaka med full kraft 2004 och då med en coupé i LMGTP-klassen. Fördelen med en coupé är att det är lättare att få till en bra aerodynamik men under det nuvarande reglementet så har LMGTP tvingats köra med smalare däck än LMP900 som någon slags utjämning, i gengäld har LMGTP fått lite större restriktorer men det hjälper föga om man inte har tillräckligt grepp. Dessa skillnader stryks 2004.
Det som talar för en Audiåterkomst är att de har deltagit i utformningen av de nya reglerna. Dessutom behåller man sina förare under 2003 men kommer att låna ut dem till privatstallen på Le Mans

***

Första bilderna på nya Lister-prototypen 20021130
Lister har släppt bilder på sin nya LMP900 som de ska köra på Le Mans 2003, eller ja, vindtunnelmodellen i alla fall. Den märkliga formen sägs ska lindra lyftkrafterna. Om inte annat så lär man känna igen den direkt på banan. Beträffande tekniska data så ber vi att få återkomma.

***

 

Pagani kör på Le Mans! 20021129
Glöm allt som sagts om att Hezemans/Pagani bara kommer att köra i ALMS, de kör på Le Mans också. Hezemans har dock lite problem med AMG/Mercedes som inte vill/kan leverera racepreparerade motorer men "då får vi göra det själva" sade Toine Hezemans i en intervju i tyska Sportauto. I samma intervju uppger Hezemans att målet är två bilar på Le Mans 2003 samt en kundversion för internationell GT-racing 2004.

***

 

Jajamensan!! 20021129
Panoz vidareutvecklar LMP07:an!! Dom kommer att köra med den redan nästa år med sikte på full attack 2004. Verkar som om jobbet görs tillsammans med Multimatic som körde Mugen-Panozen på Le Mans 2002 (nr 19) och då kan man ju fråga sig om det var en snygg fint från Panoz sida så att de kunde smygstarta utvecklingsarbetet utan att nån lägger sig i i onödan.
Det úr också pga detta som Brabham och Magnussen friställs då Don Panoz vill ge dem en chans att köra konkurrenskraftiga bilar under 2003 eftersom LMP07:an då i princip endast är med i tävlingssammanhang för att få testtid. Brabham och Magnussen kommer dock att vara med på ett hörn i testandet.

***

 

Planka på prototyperna
I Formel 1 så har man en planka under bilen som ska visa om bilen gått för lågt. Är plankan för nernött så blir man diskad. I år inträffade inget sådant men den som såg F1-loppet på Spa-Francorchamps i år kanske lade märke till ett gulaktigt dammspår i Eau Rouge-backen, det var spån från plankorna under bilarna. Nu vill ACO och FIA införa samma sorts plankor på prototyperna på Le Mans. Problemet är att ett F1-lopp varar knappt två timmar mot 24 på Le Mans. Bilarna på Le Mans avverkar mer än en hel F1-säsong i sträcka räknat på ett dygn. Hur ser plankan ut efter det? I F1 byts plankan ut mellan varje tävling. Med tanke på alla avåkningar, grus som dras upp på banan och alla ojämnheter på banan, t ex i skarven mellan nya och gamla banan i Esses samt skumpet vid Arnagekurvan, så känns förslaget lite orealistiskt. Men man genomför effektminskningen trots rejäla protester så risken är överhängande att detta går igenom också. "Tyvärr, årets segrare i Le Mans diskas pga för stort plankslitage..."

***

 

Klartecken för GT-satsning från Maserati!
Äntligen är det officiellt att Maserati drar igång en GT-satsning. Vad man ska köra vill man inte avslöja, en egen version av Ferrari Enzo eller en vidareutveckling av Trofeo, dvs 3200GT i tävlingsversion, är de alternativ som finns. Troligast är Trofeo-alternativet. Bilen finns redan då man nästa år drar igång en entypsserie i stil med Ferrari 360 Challenge och Porsche Supercup, det kräver minst utvecklingsarbete då det inte krävs så mycket för att skrämma upp den till GT-standard. Vill man köra i GTS-klassen kan det bli bökigt med Trofeon, då är Enzovarianten det mest konkurrenskraftiga. LMP900-planerna som fanns tidigare kanske blev lite för vidlyftiga i ljuset av Fiats kris. 2004 är det tänkt att man ska ha en bil klar för FIA GT.

***

 

Murcielago GT!
Lamborghini har projekterat en GT-version av Murcielago men pga av pengabrist så har det gått trögt. Nu har man dock fått tag på en finansiär, inte vem som helst utan den franske miljonären Frederic Dor som låg bakom Prodrives framgångsrika Ferrari 550GTO. Dor har lyckats få med sig Prodrive även till Lamborghini och det borgar för att det kan bli en riktigt bra bil. Målet är GTS-klasserna i FIA GT och ALMS, huruvida Le Mans ingår i planerna framgår inte men eftersom ALMS kör med ACO's regler så finns det inget som hindrar.

***

 

Apropå Prodrive
Mazda försöker få med sig Prodrive i utvecklingsarbetet av sin wankelmotorförsedda LMP inför återkomsten på La Sarthe.

***

 

Så lät det då...
Jag snubblade över ett litet pressmeddelande från PSE Sverige AB daterat 1998-04-30. En liten passage i meddelandet lyder som följer:
"Le Mans utan Porsche eller Porsche utan Le Mans är omöjligt att föreställa sig, för både Porsche och alla motorsportfans runt om i världen. Återigen är detta unika 24-timmarslopp en absolut höjdpunkt för Porsches fabriksteam och för Porsche AG. Målet är att försvara en mycket speciell position. Porsches tävlingsbilar har vunnit 15 totalsegrar i Le Mans. Att slå Porsche hör till de viktigaste målsättningarna för alla biltillverkare som deltar i Le Mans."
Sug på den en stund.

***


Lite VAG-nytt
Bentley ger Apex Motorsport foten och kör i egen regi med inlånat folk från Joest Racing. Allt för att ta hem segern i den 71:a upplagan av 24 Heures. Dessutom skiftar man däck till Michelin istället för Dunlop. De enda som ska köra på Dunloppuckar i toppklasserna nästa år är Lister om de blir klara med sin LMP i tid. Om det blir samma gamla fina British Racing Green-Bentley som de kört hittills eller om det blir en helt ny bil som ska föra Bentley till sin 6:e seger är inte klart ännu, eller ja, själva vet de nog men inget nytt i frågan tycks ha läckt ut.
Audi kör inget fabriksteam nästa år (för att ge fritt fält åt Bentley) men räkna med flera privatanmälda Audi. Det är fortfarande inte klart vad Audi ska göra efter att de lagt ner Le Mans-satsningen men det sägs att man har ett litet team i Ingolstadt som jobbar på en F1-motor. Man har även haft samtal med Peter Sauber om att få köra sagda motor i hans bilar.
Ytterligare saker som styrker F1-ryktena är att Auto-Unions GP-silverpilar från 30-talet allt oftare pryder Audis reklam. Kanske lite långsökt men kan man inte tolka det som en mjukstart inför en kommande F1-satsning?
När vi ändå är inne på F1 så cirkulerar liknande rykten kring Porsche, dock med den skillnaden att inget nuvarande F1-stall nämnts i sammanhanget. Dessutom säger Porsche att allt utom F1 är tänkbart.

***

 

2003 års tekniska regler
10% effektminskning för samtliga klasser, kolfiberchassin tillåts i LMGTS, hel- eller halvautomatisk växellåda tillåts i LMGTS och LMGT om det finns på gatversionen av bilen. Detta är nyheterna i reglerna inför 2003, i övrigt är reglerna, förutom lite småfix och ändrade restriktorstorlekar, identiska med 2002 års upplaga.

***

 

Bourdais, Dumas och Montagny testar F1
Formel 3000-mästaren och Pescarolostjärnan Sebastien Bourdais kommer att få testa för Renault i Formel 1, dock inte som tävlingsförare i första hand utan som testförare inför 2003. Även Le Mans-bekanta Franck Montagny och Romain Dumas kommer att få göra samma test. Huruvida detta påverkar deras möjligheter att köra Le Mans är i nuläget oklart.

***

 

Brabham och Magnussen dumpade!
Trots att dansken Jan Magnussen och australiensaren David Brabham bara avverkat ett år av sina treårskontrakt med Panoz bryts deras kontrakt. Anledningen tros vara att Panoz har hamnat i ekonomiska problem. Vad som kommer att hända Brabham i framtiden är oklart, Magnussen däremot ska köra Champ Car för Newman-Haas-stallet. Panoz själva har hittills inte givit någon kommentar.

***

 

Pagani bara i ALMS?
Toine Hezemans Paganiprojekt för den nya GTS-klassen (se de äldre nyheterna) fortskrider. Planerna är att den ska bli en privatstallsbil och de som står först i kö för en Pagani Zonda i racingskrud är American Viper Racing som har tröttnat på sin Chrysler Viper.
Le mans verkar ha strukits ur planerna för Hezemans egen del men det hindrar ju inte att någon privatist tar en zonda dit.

***

 


Porsches Le Mans-ära får försvaras av 996GT3RS i fortsättningen

16 segrar får räcka. 20021004
Nu är det klart: Porsche kommer inte att återkomma till Le Mans inom en överskådlig framtid. Detta sade Porschechefen Dr Wendelin Wiedeking när han invigde den nya fabriken i Leipzig där Cayenne och Carrera GT ska byggas.
Anledningen till att man skippar Le Mans uppges vara att enda motståndet är VAG:s Audi och Bentley så då får det vara (självförtroende verkar inte saknas...) och dessutom är man nog lite mätt på Le mans, 16 totalsegrar är mer än nog, man har bevisat vad man kan. Med råge.
Allt är inte mörker dock, samtidigt som man meddelade att Le Mans är kört berättade man att en storsatsning på racing kommer inom en snar framtid. Vad detta innebär vägrade man avslöja förutom att Formel 1 är uteslutet (det hindrar dock inte att fler och fler rykten om F1-motorutveckling dyker upp). Det ska bli intressant att se vad det slutligen blir. Rally går inte, där krävs 25000 bilar tillverkade per år för att få köra, varken 996 eller Boxster kommer upp i dom siffrorna. Dessutom är de för starka.
Paris-Dakar däremot skulle passa utmärkt för Cayenne som skulle få ta upp 959:s fallna mantel, kruxet där är väl att Paris-Dakar tappat lite av sin forna glans och genomslagskraft.
DTM brukar nämnas i dessa sammanhang också men det är ju egentligen i grunden ett standardbilsmästerskap.
Hoppet för oss Le Mans-nördar är annars GT3RS som fortfarande är bäst i klassen och som kommer i ny 3.8L-version nästa år. Sedan finns ju GT2:an som borde komma i full raceversion en vacker dag och Carrera GT om någon privatist törs ge sig på den. Det finns en chans att se Porsche i prototypsammanhang också: LMP675 kommer att öppnas upp för produktionsmotorer av GT-typ, dvs man kan köra med en motor från GT3RS i lätt upptrimmad form. Varför inte i en Courage C65?

***

 


Courage C65 LMP2

Courage bygger LMP675 20020926
C65 LMP2 blir namnet och bilen är direkt ämnad för privata stall. Paolo Cantone heter mannen bakom formen och man kan anta att han sneglat lite både på Audi och MG, dock utan att använda sig av samma hjulhuslösning som MG. Motortyp är ännu inte känt, kanske blir det upp till kunden att välja.
Det ska bli intressant att se hur den kan mäta sig mot MG i fart och väghållning då C65:an är den andra prototypen nånsin efter MG som är byggd direkt för LMP675 (bortsett från Reynards 02S-projekt men dom gick ju i konkurs så bilen blev aldrig klar). Alla uppgifter är ännu rätt färska så vi ber att få återkomma med närmare tekniska data inom en snar framtid.

***

 

Maserati lär ska fundera på LMP900! 20020919
Huruvida det blir nåt med de planerna är (som vanligt) väldigt osäkert. Enzoalternativet som nämns nedan är en budgetvariant. Senast Maserati var med och tampades i toppen var på 60-talet men utan större framgång. Maserati har hittills inte lyckats ta en totalseger. Dags igen för ett nytt försök kanske? Det som kan sätta stopp för en Maserati LMP900 är Fiatkoncernens usla ekonomi men man kämpar med näbbar och klor för att ta sig upp igen. I värsta fall lurar GM i skuggorna och väntar på att få köpa upp hela koncernen som man redan äger en del av.

***

 

Infineon-Joest 20020918
I brist på klara besked så fortsätter vi med lite fler rykten: 2003 blir ett mellanår för Audi utan fabriksbilar i vare sig ALMS eller Le Mans. Endast en Audi kommer att finnas (eller? hur det blir med Prost och Rahal har inte hörts på ett tag) och då i regi av Reinhold Joest som ju hade fabriksansvaret under de tre segrarna. Huvudsponsor för Joest kommer att vara Infineon som tidigare men i än större utsträckning. Ett hett tips om förare är Marko Werner och Philip Peter som till vardags kör Infineonsponsrat i Porsche Supercup och som lyckades med en 3:eplats på Le Mans i år. De övriga Audiförarnas framtid är fortfarande höljd i dunkel men kanske blir det Bentley för dom?
En enda Audi lämnar ju fältet fritt för de, förmodade, tre Bentleyprototyperna. Detta helt enligt VAG:s planer men Joest Racing har ju sabbat fabriksplaner förr, bl a 1996-97 då man vann med en privatanmäld gammal Porscheprototyp till Porsche AG:s stora förtret, de skulle ju vinna stort med sina nya 911 GT1:or.
2003 blir som sagt, om ryktena stämmer, ett mellanår för Audi. Tanken är att man ska komma tillbaks med full kraft 2004 med en helt ny prototyp enligt det nya reglementet och det verkar ju lovande. Men har man lagt alla F1-planer på hyllan?

***

 

Mazda kommer tillbaks? 20020918
Återigen rykten, men Mazda lär ska jobba på en LMP900 tillsammans med Prodrive som ska vara klar lagom till 71:a upplagan av Le Mans. Motorn blir som vanligt i Mazdas fall en wankel (dvs en rotationsmotor). Mazda var ju representerat redan i år i LMP675 men då endast som motorleverantör. Tyvärr gick det åt skogen redan efter 5 varv då motorn gav upp. Men att wankelmotorn kan hålla i 24 timmar blev rejält bevisat 1991 då Mazda som enda japanska tillverkare hittills vann en totalseger med sin 787B, dessutom var Johnny Herbert matförgiftad.
En vild gissning på försteförare är Yojiro Terada som kört Mazdarelaterade bilar i 22 av 24 gånger på Le Mans. Frågan är om Johnny Herbert vill köra Mazda igen, han hade ju fabrikskontrakt med Audi i år.

***

 


Audis geniala växellåda, konstruerad av Ricardo.

Audis växellåda hotad 20020917
Om ACO får som de vill så kan Audis 'snap-on'-växellåda förbjudas! Man medger att konstruktionen där man byter hela bakdelen på bilen ger stora fördelar men att man vill föra sportvagnsracing mer 'back to basics' (vad man nu menar med det). Dessutom ska det vara nån sorts utjämningstänkande som ligger bakom, dvs den som har en sådan växellåda får för stor fördel gentemot andra bilar men fler och fler utvecklar sådana lådor så jag har svårt att se någon vettig motivation till regeländringen.
Dr Wolfgang Ullrich, chef för Audi Motorsport, var dock inte alltför oroad: "Vi är med och utformar de nya reglerna och jag är säker på att vi har ett visst inflytande."

***

 


Gör som Sebastien Bourdais - Kör Peugeot V6!
20020917
Peugeot ska släppa den ultimata versionen av deras slagskepp 607, nämligen 607 Pescarolo. Som namnet antyder så kommer bilen att ha samma motor som Henri Pescarolos Courage C60 dvs en 3.2 liters V6:a med turbo som är nertrimmad till c:a 400hk, originalet har drygt 580 hk. Förutom motorn, vars närvaro avslöjas av dubbla avgasrör, så är bilen breddad med 25 mm och sänkt. Fronten har blivit djupare och mer 'racemässig'. Dessutom rullar den på rejäla 19" fälgar (inte så Le Mans-mässigt kanske, största tillåtna fälgdiameter är 18"...).
Pris är inte fastställt ännu men den kommer nog att bli dyr. Annars kan man välja ett budgetalternativ: Peugeot 206 har samma styrservo som Pescarolos Courage C60 om man nu nödvändigtvis vill ha en bil med Le Mans-anknytning... Premiärvisning av 607 Pescarolo sker på Parismässan.
Det känns fint att Peugeot gör nåt sånt här när andra biltillverkare bygger traktorer istället för Le Mans-racers.

***

 

Mer om Maseratiracing 20020917
Maserati håller på att utveckla en raceversion av 3200GT, kallad Trofeo, för en enklasserie i stil med Porsche Supercup och Ferrari Challenge. Prestanda verkar vara nära motsvarande FIA N-GT/LMGT. Det borde innebära att det inte kan vara så svårt att skrämma upp bilen ytterligare så att man kan köra den i FIA GT eller på Le Mans men om man kommer att ta fram en version för sådana sammanhang är inte känt för tillfället.

***

 

Maserati Enzo? 20020910
I likhet med Porsches Carrera GT så kommer inte Ferrari att göra någon tävlingsversion för den nya SuperGTS-klassen (mer om de nya reglerna längre ner på sidan) av deras senaste superbil Enzo. Däremot talas det om att Maserati kommer att göra comeback i tävlingssammanhang med en egen version av Ferrari Enzo! Hur den kommer att se ut eller vad den ska heta är inte känt, ej heller närvarhur eller om Le Mans ens ingår i planerna. Det är inte ens säkert att planerna verkligen finns eller om det bara är rykten. Men visst vore det roligt med Maserati tillbaks på banorna, fast det kanske vore ännu roligare om de inte körde med lånta fjädrar.

***

 


Cadillac LMP02 sveper förbi depåinfarten.

Cadillac slutar. 20020909
"Vi har uppnått det vi ville" säger GM. Ryktena som nämns nedan stämde alltså inte utan nu är det helt klart att GM hoppar av.

***

 

Cadillac kör ändå? 20020827
Det ryktas att Cadillac fortsätter med sportvagnsracing ändå. Allt är ännu bara lösa rykten men det sägs att dom ångrat sig för att det skulle skapa för dålig publicitet, tvärtemot hela projektets syfte så att säga, men om det skulle bli en fortsättning så skippar man Le Mans och satsar fullt på ALMS. Observera att inget är officiellt utan endast rykten.

***

 


Porsche 956 (senare 962) inledde sin karriär med att ta en trippelseger i första försöket på Le Mans 1982. Audi behövde två försök för att göra samma sak.

Audis framtidsplaner 20020827
Att Audi kommer att ställa upp i 2003 års Le Mans är klart, frågan är bara om det blir ytterligare ett år med full fabriksbackning. Audi uppger att de i första hand satsar på ett "kundensportprogramm", som det så fint heter på tyska, där privata stall får försvara Audis färger. Skulle det bli någon fabrikssatsning så koncentrerar man sig på ALMS enligt lite vaga planer som nämnts. De privatister som verkar klara för en Le Mans-satsning är Champion Racing, med Stefan Johansson och Johnny Herbert så är man det framgångrikaste privata Audistalleti ALMS. Japanska Team Goh gjorde bra ifrån sig i årets lopp så de verkar få förnyat förtroende. Den gamle racingräven Bobby Rahal sägs vilja börja köra R8 i ALMS och lär nog anmäla sig till Le Mans 2003. Joest Racing fortsätter nog med Audi även utan fabriken i ryggen. De talas dessutom om att franska före detta Formel 1-stallet Prost är intresserade av att köra R8 och det borde ju falla ACO i smaken.
Apropå Formel 1 så är det också ett alternativ som nämns. Audi har ju liksom gjort vad dom ska på Le Mans så nästa naturliga steg är F1 men det är dyrt och ger oerhört dålig publicitet om det går dåligt. Det vore dock kul om Audi kunde satsa lika seriöst på F1 som i sportvagnssammanhang. Då skulle Ferrari få se upp.
Men det sägs också att Audi vill skapa samma kult kring R8:an som finns kring Porsche 956/962 som dominerade enduranceracing i Grupp C-klassen på 80-talet, 132 vinster, varav 7 av dessa totalsegrar på Le Mans (6 på raken 1982-87 samt den sista 1994 fast då som GT1 men det är en helt annan historia). Dessutom vann bilen 77 sprintlopp.
Audi har sålunda en bit kvar men är ändå på god väg då R8:an är den bil som nu dominerar sin klass (exakt antal segrar hittills ber jag att få återkomma till). Fyra raka segrar (minst, man har ju tre raka nu) på Le Mans skulle på allvar ta Audi upp bland de stora legenderna som t ex Bentley (5 segrar), Jaguar (7 segrar), Ferrari (9 segrar) och Porsche (dominerar med 16 segrar). Så frågan är om Audi törs lämna det fulla ansvaret till privatister. Om Dr Wolfgang Ullrich, chef för Audi Motorsport, får som han vill så blir det ännu ett år med Joest Racing som fabriksteam men det är ju VAG som tar det slutgiltiga beslutet. Frågan är hur det går nu när Ferdinand Piëch har pensionerat sig, men som Tom K sa: 'Det är fyra ringar i Audis logo'.
***
Porsche tillbaka först 2005? 20020826
Nu kommer (obekräftade) uppgifter om att Porsche dröjer till 2005 med återkomsten. Detta lär ska bero på att utvecklingen av Cayenne (som vanligt) och Carrera GT dragit ut på tiden. I princip all Porscheverksamhet är koncentrerad på Cayennes lansering, något som är väldigt viktigt att det går som det ska, och innan det är klart finns inte plats eller personal nog för en storsatsning på motorsport. Dessutom verkar osäkerheten på vilken form av tävlan man kommer att ge sig in i öka. För någon månad sedan verkade det vara klart att det blir enduranceracing med Le Mans i spetsen men nu smyger sig rykten om Formel 1 och annat fram. Porsche säger att de fortfarande diskuterar alla möjligheter och att man ska bestämma sig under sommaren.

***

 


Senaste spionbilderna på Carrera GT. Ser den inte lite mer Le Mans-mässig ut nu...?

Porsche Carrera GT-R? 20020826
Nya 'spy-shots' av Carrera GT visar att man testar en stor vinge i bak som bot mot påstådda problem med högfartsstabilitet - ett dumt problem på en supersportbil som ska ha en toppfart på över 330 Km/h. Faktum är att vingen ser väldigt race-mässig ut, kan det vara en RS-version för Le Mans spionfotografen fångat på bild? Norbert Singer, mannen bakom de flesta av Porsches totalsegrar, säger till 911 & Porsche World att Carrera GT inte kommer att tävlas: "Precis som Boxstern så är Carrera GT en fin gatbil -inte en tävlingsbil". Men han utesluter inte att en privat satsning kan komma, "De [privatisterna] säger att de klara sig själva utan hjälp från Porsche, men vänta bara, efter ett tag kommer de alltid tillbaka och undrar 'hur ska vi göra här?' och 'hur ska vi göra där?'. Frågan är bara vilket svar de får"
De privata stall och 'tuners' som brukar nämnas i sammanhangen är Seikel och Freisinger som haft stora framgångar med Porschar på Le Mans.

***

 

Bentley vinner 2003? 20020816
2003 kommer att bli Bentleys sjätte seger om allt går som det ska. Och mycket tyder på att det kommer att göra det också. I årets upplaga av Le Mans fanns bara en Bentley med, anledningen till det är helt enkelt politik. 2001 var det The Bentley Boys som fick hyllningarna på prispallen när de knep en tredjeplats, inte Audi som vann och bägge bilmärken hör till VAG. I år ville Audi ha pallen för sig själva då de skulle skriva historia, därför endast en Bentley. Men Anglofiler skall inte hänga läpp för det. Om inte VAG köpt Bentley och om inte Ferdinand Piëch (ansvarig för bl a Porsche 917 mm hos Porsche AG) var chef för VAG så skulle inte bentley ens ha varit i närheten av en återkomst till Le Mans. Och framför allt inte så storslagen och seriös. Inför nästa år har Bentleystallet anställt extra personal för att kunna testa bilen så mycket som möjligt utveckla ännu mer. Man har ännu inte bestämt sig för om man ska bygga en helt ny bil eller om man ska jobba vidare på den befintliga. Dessutom ryktas det om att det skall stå tre Bentley på griden.
Enda gruset i maskineriet skulle vara att Audi vill sälla sig till de riktigt stora och ta en fjärde seger, dessutom på raken. "Audi har ju fyra ringar i sin logo" sade Tom Kristensen vid en chat på americanlemans.com. Absolut roligast skulle vara om Audi och Bentley skulle få fria tyglar mot varandra och lika stora resurser för att på allvar göra upp om segern. Eller vad sägs VAG?

***

 

Cadillac slutar!! 20020816
GM lägger ner sitt Le Mans-program med Cadillac. Inte helt oväntat kanske men väldigt korkat då man plöjt ner många miljoner i en för året helt ny LMP900. Nu är alla pengar totalt bortkastade och ingen kommer att om några år minnas Cadillac i Le mans-sammanhang. Jag får en känsla av att GM styrs av griniga småbarn som struntar i allt som inte går som de vill. Lite elakt kanske då Riley & Scott-bilen dom använde 2000-01 inte var nån större hit men årets bil verkade ha potential och gjorde sin debut i racingsammanhang på Le Mans. Vad hade de väntat sig av en helt ny bil? De flesta stall kör med ett treårsprogram där tredje året skall ge vinst, GM gav upp efter ett år med den nya bilen.
Nästa år finns kanske ingen fabriksaudi med (Bentley däremot... se ovan) och stallet kunde ha fått ett år till på sig att testa bilen men så blir det alltså inte.

***

 


Le Mans 2003 med en Pagani kanske?

NY GTS-klass 2003 20020714
Från och med nästa år kommer ACO att införa en "Super-GTS" -klass vid sidan om den nuvarande GTS-klassen. Den stora skillnaden är att kolfiberkarrosser tillåts vilket banar väg för riktiga superbilar som t ex Porsche Carrera GT (fast kanske ändå inte just den, se nedan), Ascari KZ1 och Pagani Zonda för att nämna några. De nya superbilarna måste ha lägre trimmningsgrad än de nuvarande GTS-bilarna, t ex Viper och Corvette, för att deras övertag inte skall bli för stort. Kolfibrets lägre vikt borde dock göra "Super-GTS" svårslagna ändå.
Är detta en öppning för GT1:ornas återtåg?

***

 

Porsche 2004? 20020714
Nu verkar det vara klart att Porsche kommer tillbaks till La Sarthe 2004, detta enligt tyska Auto Motor & Sport. Nu ska man bara bestämma sig för vilken bil man ska köra. Som det verkar nu blir det ingen fabriksanmäld Carrera GT av någon anledning men det hindrar inte att något privatstall tar saken i egna händer som t ex Prodrive Gjorde med sin Ferrari. Det troligaste är att man satsar på en LMP900/LMGTP enligt de nya reglerna som kommer just 2004. Tankar finns även på LMP675, där MG har nått stora framgångar trots att de aldrig kommit imål, men planer från ACO på att försvaga LMP675 för att förhindra att de kan utmana LMP900 (märkligt men sant!) borde stoppa Porsches planer på den fronten. Och när får vi se GT2:an i RS-version? Förhoppningsvis kommer svaret när man väl fått ut den nya SUV:en Cayenne på marknaden i höst.

***

 

De nya Reglerna 2004 20020714
Det kan väl inte ha undgått någon att det är nya regler på gång till 2004? Här följer en kort sammanfattning av de planer som hittills har kommit ut, inget är bestämt ännu.
-Svagare motorer med 10%. Men det är knappast troligt att det kommer att genomföras med tanke på den proteststorm som följde, se nedan.
-'Ground Effect', de platta bottnarna tas bort och ersätts av venturitunnlar liknande de som fanns på Grupp C-bilarna. Detta för att förhindra luftfärder.
-Dubbla störtbågar återinförs för att förhindra att prototyperna blir alltför 'single seater'-mässiga. Det fanns visst planer på att göra dem tvåsitsiga på riktigt men det slopades pga säkerhetsskäl.
-LMP900 och LMGTP får samma däck- och restriktordimensioner.
-LMP675 får mindre restriktorer för att förhindra att de kan utmana LMP900.
-GT-motorer, som t ex Porsches klassiska boxersexa, kommer att tillåtas i LMP675 för att göra klassen billigare.
Redan 2003 kan några ändringar genomföras:
-En översyn av aerodynamiken kommer att göras, t ex en enkel vinge mot dagens dubbla osv.
-Kvalet kan komma att ändras så att alla tre förares snittid bestämmer startplats. Tanken med det är att man ska försöka höja standarden på förarna längre ner i fältet. Fram t o m i år har det räckt med en förares tid i kvalet.
-Stallen kan komma att behöva anmäla två förare bindande redan till testhelgen i början på maj. Det kan ju bli lite bökigt då många är ute på andra tävlingar samma dag, i år var t ex Rydell fast i ETCC.
-GTS-klassen delas upp i två med en 'vanlig' som den är nu och en supervariant med kolfiber och andra grejer. Se ovan.
Hur det blir med dessa regeländringar återstår att se. En del är rent horribla (effektminskningen), andra lite märkliga (LMP675:s restriktorbestraffning) medan en del är riktigt bra ('Ground Effect och GT-motorer). Låt oss hoppas att ACO tar sig samman och inte lyssnar för mycket på FIA och andra.

***

 

Grus orsakade punkteringarna? 20020707
Audi råkade ut för hela åtta punkteringar i årets lopp och flera GT-stall hade problem med många punkteringar. Enligt Audi själva så var det vassa gruset i grusfållorna den stora boven. Tillsammans med flera andra team försökte man redan 2000 få ACO att byta ut det vassa gruset i grusfållorna som skär upp däcken. Nu gör man ett nytt försök.
Tom Kristensen: "We had the same problem in 2000, and A.C.O. at that time promised to do something about the sharp stones in the gravel traps. But nothing have changed. Last year we drove solely on wet tyres with much more rubber and therefore didn't have the same problem with deep cuts. But this year we were back to the 2000 scenario. I am glad, Audi and other manufacturers now faces A.C.O. with the very dangerous situation, because if nothing happens we can just sit down and wait for the catastrophe. As a driver you want safety to be a main issue, not a part of the action,"

Pierre Dupasquier, chef för Michelin Motorsport, är lite mer försiktig: "Our objectives at Le Mans were to produce tyres that provided strong performance and great durability and we have achieved that. However, we have to investigate why we suffered so much tyre damage. In some cases we know the reasons, but others remain unproven because the tyres were so badly damaged that it is hard to piece together the evidence. The works Audis all suffered, but the Japanese-entered Audi did not. The Oreca Dallaras had no such problems. There could be a variety of reasons why some cars were susceptible to having their tyres perforated by debris and others were not. It might be a question of different set-ups in terms of suspension or differentials. Another mystery for us is that we used exactly the same specification tyres at Sebring, and then we suffered no problems of this kind at all."

Apropå punkteringar...
Johnny Herbert, Christian Pescatori och Dindo Capello, förarna i Audi nr 2, fick punktering redan under paraden på fredagskvällen (dom körs runt i staden i gamla veteranbilar nämligen) men fick åka med Biela och c:o. Det hela gick inte bättre än att deras bil brakade ihop också så alla sex Audiförarna fick ta paraden till fots. "Jag har aldrig skrivit så många autografer" kommenterade Kristensen.

***

 

ACO hotar med sänkt motorstyrka. 20020707
I ett desperat försök att få slut på luftfärder med prototyper så har ACO lagt fram ett förslag där man vill sänka hästkraftantalet med 10%. Det skulle ge en sänkning till ungefär 550hk och det är ju inget vidare. För att hålla farten uppe på Mulsannerakan så kommer stallen att minska downforce och hela poängen med effektminskningen försvinner. Borde inte de platta bottnarnas förmodade avskaffande i och med 2004 års nya reglemente räcka? Nu känns det nästan lite FIA-mässigt.

 

NYHETER
- 2002
- 2003
- 2004
All text ©2002-04 Johan Söderberg.
Frågor, förslag, synpunkter eller annat?
Hör av er till
info@n138.com

-