NYHETER | LE MANS | LMES/ALMS | LE MANSGAZINE | ÖVRIGT


NYHETSARKIVET: 2003

20031210

Nu är den här: Ferrari 360 GTC

Ferrari premiärvisade ännu en FIA GT-kombattant på bilmässan i Bologna i veckan som gick: 360 GTC. Bilen har utvecklats av Ferraris Corse Clienti-avdelning i Maranelloi i samarbete med Michelotto Automobili, dvs samma firma som ligger bakom den nuvarande 360 GT.

I princip är GTC:n en vidareutveckling av Michelottos så framgångsrika raceversion av 360:n, något som märks i utseendet. Det som skiljer i det yttre är egentligen bara bakvingen som förändrats med en lite annorlunda profil med end-plates. Detta som resultat av ordentliga tester i Ferraris vindtunnel.

Det är i motorn de största förändringarna/förbättringarna finns: 445 hk vid 8750 rpm, 410 Nm vid 6500 rpm, lägre bränsleförbrukning och ett nytt elsystem från Magneti Marelli. Växellådan blir sekvensiell i både ACO- och FIA GT-spec, dock inte med rattflappar från gatbilen då det systemet är för långsamt för tävling.

Basen för 360 GTC är den lättade specialversionen av gat-360:n Challenge Stradale, en bil som i sin tur är baserad på raceversionen 360 Challenge så det blir en lite märklig rundgång...

Det är upplagt för hejdundrande bataljer i FIA GT och på Le Mans mellan 360 GTC och 996 GT3 RSR nästa år. Vem som vinner av ärkerivalerna återstår att se men Ferrari har en fördel av ett lite högre vridmoment och en bättre viktfördelning (motorn i mitten mot Porsches svansmotor alltså). Dessutom har motorrevideringen gjort att 360:n blir mindre lidande av de mindre restriktorerna på Le Mans.

***

Pagani och Toine Hezemans tar nya tag. Problembarnet Pagani Zonda GR som inte rullade många meter i tävling förra året har genomgått en rad förändringar: Större V12-motor på 7L (mot 6L i den gamla, fortfarande från Mercedes), bättre motorplacering, ny växellåda från X-trac, förbättrad aerodynamik, stadigare bur och 70 kg bortbantade.

Mike Hezemans fick i uppdrag av sin far att testa bilen på Magny-Cours och klarade av 107 varv på raken utan problem. För att avgöra hur Zondan står sig mot konkurrenterna jämförde man den med sin gamla Viper. Resultatet blev att Zondan, på gamla däck, var c:a 0.5 s långsammare per varv än Vipern som körde på nya däck. Zondan var visserligen snabbare i kurvorna men tappade alltför mycket på rakorna. För att råda bot på detta jobbar man vidare med motorn och räknar med att få ut 20-30 hk till.

Målet för bilen är FIA GT och Le Mans, ALMS och LMES är ännu inte med i planerna. Ej heller Sebring är inplanerat vilket är synd då ett bra resultat där ökar chanserna för att få köra på Le Mans. FIA ska besiktiga bilen i januari för att om allt går väl homologera bilen för FIA GT.

***

Corvette kör på Michelin 2004! I jakten på Ferrarisarna så överger Corvette Racing Good Year till förmån för Michelin. Avgörande för beslutet var att Michelin-däcken har så mycket bättre hållbarhet än Good Year, något som bevisades av Bentley som kunde köra fyra stint på en uppsättning däck på Le Mans i somras (LMGTP och LMGTS kör på samma däcksdimensioner). Gat-Corvetterna levereras dock även i fortsättningen med Good Year-puckar.

***

Och sist men inte minst: Reiter Engineering jobbar vidare på sin Lamborghini Murciélago R-GT. Tester genomförda nyligen på Salzburgring visade att bilen går bättre nu men fortfarande är en aning slö i motorn - vilket är lite märkligt då Lamborghinisar mest brukar vara en enda stor motor med outsinlig kraft. Nya tester ska göras i Italien strax före jul råder förhoppningsvis bot på även detta. Manfred Fitzgerald, Chef för Lamborghinis marknadsavdelning, uppgav också att man har flera kunder på gång för att köra FIA GT, ALMS och LMES.

***

 

20031128

Aston Martin tillbaka!

Nu är det officiellt! Det som varit känt ryktesvägen sedan en tid tillbaka är nu bekräftat: Aston Martin har skrivit kontrakt med Prodrive att bygga en GTS-version av den nya DB9:an enligt ACO-reglemente. Till Le Mans kommer bilen först 2005 men racedebut väntas ske hösten 2004 i FIA GT. Senast Aston Martin tävlade på Le Mans var 1989 då man körde Grupp C-bilen AMR-1.

Gatversionen av DB9, som börjar levereras till våren, är bestyckad med en V12:a på sex liter som ger 450 hk vid 6000 rpm och 570 Nm vid 5000 rpm. Växellådan är monterad i bak och tack vare det så är viktfördelningen 50/50. Apropå vikt: trots att bilen är byggd i aluminium så väger den över 1700 kg!

Motorstorleken på sex liter behålls nog även i raceversionen och i och med det så kommer tre bilar i GTS-klassen att ha samma motorstorlek (Ferrari, Lamborghini och Aston Martin) men med lite olika placering vilket ger tillfälle till intressanta jämförelser.
Om Prodrive lyckas lika bra med DB9:an som med sin Ferrari 550 återstår att se men det har ju gått bra förr. 2005 får vi besked!

***

 

Den så lovande LMP675:an DBA4 03S har under hösten sett ut att bli garagerad för all framtid då John Nielsens RN Motorsport pga pengabrist lagt ner sitt prototyptävlande på Le Mans men nu har den räddats!

Creation Autosportif som kör Lister Storm i FIA GT har köpt bilen och tänker köra alla LMES-tävlingar 2004 samt siktar på Le Mans. Med lite tur blir det även LMES 2005 men det beror på hur det går 2004 och om budget finns.

Det har förekommit uppgifter om att man vill byta ut den Zytek-motor som sitter i nu men till vad är oklart. Jag ber att få återkomma i ärendet. Förutom LMES och Le Mans så kommer Creation att fortsätta med sitt Lister-tävlande i FIA GT även 2004.

John Nielsen räknar med att köra Le Mans 2004 med en Porsche GT3 RSR sponsrad av det danska kungahuset.

***

 

Och så var det dags för lite Audi-nyheter: Det blir ingen ny Audi på Le Mans nästa år och inget fabriksteam heller. Istället blir det fabriksbackade privatstall som får slåss om segern. Team Goh, Champion Racing och Team Audi UK Veloqx (Audi UK och Veloqx går ihop om en R8) är de stall som är klara hittills men det kan vara en kanadensisk R8 på gång också. Den spanska stall som tänkte köra R8 nästa år som var på tal för några veckor sedan verkar ha kommit på andra tankar och har dragit sig ur.

Dindo Capello, Marco Werner och nykomlingen Pierre Kaffer står till förfogande från fabriken för ALMS/LMES och Le Mans.
Tom Kristenssen, Frank Biela och Emanuele Pirro däremot kommer att köra DTM tillsammans med vår egen DTM-kung Mattias Ekström nästa år då Audi fullsatsar med fyra nya A4:or och Team Abt Sportsline får status som fabriksstall. Tom K & C:o kommer även att köra Le Mans.

Joest Racing kompletterar Audis DTM-satsning med ytterligare två bilar där Pirro och Biela kör. Eventuellt kommer Joest också att hjälpa till med utvecklingen av Lamborghini Murciélago R-GT under vintern.

Fördelningen av bilarna blir alltså: Champion Racing - ALMS, Team Goh - LMES, Audi UK Team Veloqx - LMES. Alla kommer att köra Le Mans.

***

 

Fler nya engelsmän: Det kommer en ny TVR i vinter! Sagaris blir namnet och bilen är en utveckling av T350 där tonvikten ligger på det aerodynamiska området. Det intressanta med den här modellen är att den har designats med långloppsracing i åtanke. Enligt en kortfattad notis på pistonheads.com kommer Sagaris ut på banorna i Storbrittanien och Europa nästa år men om det blir Le Mans, FIA GT och LMES framgår inte.

Motorn blir på klassiskt TVR-manér en rak sexa med en effekt på drygt 400 hk och kolfiber blir det dominerande materialet i kaross och inredning av både estetiska och viktbesparande skäl.

***

 

Och till sist: ACO och Stephane Ratel (FIA GT) ser över GT-reglerna under vintern för att få FIA GT och ALMS/LMES att köra enligt ett gemensamt reglemente. Om det blir ACO-varianten eller FIA GT-d:o visar sig.

En av punkterna på agendan är om man i framtiden ska återinföra GT1:or, dvs om GT-bilar ska ges möjlighet till totalseger på Le Mans. Om så sker så kommer man att kräva att 100 gatbilar tillverkas (25 för små tillverkare) för att garantera att det inte går som sist man hade GT1:or.

Problemet då var att man började tänja på reglerna om minst 25 gatbilar så att bilfabrikanterna kom med renodlade prototyper (Toyota GTone t ex) till Le Mans och bara byggde en gatbil (ibland knappt ens det) och 'lovade' att man skulle bygga fler så småningom.
Detta gjorde också att det blev så dyrt då bilarna blev alltmer avancerade att det bara var de största biltillverkarna som hade råd att tävla.

***

 

Åh, ja just ja, Det var en sak till: Mosler har skrivit kontrakt med brittiska Beckland Industries för att bygga 25 gatversioner av sin MT900-R för att kunna köra i FIA GT, LMES och på Le Mans. Köp!

***

 

20031109
Henri Pescarolo har bekymmer

Henri Pescarolo måste se sig om efter en ny motor nästa år. Anledningen är att Peugeot vill koncentrera sig helt på sitt WRC-program med den nya 307CC WRC.
Pescarolo har visserligen sex motorer kvar som Peugeottrimmaren Sodemo gärna fortsätter utveckla men nu finns chansen att använda en ny, starkare motor som bättre gör chassiet rättvisa. Den största nackdelen med Peugeotmotorn är att den är både svag och drar mycket bensin. Goh-Audin kunde köra två varv längre mellan varje tankstopp än Pescarolos C60 vilket gjorde det omöjligt för dom att komma ikapp.

Bland de olika motoralternativen som finns är det två som är mest sannolika: Judd och Mugen.
Judds femliters-V10 är väl beprövad och har den kraft som krävs för att klara av Audi problemet är att den är dyr och att Pescarolo har svåra problem med att få tag på pengar - mer om det nedan.

Mugen är intresserade av ett samarbete och var under LM1000K-helgen i kontakt med Pescarolo för att försöka få igenom ett samarbete. Pescarolo visade ett visst intresse och uppgav att han var imponerad av Mugenmotorns bränsleeffektivitet i den Advansponsrade Dome S101 som kördes i 2003 års Le Mans. Pronlemet med Mugen är att en av ägarna har åkt fast för skattefusk, dock verkar det vara av mer privat karaktär men det kan leda till problem längre fram.

Vilket det blir återstår att se, Mugenalternativet är väl det mest troliga. Audi sägs även ha förekommit bland motorvalen men detta förnekas bestämt av Pescarolo, dessutom är inte Audi särskilt pigga på att släppa iväg motorer till utomstående.

Som om det inte vore nog med motorproblem så är framtiden osäker också ekonomiskt. 2 miljoner euro saknas för att kunna genomföra hela 2004 års säsong med Le Mans och LMES! Sony/Playstation drar sig ur och sänker ett tredje stall (tidigare har Prost och Oreca haft Playstation som sista sponsor - är det en trend?). Hopp finns ändå då Sony France blev imponerade av Pescarolos genomförande av Le Mans 1000 km.

Och så lite goda nyheter som avslutning: André de Cortanze är i full gång med att uppdatera C60 Evo:n till 2004-spec. Eventuellt med tak!

***

Övriga nyheter: Stephane Ratel var och såg Le Mans 1000 km och passade på att samtala lite med den lokala dagstidningen Ouest-France. Ett axplock av vad han sa:

-FIA GT-loppen kan bli kortade till två timmar istället för nuvarande tre. Detta för att göra racen mer TV-vänliga. Dessutom vill Ratel försöka slå DTM i popularitet och det gör man bäst med racing av mer sprintkaraktär. Och om man vill köra långlopp så finns ju LMES.

-Datumen för LMES och FIA GT kommer inte att krocka då många stall kommer att köra i bägge serier.

-Lokala GT-serier kan komma att få köra i LMES-race, t ex Belcar på Spa osv.

-Ratel säger också att han gärna ser en möjlighet för GT-bilar att kunna vinna totalt på Le Mans. Framförallt med den nya våg av GT1-mässiga bilar som Ferrari Enzo och Porsche Carrera GT. Dock poängterar han att den nya GT1-klassen ska vara endast för riktiga gatbilar, inte prototyper i gatskrud på det vis som gjorde att förra vändan med GT1:or spårade ur.

-GT-säsongen 2004-2005 innebär också att en dröm går i uppfyllelse för Ratel då de fem stora sportbilstillverkarna (Ferrari, Porsche, Lamborghini, Maserati och Aston Martin) kommer att mötas på banan.

Hur mycket av detta som verkligen kommer att genomföras får framtiden utvisa men att han är angelägen om att få fart på GT-racingen i Europa är uppenbart.

***

Senaste beskedet om Jacques Villeneuves framtid är att han tar ett sabbatsår från racingen 2004 då han ska ställa upp i ett 24-timmarslopp på skidor (!) för att 2005 köra Audi på Le Mans! Uppgifterna kommer från en Österrikisk tidning och verkar vara någorlunda säkra men man vet aldrig...

***

Colin McRae står ju utan kontrakt i WRC nästa år och ska köra Paris-Dakar med Tina Thörner efter nyår men det ryktas om en start i Le Mans i juni också! Om detta stämmer så är McRae inte den förste rallyföraren att ta steget till Le Mans, legendariske Vic Elford körde inte bara med framgång i rally utan var lika bra på Le Mans.

***

Redan nu börjar startfältet inför 2004 års Le Mans ta form. 28 bilar är klara och 22 återstår för ACO att bjuda in. Här är stallen som direktkvalificerat sig:

Le Mans 2003:
LMP/GTP: Team Bentley - Bentley Speed 8*
--------- Team Bentley - Bentley Speed 8*

LMP675: Noël del Bello - Reynard 2KQ
-------- RN Motorsport - DBA4 02S**

LMGTS: Veloqx-Prodrive - Ferrari 550GTS
------- Corvette Racing - Corvette C5-R

LMGT: Alex Job Racing - Porsche GT3 RS
------ Orbit Racing - Porsche GT3 RS

Petit Le Mans:
LMP900: Champion Racing - Audi R8
LMP675: Intersport - Lola B160-Judd
LMGTS: Veloqx-Prodrive - Ferrari 550GTS
LMGT: Alex Job Racing - Porsche GT3 RS

ALMS, totalsegrare:
LMP900: Infineon Team Joest - Audi R8***
LMP675: Dysing Racing - MG-Lola EX257
LMGTS: Corvette Racing - Corvette C5-R
LMGT: Risi Competizione - Ferrari 360GT

FIA GT:
GT: BMS Scuderia Italia - Ferrari 550GTS
--- Lister Racing - Lister Storm GTS****
N-GT: Freisinger Motorsport - Porsche GT3 RS
----- JMB Competition - Ferrari 360GT

Le Mans 1000 Km:
LMP900: Team Goh - Audi R8
-------- Pescarolo Sport - Courage C60 Evo
LMP675: Courage Competition - Courage C65
-------- Intersport - Lola B160-Judd
LMGTS: Care Racing - Ferrari 550GTS
LMGT: Cirtek Motorsport - Ferrari 360GT
------ Freisinger Motorsport - Porsche GT3 RS
------ PK Sport - Porsche GT3 RS

*) Bentley har lagt ner sitt tävlingsprogram efter att ha uppnått sitt mål: Att vinna Le Mans.
**) RN Motorsport har lagts ned pga pengabrist. Eventuellt ställer man upp i LM2004 med en Porsche GT3 RSR men hur det går med DBA-bilen är oklart.
***) Team Joest kanske kör DTM nästa år. Osäkert vad det blir.
****) Lister får inte köra med sin Storm GTS pga för få gatbilar. Eventuellt kan man byta platsen i LMGTS till LMP900/LMP1 men det är lite oklart hur pass generösa reglerna är.

***

20031109

Le Mans 1000 Km är avgjort! Och det blev den japanska Audin med Seiji Ara och Tom Kristensen bakom ratten som vann. Det var en oviss tävling in till sista sekunden med regn och kamp om placeringar i alla klasser. Läs mer här! (Även kvalresultatet finns här)

***

20031107: Nasamax och RJ Coles Corvette uteslutna!
I dagens besiktning konstaterades att Nasamax hade "non-fuel related engine technical difficulties". Riktigt vad det innebär är lite oklart.
GT-Corvettens motor visade sig vara regelvidrig. Tydligen är det stallet som klantat sig och försökt köra med en motor från 2001 som inte var uppdaterad för 2003 års regler.

Nasamax frånfälle innebär också att det bara blir två LMP900/LMP1 som får en direktplats till 24 Heures nästa år. Av totalt 12 möjliga platser återstår ny bara 8.

***

På söndag smäller det! Starten går kl 12:00 och 38 bilar (8 LMP900, 1 LMGTP, 6 LMP675, 5 LMGTS och 18 LMGT) ska försöka komma ihåg att ta höger istället för vänster efter Dunlopbron. Det blev några avhopp i sista stund men 15 prototyper är inte så tokigt ändå och med tanke på att det bara är en Audi så är utgången väldigt öppen. Vad händer om Panoz skräller?

Vädret väntas bli torrt till en början för att under aftonen gå över i regn med temperaturer på 5-10 grader enligt lokala prognoser.

Notiser: Lamborghinis start i Le Mans är körd! Man har dragit sig ur tävlingen pga att bilen går för dåligt. Någon officiell förklaring har inte getts.

Vanina Ickx måste tyvärr avstå från tävlingen pga sjukdom (inget allvarligt får man hoppas). Hon ersätts av Fanny Duchateau i TVR:s 'all girl'-bil.

Eurosport kommer att sända ett entimmes sammandrag av tävlingen fredagen den 14:e november. De som har bredband bör även hålla utkik på Eurosports hemsida ifall de sänder live över webben. Några kryptiska meningar på ACO:s sida kan tyda på det men det är säkert bara ACO:s ibland märkliga engelska som spökar. Radio Le Mans sänder inte (skandal!).

***

Jan Lammers Racing for Holland har målat om sina bilar en aning. Konceptet med rutorna blir desamma som tidigare men storleken är på dem är större för att locka till sig lite större sponsorer. För de som fortfarande vill vara med i 'RfH-gemenskapen' så finns de små rutorna kvar på bl a bakvingen. Under LM1000K så är alla rutor numrerade så att potentiella sponsorer ska kunna välja enkelt vilka rutor de vill ha.

***

Om någon undrar vad DAMS gör nuförtiden så kan här meddelas att de för närvarande driver teamet bakom Panoz GTR i Le Mans 1000 km.

***

Övriga nyheter: Jacques Villeneuve har ju lagt av med F1 och sägs vara sugen på Le Mans. Han har ju vunnit Formel 1, Indy 500 och har nu bara Le Mans kvar för att ta hem motorsportens Grand Slam. Hittills är det bara Graham Hill som lyckats med det.
Frågan är vilken bil han kör kommande sommar, F1 är inte helt ute ur bilden och IRL lockar också. Stephane Ortelli har gått ut i pressen och sagt att Villeneuve borde köra med honom i Freisingers Porsche GT3 RS så att han får en chans att vinna tävlingar för en gångs skull. Även om en GT3:a kommit 6:a som bäst på Le Mans så är det ju inte direkt en potentiell totalsegrare. Kanadensiske Audi-importören har dock en R8:a på gång...

***

Courage ställer upp med två bilar i LMES nästa år, en C60 och en C65 i LMP1 respektive LMP2. Dessutom är man på gång med att sälja en C65 till ett, som det heter, 'toppstall'. DAMS och Oreca är några som nämnts i sammanhanget men än så länge är det inte klart vilka köparana är.

***

GM gör det igen... Utan att ange någon vettig anledning så verkar det som om Corvetteförarna Kelly Collins, Franck Freon och Andy Pilgrim har fått sparken! Eftersom GM inte har sagt nåt om det så är det omöjligt att veta varför. Är det för att spara eller ska man anställa nya förare som bättre kan matcha Ferrarisarna? Och hur blir det med nya C6-R som väntas komma till nästa år? Märkliga tilltag av en märklig bilkoncern.

***

Filmtajm! Cinemateket i Stockholm visar Steve McQueens Le Mans 29:e november i filmhuset! Malin på Saltkråkans fina svengelska och McQueens subtila variationer på bekymrade miner är en rolig krydda till ett obefintligt manus men ändå fantastiskt racingfoto. Ta med nåt mjukt att sitta på för att stå ut med Ingmar Bergmans usla stolar...

Luc Bessons film om Michel Vaillante har premiär i Frankrike den 19:e november. Senare i vinter och nästa vår går filmen upp i Japan, Tjeckien, Belgien och Holland. Filmen, som delvis spelades in på Le Mans 2002, skulle ha haft premiär lagom till 24-timmars 2003 men blev av olika anledningar försenad. Det blir inte bara Le Mans i filmen, en del rally lär ska förekomma också. Frågan är hur manuset är.
Möjligheten för Sverigepremiär är minimal... Förhoppningsvis kommer DVD:n snart.

***

 

20031027

Lamborghinis start i Le Mans 1000 km är i fara! Anledningen är att bilen går för dåligt. Debuten på Monza ställdes in pga att bilens toppfart var c:a 20 km/h långsammare än de övriga och det är på tok för dåligt.

Om man inte lyckas få ordning på problemet, som lär ska bero på något märkligt elfel - alternativt mjukvarufel, till Le Mans-loppet så kommer man att dra tillbaka sin anmälan hos ACO.

Till råga på allt så hävdar Audis sportchef, Dr Hans Ullrich, att Audi inte har nånting med Lamborghinis racingprogram att göra och att det bara är en Lamborghinihandlare som lyckats dra igång det hela. Men hur kommer det sig då att Audi lånar ut sina fabriksförare Tom Kristensen och Dindo Capello till Lamborghinistallet Reiter Engineering?
Fortsättning följer...

***

Moslers Le mans-planer kan dröja ytterligare då homologeringsbesiktningen har dragit ut på tiden. Varför är inte känt. Dessutom krävs det ju att 25 bilar säljs något som Mosler inte riktigt har lyckats med ännu.

***

Audis planer för nästa år är ännu inte klara. Dr Hans Ullrich, Audis sportchef, har sagt att arbetet med uppföljaren till R8:an har inletts men än så länge bara i projektstadiet. VAG:s styrelse skall under vintern fatta beslut om man ska satsa på en ny bil eller köra vidare med den nuvarande bilen.

Troligast är att man satsar på en utveckling av R8:an för privatstallen som också får ökat stöd.
Champion Racing, Team Goh och Audi UK kommer eventuellt att få konkurrens om Audis gunst, framförallt i LMES, nästa år då spanska Racing Engineering väntas förbarma sig över en R8:a - om man nu inte bestämmer sig för att köra en helt ny LMP1 av okänt märke. Stallet drivs av Alfonso d'Orleans Borbon som lär ska ha mycket goda finansiella resurser. Räkna med topplaceringar.

***

ALMS blir av med Joest Racing som istället gör ett gästspel i tyska DTM nästa år för att ta upp kampen med Mercedes och Opel. Om Mattias Ekströms stall, Abt Sportsline, kommer att fortsätta i DTM är lite oklart just nu. Med lite tur kanske Ekström får köra för Joest i DTM och därigenom får möjlighet att köra Le Mans (om nu Joest kör Le Mans 2004?).

Tomrummet i ALMS efter Joest kan fyllas av en R8 från den Kanadensiska Audiimportören.

***

ACO:s avgående president Michel Cosson och tillträdande d:o Jean-Claude Plassart är på rundresa i Japan och träffar bl a Mazda, Nissan, Toyota och Honda för att höra sig för om deras framtidsplaner. Innan vi blir för till oss över detta så bör det kanske påpekas att de flesta motorsportorganisationerna är ute på sådana här resor för att försöka ragga upp flera deltagare. Det är väl bara F1 som motar bort eventuella intressenter...

***

Honda ryktas gå i Le Mans-tankar. Man har nyligen lanserat en rad olika bilar med alternativa drivmedel och drivkällor och för att ge det hela en sportig puff så lär en ny tävlingsmotor för alternativa drivmedel (eller drivkällor?) vara under utveckling specifikt för Le Mans. Hur det är med sanningshalten i dessa rykten återstår att se. Kul vore det om de stämde.

Kanske har Honda blivit inspirerade av Team Nasamax som trots de dåliga resultaten fått väldigt mycket uppmärksamhet för sin etanolbil.

***

"My plans for 2004 include being a big pain in the ass to guys like Frank, Marco, JJ, and Johnny, and spending more time with them looking at the ass end of my cars than we'll spend looking at the ass end of theirs."
- Rob Dyson om sina planer för ALMS 2004.

MG-Lola EX257 som bl a Rob Dyson kör har för övrigt bytt namn till Lola B210. Riktigt varför är lite oklart men det verkar som om MG:s deal med Lola gick ut efter tre år.

Intersport har dessutom övergett AER-motorn i sin MG-Lola (jag kallar dom för det tills vidare för enkelhets skull...) till förmån för en 3.4 liters V8 från Judd. Installationen har krävt en del ingrepp men fördelen med V8:an är mer effekt och bättre hållbarhet.

***

20031010

Startfältet klart!
Nu har äntligen startlistan blivit klar till Le Mans 1000 Km! Det är en väldigt varierad skara bilar som kommer att köra på Bugattislingan i november.
De största överraskningarna är kanske att det bara finns en enda Audi med, Japanska Team Goh som fått låna Tom Kristensen, att Reiter Engineering har lyckats få med en av sina Lamborghini Murcielago R-GT och att Panoz dammar av sin gamla Esperante GTR!

Sebastien Bourdais gör come back i Henri Pescarolos Courage C60 för att köra 1000 km-loppet! Hans stallchef i CART, Carl Hass, har gett sitt tillstånd. Detta innebär den sista chansen att få se Bourdais i en sportvagn på ett bra tag då han dels är fast i CART men också kan ha en god chans att få köra F1 framöver.

***
Övriga nyheter: (20031005) Ricardo och Engine Developments/Judd utvecklar den första tävlingsdieseln för Le Mans!
Istället för att bygga en ny motor från scratch så konverterar man en befintlig bensinmotor och Judds V10 lär ska vara tillräckligt stark i konstruktionen för att klara en dieselkonvertering.

Eftersom motorn, till skillnad från en gatdiesel, inte behöver hålla så mycket längre än 30 timmar kan man bygga en jämförelsevis lätt motor. Dessutom behöver inte kompressionen vara lika hög för att klara kallstarter och liknande.

Dieselmotorers stora vridmoment har varit ett problem i utvecklingen. Ricardo byggde en tävlingsdiesel för några år sedan men vridet på drygt 1200 Nm blev för mycket för växellådan. Den nya motorns vridmoment kommer att hamna på lägre nivåer, likväl en bit högre än hos turbomatade bensinmotorer.

Däremot får motorn en mycket bredare vridmomentkurva jämfört med en bensinmotor vilket ger bättre lågvarvsegenskaper och det gör att man kan använda färre växlar och färre växlingar under ett varv sparar tid.

Bränsleförbrukningen är en annan fördel hos dieslar och man räknar med att kunna köra 16-17 varv runt Le Mans på en tank att jämföra med Audis FSI-motorer (med direktinsprutning a la diesel) kunde köra 15 varv på en tank.

Maxvarvet kommer att hamna på c:a 6000 rpm och max effektuttag räknar man med att få vid drygt 5000 rpm. Jämför det med Judds V10 i originalversion som toppar drygt 10000 rpm.

Hittills har man byggt en fyrcylindrig testmula baserad på en halv Judd-V8 som gett goda resultat.

***

Uppföljaren till Audi R8 kan bli försenad till 2005 enligt de senaste ryktena.
Anledningarna är flera, bl a vill man vara säker på att bilen blir ordentligt utvecklad och bristen på konkurrens gör att den nuvarande R8:an fortfarande kan vinna Le Mans utan större problem, så varför göra av med pengar när man redan har en vinnarbil.

Detta öppnar upp för ett jämnare Le Mans 2004 då det blir Audi-privatstallen som får tampas på lite mer lika villkor med de övriga stallen.
***

Panoz säljer sina LMP01:or! Detta pga att Panoz har en pressad ekonomi (som alla andra i sportvagnsbranschen) och att man vill koncentrera sig mer på utvecklingen av sin Esperante GT.

Det innebär att eventuella Panozprototyper -om det ens kommer någon- på Le Mans nästa år kommer att drivas helt privat. Det finns även en möjlighet att ett europeiskt stall köper bilarna och kör i LMES.
Hur det blir återstår fortfarande att se. Don Panoz är även inställd på att de Esperante som ställer upp i Le Mans/ALMS 2004 körs i privat regi.

***

Maserati kommer att erbjuda ett litet konverteringskit till de som vill bygga om gentlemannaracern Trofeo till FIA N-GT-specifikation (ACO/ALMS ingår också i planen). Ett trevligt initiativ som innebär att man smygstartar sin come back till racerbanorna i väntan på att den Ferrari Enzobaserade GTS-bilen kommer.

***

Mosler kan vara på väg till Le Mans 2004 då ACO för någon vecka sedan tog sig en närmare titt på den Corvettebaserade bilen MT900R. Resultatet av inspektionen är ännu inte känt men målet för Mosler är att få bilen homologerad för både FIA GT och ACO GTS. Som vanligt gäller att man lyckas sälja tillräckligt med gatbilar något som man verkar vara på väg att göra.
MT900R körs för närvarande med varierande framgång i flera nationella GT-mästerskap.

***

Pagani verkar äntligen ha lyckats övertyga Mercedes att få använda AMG-motorer i sin Zonda GTR. Förhoppningsvis kommer dessa att hålla bättre än de man hade under Le Mans i juni. Eventuellt lämnar man ALMS till förmån för FIA GT och LMES. Upp till bevis i november alltså.

***

Ferrari 575 GTC, Ferraris egna GT-racer, gjorde en hejdundrande debut i FIA GT då man genom JMB:s försorg vann på Estoril idag! Man lyckades alltså besegra de Prodrivebyggda Ferrari 550 GTS.

Det här gör säsongsavslutningen i Monza alltmer intressant då Lamborghini Murcièlago R-GT gör debut. Med Audisport i ryggen och med Tom Kristensen och Rinaldo Capello bakom ratten så kan det bli en riktigt stor batalj. Lamborghini skulle ha kommit till start redan i Estoril men brist på reservdelar, vad nu det innebär, gjorde att man sköt upp premiären till Monza.

Totalsegrare i FIA GT är BMS Scuderia Italia som med sina två Prodrivebyggda Ferrari 550 GTS har dominerat serien. Nästa år lär bli en öppen affär.

Som om inte både Ferrari och Lamborghini vore nog kommer Prodrive med sin nya Aston Martin DB9 nästa år.

***

 

20030925

Porsche släpper ny GT3:a!
Och Ferrari kontrar med ny 360

I december levereras de första exemplaren av Porsches nya bil för LMGT/FIA N-GT: 996 GT3 RSR. Som ni säkert redan listat ut så är det inte direkt en ny bil utan snarare en nödvändig uppgradering av den oerhört framgångsrika GT3 RS.
För trots att man vunnit 24-timmarsloppen på Daytona och Spa totalt i år med den lilla GT3:an så börjar den bli lite till åren och får allt svårare att hänga med Ferrarisarna i FIA GT där tävlingarna går på lite kurvigare banor.

GT3 RSR är baserad på den lättade versionen av gat-GT3:an, förvirrande nog kallad GT3 RS (med stripes i samma anda som 1973 års Carrera RS).

Jämfört med den gamla GT3 RS (den riktiga raceversionen alltså) så är det främst det tekniska som som är uppdaterat. Motorn har fått ytterligare kraft genom bl a nytt luftintag (som ger något av en luffarturbo), modifierade kolvar och ny ventilstyrning som tillsammans ger en effekt på 445 hk vid 8250 rpm och ett vrid på 405 Nm vid 7200 rpm. Detta i FIA-specifikation med 2x30.8 mm restriktorer. Effekten med ACO-restriktorerna på 2x29,2 mm är inte angiven.

Nya hjulupphängningar och en reviderad aerodynamik med ny frontdiffusor och en aningen modifierad bakvinge ska ge bilen en bättre kurvtagningsförmåga och därmed kunna ge Ferrarisarna en match även där.

Växellådan blir sekventiell i fortsättningen istället för den nuvarande h-lådan, dock med vanlig spak. Porscheförarna slipper sålunda praktisera häl-tå vid växlingarna framöver. Förhoppningsvis så har man testat denna lite bättre än Chevrolet som hade väldiga problem med sin nya sekventiella låda på Corvetterna i årets Le Mans.

Karossen är lite mer breddad över framhjulen nu än tidigare och har även fått de lysen som finns på senaste generationens 911:a.
Det är lite synd att man inte hinner få bilen homologerad lagom till Le Mans 1000 km i november men å andra sidan så kan det bli en storslagen avslutning på den så framgångsrika GT3 RS karriär.

Mer information om GT3 RSR i N138.COM:s GT3 RS-special.

Ferrari kontrar! Ferrari och Brittiska Team Maranello Consessionaires är i full gång med att utveckla uppföljaren till 360GT kallad 360GTC.

Den nuvarande 360GT har visserligen har gått väldigt bra i FIA GT men inte gjort mycket väsen av sig på Le Mans. Mycket av problemen har berott på att motorn har lidit större effektförlust med ACO:s restriktorer där Porsche inte har märkt av något alls tack vare sitt i sig begränsande luftintag har Ferrari tappat nära 30 hk.

Detta har inte varit lika påtagligt i FIA GT där restriktorerna är aningen större och banorna som sagt inte kräver lika mycket toppfart.

I 360GTC försöker man råda bot på dessa problem och effekten tros hamna närmare Porsches. Aerodynamiken, som i gatbilarna bygger på venturitunnlar, har även den blivit lidande av de platta bottnarna som krävs av FIA/ACO. Tack vare tillgången till Ferraris vindtunnel så kan man jobba mer med vingtester än tidigare då tävlingsversionerna av 360:n inte hade någon support av Ferrari.

Utvecklingen av bilen är ännu i ett tidigt skede så några närmare specifikationer har inte kommit fram.

Vem som lyckas bäst av Porsche eller Ferrari återstår att se men nästa år kan mycket väl på bjuda på en klassisk tvekamp med lite jämnare förutsättningar än tidigare då Ferrari har slagit lite ur underläge. Med fabriksbackning blir saken en annan.

***

Övriga nyheter: Inte direkt Le Mans men det är roligt ändå: Det finns en liten chans att vi får vår förste svensk i Formel 1 på tio år på söndag!

Anledningen är att Björn Wirdheim har blivit lovad deltagande i USA:s GP i Jordanstallets ena bil om deras ordinarie förare Ralf Firman inte hinner bli kvitt den yrsel han känt sedan testkraschen inför Ungerns GP för några veckor sedan. Björn är redan klar för fredagens vanliga test för F1-aspiranter men har alltså chansen att visa vad han går för i racetempo!

Kvalet eftersänds i TV4 plus på lördag kl 23:25. Vill man se det direkt så sänder tyska RTL kl 19:45 (fria träningen kl 17:45). Racet sänds direkt i TV4 plus 19:55 (RTL sänder även uppvärmningen kl 16:45 och inleder racesändningen kl 19:00).
***

 

20030917

Stora förändringar på gång!

ACO planerar flera ombyggnader av både banan och depåer som beräknas bli klara till 2007. Det är till största delen förändringar till det bättre men en ombyggnad av Tertre Rouge känns lite oroväckande.

- 9 nya permanenta depåplatser istället för de 4 provisoriska som finns nu. Detta innebär att startfältet framöver kommer att vara på 55 bilar!

- Ovanpå de nya depåerna kommer bl a nya pressrum byggas. Dock inga nya läktare.

- Ett nytt 'Welcome Center' i tre våningar med bl a restauranger (med 180° fönster!), press- och VIP-rum. Överst kommer nya läktare byggas!

- Village kommer att flyttas undan lite mer mot Dunlopbron pga de nya depåbyggnaderna med följd att de permanenta husen försvinner. Tält är melodin i framtiden alltså.

- Tertre Rouge byggs om för att få plats med större sandfållor! Om detta innebär omdragning av banan är inte känt i nuläget. Bygget påbörjas redan hösten 2004 så passa på att titta ordentligt på kurvan under 2004 års tävling.

- Fyra nya gångtunnlar under banan vid Dunlop, Technoparc, La Chapelle och Antares. Bl a för att skilja fotgängare och bilar åt.

- Ny testbana skall byggas! Anledningen sägs vara att man vill ha en längre bana än Bugattislingan. Banan väntas läggas mellan Bugattislingan och Kartingområdet. Om den skall kopplas sammn med Bugattislingan är oklart men det vore väl konstigt annars.
Kan det vara så att de gamla planerna från 1994 sätts i verket till slut?

- Maison Blanche- och Fordchikanläktarna ska rustas upp.

- Fler tillfartsvägar innanför banan

- Laigné-vägen flyttas närmare flygplatsen, inget som påverkar själva banan i och för sig.

- Fler toaletter! Till slut har man kommit på att det behövs också...

***

Övriga nyheter: Det har fortfarande inte kommit något nytt om Lolas nya LMP. Varför det dröjer vet ingen.

18:e oktober går sista omgången i ALMS på Road Atlanta, Petit Le Mans (PLM). 44 bilar är anmälda hittills men antalet väntas växa ytterligare.

Dock saknas många av de Europeiska toppstallen som hellre stannar hemma och förbereder sig inför Le Mans 1000 km än gör av med pengar på frakt till USA.

Dessutom är det fler platser till 24-timmars 2004 i potten på Le Mans än på PLM där endast klassegrarna kan vänta sig en plats.

***

 

20030910

FIA GT och Le Mans får tillökning!

Äntligen lite klara besked: Ferrari och Lamborghini har just presenterat sina nya bidrag till FIA GT och Le Mans: 575 GTC och Murcièlago R-GT.

Ferrrari har insett PR-värdet i framgångarna i FIA GT och på Le Mans med de Prodrivebyggda 550-bilarna och ger sig nu in i leken för att se till så att framgången fortsätter. Den nya bilen är baserad på senaste generationen Maranello, 575M, och får namntillägget GTC där C står för Competizione.

Motorn är, precis som i Prodriveversionen, förstorad till sex liter eller 5997 cc för att vara exakt. De 605 hästarna och 730 Nm fördelas till bakhjulen via en ny sekvenciell växellåda.

En rejäl tur i vindtunneln har gett Ferrarin sin lite märkliga form (visst ser den lite kitcarmässig ut?) och en bra aerodynamik.

Om bilen kommer att klara av Prodrive återstår att se. Tävlingsdebut är utlovad att ske under någon av de återstående FIA GT-loppen.

Audiägda Lamborghini tar upp kampen med Ferrari i FIA GT med nya Murcièlago R-GT. Precis som hos 575 GTC så har bilen en sexliters V12, dock mittmonterad. Fyrhjulsdriften i gatversionen har fått ge vika för bakhjulsdrift, något som borde kräva en homologeringsversion för gatbruk i 25 exemplar. Om det blir så har inte framgått riktigt, kanske har man lyckats kringgå det kravet.

Bilen har utvecklats av Reiter Engineering, Lamborghini och Audi Sport vilket borgar för att bilen har alla förutsättningar att bli en vinnare. Tävlingsdebut sker på Estoril 5:e oktober i Reiters regi med Peter Kox och Oliver Gavin bakom ratten.

En GT-version av den mindre Gallardo väntas någon gång under nästa år. Nu fattas bara Maserati. Och dom är på gång med en ny bil till FIA GT.

Övriga nyheter: Ett litet klargörande: Team Goh har tydligen inget att göra med Toyotas eventuella come back som rykten sa tidigare. Om Toyota kommer tillbaka återstår att se, hittills har inget nekande kommit från dem. Som vanligt är förvirrelsen stor...

Lola skulle ha presenterat sin nya LMP (1 eller 2?) i måndags på Frankfurtmässan men fortfarande har inget sagts. Vi återkommer så fort något nytt kommer fram.

Saleen väntas bli av med restriktorbestraffningarna i ALMS mot slutet av säsongen! Anledningen är att man lyckats sälja en bil i asien och därmed uppfylla kravet på att bilarna ska säljas på minst två kontinenter. Dessutom blir andelen tävlingsbilar av den totala produktionen lite mindre vilket också ger strafflindring.

Och inte nog med det: ACEMCO byter upp sig och börjar köra Saleen S7-R i ALMS. Tidigare har man kört Ferrari 360GT med hyffsad framgång och i nära samarbete med Risi Competizione i ALMS och på Le Mans.
Man köper inte en begagnad bil som ofta är fallet utan ger sig på en splitterny S7-R.

LMES kommer at få en supportserie! Det blir historisk racing som ska återuppliva känslan av de klassiska 1000 km-loppen i svunnen tid. Riktigt vad det blir för årgångar som kör är inte klargjort än men ett hett tips är att det blir bilar från 60-70-talen med t ex Porsche 917, Ferrari 512S och Ford GT40. Tävlingarna kommer att vara i en timme och körs innan huvudtävlingen.

***


20030903

Nu är det dags att anmäla sig till ACO om man vill ställa upp i Le Mans 1000 Km, anmälningstiden varar nämligen mellan 1:a-30:e september.

50 bilar får chansen att tävla om 12 platser till 24 Heures 2004, tre från varje klass, så det lär bli trångt på den 4180 meter långa banan. 1000 km innebär att 240 varv måste avverkas innan segraren kan koras.

Det kan bli riktigt virrigt i klassdjungeln på bugattislingan då LMP1 och LMP2 enligt 2004 års regler får köra tillsammans med de gamla vanliga LMP900, LMGTP, LMP675, LMGTS och LMGT. Tävlingen körs ändå enligt 2003 års regler. Sedan är väl frågan om någon hinner få en ny LMP1 klar till november.

Ännu har inte många klara besked kommit om vilka som tänker ställa upp. Undantaget är Lister som vill få en liten revansch för missen i somras och har basunerat ut att man ställer upp. Om det blir med den nuvarande bilen eller den nya versionen återstår att se.

Även Jan Lammers Racing for Holland tänker ställa upp med sin Dome. Eventuellt blir det två bilar.

Sedan kan man ju alltid räkna med en svärm av Porschar, Courage (både fabriks och Pescarolo) och WR. Champion och Team Goh har visat intresse för start med sina Audisar också. Audi UK har dock redan bestämt sig för att stanna hemma. Kanske har de inte kommit över soppatorsken ännu. Frågan är bara om Audi själva tänker komma med sin nya bil (om de nu har en ny bil på gång vill säga).

Här är tidsschemat:

Fredag 7:e november
8-18 Besiktning
18:30 Genomgång för förare och stallchefer

Lördag 8:e november
9-9:30 Fri träning för alla klasser
10:15-10:45 1:a kvalomgången för LMGTS och LMGT
11-11:30 1:a kvalomgången för LMP900, LMGTP, LMP675, LMP1 och LMP2
14-14:30 2:a kvalomgången för LMGTS och LMGT
14:45-15:15 2:a kvalomgången för LMP900, LMGTP, LMP675, LMP1 och LMP2

Söndag 9:e november
9:30-10 Uppvärmning
12:00 Starten

Biljettpriset för hela helgen är 20 euro (10 för ACO-medlemmar) och parkering är gratis! För den som vill campa så är Houxområdet öppet. Mer information finns på lemans.org.

***

Övriga nyheter: Nu har datumen för nästa års begivenheter presenterats: Essais préliminaires inför 2004 års Le Mans blir helgen 24-25:e april. 24 Heures du Mans körs 12-13:e juni.

Det blir Le Mans Classic även 2004! 24-25:e juli blir det favorit i repris från hösten 2002 då man arrangerade LM classic första gången.

Och som om inte detta vore nog så drar ju Le Mans Endurance Series igång med första deltävlingen på Monza 4:e april följt av Nürburgring 11:e juli, Spa 29:e augusti och Silverstone i september (exakt datum är ännu inte bestämt). Samtliga deltävlingar är 1000 km-lopp!

Lägg till detta FIA GT, Spa 24-timmars och, hrm... F1 så är väl nära nog varenda helg nästa sommar fylld av racing...

***

Japaner på väg tillbaka? Både Mazda och Toyota verkar fundera på att köra på Le Mans igen, detta om man får tro de rykten som börjar komma.

I Toyotas fall verkar det bli en privat satsning med visst stöd från fabriken. Det är Team Goh som ligger närmast till hands att utveckla en bil tillsammans med SARD. Om man gör bra ifrån sig kan det bli en officiell fabrikssatsning.

Team Goh har kört både BMW LMR och Audi R8 framgångsrikt och kan ta med sig många erfarenheter från dessa båda bilar till Toyota.

Mazda och Prodrive sades för ett tag sedan ha inlett ett samarbete för att utveckla en LMP men det har varit oroväckande tyst om det på sistone. Däremot sägs den ständige Mazdamannen Yojiro Terada vara sugen på en come back i den stora klassen. Senast 2002 körde han en WR med Mazdamotor i LMP675 men det nya projektet (eller vad det nu blir?) väntas bli en LMP1. Med wankelmotor naturligtvis.

***

För övrigt så kan Alfa Romeo också vara på väg tillbaks!! Dock inte officiellt från fabriken utan istället i Lucchinistallets regi. Lucchini Engineering har kört i SR2-klassen i FIA SCC ett tag nu och har använt sig av Alfas väl beprövade V6 3.0 (i grunden samma motor som i nuvarande GTV:n eller för den delen i 164:an).

Lucchini själv säger sig nu vara sugen på en lite större satsning och har Le Mans i sikte. Planen är att bygga en ny LMP2. Motorvalet är inte klart men det troliga är ändå att det blir Alfa (hoppashoppashoppas....) då det krävs att grundmotorn är byggd i minst 1000 exemplar (om jag minns rätt) och att Lucchini har varit så pass framgångsrika med sina Alfamotorer hittills.

***

 

20030824

I veckan har det genomförts tester på Bugattislingan inför Le Mans 1000 km i november. Deltagande stall var Racing for Holland, Lister, Courage och Wieth Racing (Ferrari 550).

De enda som uppgett några varvtider är RfH som satte 1:29.4 som bäst på kvaldäck och 1:30.1 på hårdare racedäck. Man räknar dock med att klara runt 1:27-1:28 i höst när det är kallare väder, att jämföra med den snabbaste tiden som satts på Bugattislingan hittills på 1:30.4, satt av en Courage C60.

RfH:s syfte med testet var även att försöka få ordning på växlingselektroniken och att prova ut olika Dunlopdäck.

Vad de övriga stallen gjorde i tider och tester har inte gått att få reda på.

Hugh Chamberlin gör come back med MG på Le Mans 1000 km. Förhoppningen är väl att man kan få en säker plats på Le Mans i juni, något man trodde att man hade i år innan man av någon outgrundlig anledning blev utan. De tre bästa bilarna i varje klass på LM 1000 km är nämligen garanterade startplats i 24-timmarsloppet.

***

Audi R8:s arvtagare på gång! Enligt brittiska Autosport har Audi påbörjat utvecklingen av sin nya LMP1:a som ska föra Audi mot nya höjder på Le Mans. Audi själva har dock inte bekräftat dessa uppgifter.

Som tidigare spekulerats så blir det troligen en coupé med Bentley Speed 8 som grund. Den eventuella dieselmotorn väntas dock först till 2005.

***

Tom K tillbaks i Audi I 1000 km-loppet på belgiska Spa-banan 31:a augusti kommer den femfaldige Le Mans-vinnaren att köra Japanska Team Goh:s Audi R8.

Tävlingen är en del av FIA SCC men har även öppnat för utomstående bilar att delta, även GT-bilar från bl a Belcars och FSSA:s GT-serier kommer att ställa upp.

Spa 1000 km blir lite av ett genrep inför nästa års Le Mans Endurance Series där just Spa ingår som ett av fyra 1000 km-lopp. De övriga tre är Monza, Silverstone och Nürburgring.

***

 

Nu har första bilderna på Ferrari 575 kommit. Ferrari har äntligen insett det trevliga med att deras gatbilar är så framgångsrika i FIA GT och på Le Mans att de bygger en egen GTS-version av den senaste Maranello-versionen 575.

Bilen kommer att säljas till privatstall på samma sätt som Porsches GT3 RS. Någon fabriksbackning är inte att räkna med då Ferrari alltid har F1 som högsta prioritet. Att man nu släpper en GTS-bil är ytterst ovanligt och frågan är om samma sak kan hända med 360:n.

Utseendet kan ju diskuteras men frågan är vad som finns under skalet. För att kunna klå Prodrive krävs en hel del i hållbarhet och fart. Detaljer om motorspec mm kommer så fort de släppts. Det har sagts att premiären blir på Anderstorp men det är än så länge obekräftade uppgifter.

***

Intersport köper Riley & Scott MkIIIC och tar därmed steget upp till LMP900. Bilen de köper är den som startade som sjua på Le Mans i år och som var med bra fram till en avåkning i Indianapoliskurvan pga en punktering.

Till Intersports tidigare meriter hör bl a seger i LMP675 på Petit Le Mans och att man som enda MG-team fick köra Le Mans i år. Tyvärr bröt man.
R&S MkIIIC börjar bli lite till åren nu men har fortfarande goda förutsättningar att ta hem bra placeringar.

***

 

20030815

FIA GT Anderstorp I väntan på Le Mans 1000 Km i november så kan man ta sig till Anderstorp i Småland för nästa omgång av FIA GT som går av stapeln 5-7:e september. Förhoppningsvis så blir vädret lite bättre än förra året då rejäla regnskurar plågade förare, bilar och publik.

Hittills i år har FIA GT bjudit på väldigt spännande lopp med tät racing mest hela tiden under de tre timmar loppen tar. Visserligen har BMS Scuderia Italia med Tomas Biaggi och Matteo Bobbi vunnit alla tävlingar hittills förutom Spa 24 där Seikel tog hem totalsegern med sin Porsche 996 GT3RS!

Anderstorp är Sveriges enda F1-bana och byggdes 1968. Visserligen var det 1973-78 som man körde GP här men banan är den enda i världen som inte byggts om sedan dess och är därför populär i historisk racing.

Utomlands är banan mest känd för att det var där som Brabham-Alfa Romeo använde sina ökända 'down force'-fläktar för första och sista gången. Annars var förarana mest förundrade över att det fanns en F1-bana mitt ute i skogen och knätofsarna. Banans längd är 4031 km.

Så passa på att åka till smålandsskogarna för att se och, framförallt, höra GT-racing av toppklass! Mer info om biljetter mm finns på scacomp.se

***

Övriga nyheter: Cadillac kan komma tillbaks! Fast inte med en prototyp utan med en GT-version av nya CTS enligt brittiska Autoweek. Siktet är inställt på i första hand amerikanska SCCA Speed World Challenge och tester är i full gång med Max Angelelli bakom ratten i en prototyp till CTS-V som raceversionen heter. Ett officiellt 'Go-Ahead' från GM-ledningen väntas i oktober.

Pratt & Miller, som ligger bakom Corvetteframgångarna på Le Mans och Daytona har varit med i utvecklingsarbetet. En Le Mans-version av CTS-V ligger inte alltför långt från planerna men då krävs en större inblandning av Pratt & Miller vilket gör att Corvetternas framtid hotas.

Om nu inte GM gör som vanligt (dvs schabblar bort allting) så kommer nya Corvette C6-R att göra debut på Le Mans 2004. Men GM är ju GM och de gör som de vill.

***

Nu är det redan en bra bit in på Augusti och än har inget säkert hörts från tillverkare och stall om vad som händer inför 2004 års Le Mans men en liten sammanställning av den senaste ryktesfloran kan väl inte skada...

Audi: Satsar på en täckt bil, troligen en Bentley Evo. Dieselmotor är inte otänkbart.
Lister: Revansch för J C-W och de andra otursfåglarna med en ny Storm LMP. Det lär ska vara enkelt att konvertera årets bil till Coupé men troligast är att man kör öppet.

Porsche: Senaste ryktet är en täckt LMP1 med V10:an från Carrera GT (som i sin tur kommer från nedlagda LMP98). En annan variant är en GTS-version av Carrera GT. Herr Wiedeking däremot säger ingenting. 2005 kanske...?

Courage: Yves Courage utvärderar (med Calle Rosenblads hjälp?) för närvarande fördelarna med täckt respektive öppen bil.
Piper Designs: Bilen som inte finns men som ritades i samband med FIA-utredningen av de platta undersidornas inverkan på luftfärder. Senaste budet är att GLV Racing ska köra en, kanske redan i november.
Panoz: En evo-version av gamla fina LMP07 kan fortfarande vara aktuell. Bilen kostade mycket pengar och man vill ha valuta för dessa.
Maserati: Att man kommer tillbaks verkar klart, likaså att det blir en GTS-bil på Ferrari Enzo-grund, men ryktet om en LMP1 hänger alltjämt kvar. Även den på Enzo-grund.
Bentley: Knappast troligt att man förlänger treårsplanen men det hindrar inte att rykten finns om en fortsättning. Kanske som privatistversion. Tänk er en röd Bentley Speed 8...

Kom ihåg att inga av dessa uppgifter är bekräftade från officiellt håll.

***

 

20030707

Kommer det att behövas dubbdäck? Premiären av nya Le Mans Endurance Series (LMES) körs på Bugattislingan i Le Mans den 9:e november och kan mycket väl drabbas av riktigt uselt väder.

LMES kommer bestå av fyra 1000 km-tävlingar av klassiskt snitt på Spa, Nürburgring, Monza och Silverstone - alla banor med anor. Tanken med serien är att få fart på sportvagnsracingen i Europa och göra det möjligt för stall med lite mindre budget (t ex Oreca och Pescarolo Sport) att kunna köra ordentliga tävlingar då FIA SCC inte direkt har rosat marknaden under senare år och frakten över till USA och ALMS är väldigt kostsam.

Serien organiseras av ACO och Stephane Ratel, mannen bakom FIA GT, och racen läggs så att inga krockar mellan LMES och FIA GT uppstår. FIA SCC däremot kommer att läggas ned.
Tävlingarna körs under ACO-regler med alla fyra klasser representerade, LMP1-LMP2-LMGTS-LMGT. Novemberracet (-kåsan?) körs dock enligt 2003 års regler och klasser.

Dessutom kommer tävlingarna att fungera lite som kval till 24 Heures där en bra insats kan bli avgörande för en startplats i Le Mans.
Smygpremiären på Bugattislingan kommer däremot vara direktkvalificerande. Hela tolv bilar, de tre bästa från varje klass (förutsatt att det startar minst nio bilar per klass) är garanterade start i 2004 års 24 Heures, lägg till detta klassvinnarna från 2003 års Le Mans och Petit Le Mans så har vi halva startfältet klart innan året är slut!

***

För övrigt utreder ACO möjligheten att utöka startfältet på Le Mans till 55 bilar! Krisåren 92-93 känns väldigt avlägsna.

Övriga nyheter: Giovanni Lavaggis GLV Racing tänker köra prototyp på Le Mans 2004. Riktigt vad det blir för bil är inte klart ännu men spekulationerna lutar åt en Piper. Klart är att det blir en bil byggd enligt de nya LMP1-reglerna.
Den nya bilen kommer att ersätta den åldrande Ferrari 333SP man kört sedan 1999. GLV har aldrig kört på Le Mans förut men man siktar på debut i höst i det nya Le Mans 1000 km på Bugattislingan. Troligen blir det Ferrarin man kör då.

***

Jean-Denis Deletraz slutar! I ett kort pressmeddelande konstaterar schweizaren att han har lessnat:

"For nearly 20 years now, I have spent much of my time in the paddocks of international race meetings.

Recently, both my driving pleasure and motivation have disappeared.

Passion and pleasure have always been my reasons for being involved in this sport, and my most recent delight was the launch of the Ferrari Maranello programme, with Fabien Giroix and Stephane Ratel in 1999, and later with Mr Frédéric Dor.

Being dropped from the programme this winter, by Mr Augusto Mensi and Mr Frédéric Dor, destroyed my final illusions and brought forward my decision.

I would like to thank Laurence Pearce and the whole Lister team, for believing in me during these difficult times, and for giving me a fantastic car for the start of this season.

The Show must go on....

JDD"

***

 


"We'll be back next year!" -Laurence Pierce, Lister Cars LTD

20030630

Vem vann? Jo...

Det var ju inte direkt oväntat att Bentley skulle ta hem den 71:a upplagan av Les 24 Heures du Mans. Man hade satsat mest pengar (eller snarare, VAG hade gjort det) och fintat bort Joest-stallet genom att låna över folk därifrån till Bentley. Det var Bentleys tur i år: t o m ACO:s hemsida gick i British Racing Green!

Men man kunde aldrig slappna av ordentligt i Bentleystallet ty endast något varv efter låg Audistallen och hotade. Audiförarna hade ingen tanke på att ge Bentley en lätt match, även om Frank Biela lyckades med den otroliga bedriften att få soppatorsk ("en Panoz låg i vägen för depåinfarten" var Bielas förklaring). I och med det så var man första ekipage som bröt.

Om Bentleysarna gick som klockor ute på banan så var det desto nervösare i depån, i alla fall för bil nr 8, det var många småmisstag och en märkbart stressad personal. Med undantag för vindrutetvättaren som under kvällen utvecklade en fin tvåhandsteknik med trasorna.

Alla spekulationer om att däcken inte skulle hålla, kurvtagningsförmågan vara sämre, rutorna imma igen och allt annat som kan göra livet surt för Bentley kom på skam. Kristenssen & C:o drog upp ett enormt tempo och lyfte inte av förrän kvart i fyra på söndagen.

Nu är det bara ett år kvar till nästa race...

Det kommer flera, mer djupdykande, racerapporter i stil med de från förra året inom kort!

Lite uttalanden och sånt: Tom K tog sin femte seger och bevisade därmed att han är världens bäste sportvagnsförare. Nu ligger han på en delad andraplats i maratonlistan över antal segrar tillsammans med Derek Bell. Och han har stora chanser att ta sig upp och förbi Jacky Ickx som än så länge har rekordet med sex segrar.

"Alle sejre har deres egen historie, og det har denne med Bentley også. Det må have set utroligt nemt ud på tv, og det er da også det af mine syv løb, der er forløbet mest gnidningsløst. Vi havde kun mindre problemer, blandt andet med ridehøjden ved højre baghjul, ligesom der midt om natten skulle justeres lidt på motoren. Men mekanikerne var suveræne og klarede alle problemer på rekordtid, også selv om de var trætte. Jeg tror, vi sammenlagt under løbet holdt i pit i 28 minutter, så meget af sejren blev grundlagt her," -Tom K på sin hemsida efter loppet.

Stefan Johansson tog hem tredjeplatsen i sin Audi R8 och säger så här om det (Saxat från AudiSport.nu):

"Det är bara att lyfta på hatten för Bentley, dom gör ett perfekt race, inte en tabbe överhuvudtaget. Vi är inte missnöjda eftersom vi gjorde ett otroligt bra race själva, allt klaffade för oss, men Bentley var för snabba helt enkelt.
I princip blev racet som vi hade trott. Bentley-bilarna bara stack iväg och vi koncentrerade oss på att köra problemfritt. Vi hade bara två punkteringar och två batteribyten, tror jag, annars gick allt utan fel."

Det fanns en till svensk med på Le Mans i år. Calle Rosenblad skulle köra Courage C65 var det tänkt men ett motorras satte stopp för det. Han kan dock trösta sig med att få göra lite tester för Courage senare under året.

***

20030610

Linjeregeln blir kvar i tävlingen! Dock den lätt reviderade versionen:

Det är förbjudet att köra med två hjul på fel sida av kantstenen. Bestraffningen blir stop & go vid första förseelsen, förlängd stop & go vid andra (10 sekunder?) och uteslutning av föraren den tredje gången. Det är alltså bara förbrytarföraren som åker dit i slutändan, inte bilen eftersom de två kvarvarande förarna får fortsätta köra. Varje förare får köra max 50% av tiden (fyra timmar i stöten har jag för mig) så även om det blir jobbigt så går det att vara bara två.

***

Och nu lite förarbyten i sista minuten: Johnny Dumfries hoppar av (eller blir avhoppad?) från DBA-stallet! Förlusten blir väl, om sanningen ska fram, mest PR-mässig då han inte har kört på Le Mans på c:a tio år, bortsett från testhelgen. Enda vinsten för Dumfries var 1988 för Jaguar tillsammans med Andy Wallace och Jan Lammers som bägge är med i år.
Stephane Ortelli var inne och vände en sväng innan dansken Casper Elgaard blev klar för bilen. Elgaard debuterade på Le Mans 2001 i DBA/Team Gohs Dome S101. I vanliga fall kör han BMW 320 i de danska standardvagnsmästerskapen där han för tillfället ligger tvåa efter Jan Magnussen som kör Peugeot 307.

I Kondo-Dome är det lite fram och tillbaka mellan Francois Migault och Ryo Fukuda. Fukuda hade dubbebokats till tävlingar i Japan men nu verkar det som om han lyckats komma loss till Le Mans ändå. Alltså: Fukuda hos Kondo, eller?

Graham Nash Racing (Saleen S7-R) blir av med Miguel Ramos pga att en benoperation inte är fullt läkt ännu. Han ersätts av Thomas Erdos så föraruppställningen blir inte direkt sämre med Erdos, Mike Newton och Pedro Chaves. Var Ni Amorim blev av framgår inte.

Scorp Motorsport (Viper GTS-R) verkar ha lite svårt för att bestämma sig om Laveille och Metgé ska vara kvar. Osäkerheten är stor men de som nämns i ersättare är Dominique Dupuy och Olivier Thevenin, bägge fransmän. Senaste budet är att Dupuy ersätter Metgé.

***

Det blir ett legendlopp i år på förmiddagen innan den stora tävlingen drar igång. Upplägget är samma som 2001 men tidsgränserna är 1959-1971 och det blir två förare per bil. Ett litet axplock ur startlistan:

Porsche 917K, Ferrari 512S, Lola T70 Mk III, Alfa Romeo SZ och Giulia TZ1, Ford GT40 (fyra stycken!!), Ferrari 250LM och en hel hoper andra legendariska bilar. Förarana är inte mindre legendariska, eller vad sägs om bl a David Piper och Stirling Moss.

 

 

20030510

Essais Preliminaires 2003 Årets testhelg präglades av en ny märklig regel om att man inte fick korsa den vita sidlinjen. Någon hos ACO hade tänkt till och kommit på regeln för att förhindra att grus kommer upp på banan. Årets snabbaste tid var hela fyra sekunder långsammare än förra året men om det berodde på linjeregeln, effektminskningen eller både och är frågan. Läs mer här!

 

Lamborghini till FIA GT 2004! Efter många rykten är det så klart: Tyska Auto Motor & Sport uppger att Audiägda Lamborghini vill bättra på sin sportiga image genom att börja köra i FIA GT.

Man kommer att köra med Murciélago i GT-klassen (motsvarar LMGTS, eller GT2 om man vill...) och som om inte det vore nog så kommer nya Gallardo att försöka sätta käppar i hjulen på Ferrari-Porschebataljerna i N-GT (=LMGT, GT3).

Eftersom rena fabriksstall inte är tillåtna i FIA GT så blir Lamborghinis GT-satsning av samma slag som Porsches privatstallsvariant, dock med ganska rejäl fabriksbackning.

Den största utmaningen just nu för Lamborghini blir att försöka få ner vikten i Murcielago från massiva 1650 kg till 1150 kg. Andra modifieringar som måste göras på bilarna är att ta bort fyrhjulsdriften.

Motorerna däremot behöver inga större trimningar eftersom de är så pass starka redan i gatversion, snarare tvärtom; från 580-600 hk i Murciélagon och från 500-450 hk i Gallardon...

Om det blir Le Mans också har inte sagts men det är inte helt otänkbart.

***

Det blir ett bra år för GT-racingen 2004: Aston Martin kommer tillbaks till Le Mans! Prodrive har fått i uppdrag av AM-fabriken att utveckla en GT-bil till Sebring, Le Mans och några FIA GT-lopp. Jag återkommer med fler detaljer så fort det finns några...

Om alla planer går i lås så kan nästa års startfält på Le mans se riktigt trevligt ut, eller vad sägs om Ferrari 550 och 360, Porsche GT3RS, Saleen S7-R, Spyker C8, TVR T400R, Pagani Zonda, den nya versionen av Chrysler Viper, Lamborghini Murciélago och Gallardo och Aston Martin.

Det ser onekligen ljust ut för GT-racingens framtid. Nu är det bara prototypklasserna som behöver lite nya satsningar.

***

 

20030429

Och nu lite mode: I helgen är det dags för den traditionsenliga testhelgen och många stall kommer med nya sponsorer och därmed nya färger.

Spyker Automobielen (bilden ovan) har lyckats ragga upp Orange som huvudsponsor, de sponsrade TWR-Arrows i F1, och målar bilen i, ja just det, orange. Passande eftersom det är en holländsk bil. Det officiella stallnamnet blir Orange Team Spyker men det klatschiga Spyker Squadron hänger nog kvar ändå. Bilen som kommer till testhelgen är i 2002-specifikation men redan nästa vecka så ska den nya versionen vara klar.


Pescarolo Courage C60 Evo

Henri Pescarolo har också han ny sponsor med Playstation 2. Även här blir det nya färger, även om det gröna fortfarande är framträdande. Det var lite tveksamt om man skulle få ihop ordentligt med pengar till två bilar i år men med Playstation i ryggen borde alla sådana orosmoln vara bortblåsta. Och visst ser bilen bättre ut nu än förra årets plotter.


Corvette C5-R 2003

De gula flodhästarna Chevrolet Corvette har fått nya färger också. Det blir en sorts variant på Stars and Stripes-temat, men snyggare än Panoz 2002. Vita och röda stripes mot mörkblå botten är riktigt smakfullt även om den gula färgsättningen skitade ner sig väldigt snyggt.

Panoz kör som bekant en halvfabriksvariant i år och färgsättningen är nu fulare/tristare än nånsin. Förra årets starsandstripes var ingen höjdare den heller men det var snygga färger i alla fall. Årets Röda och grå (silver?) är inte kul.

 

Kondo Racing har bytt från den färgglada målningen man hade förra året till en mer sober svart-röd i och med att Advan har trätt in som huvudsponsor. Det blir i princip samma målning som Taisan-Porscharna haft under åren (och som de har även i år).

Larbre Compétition har blivit av med Chereau som huvudsponsor (och förare) och kör med en tricolorvariant av det svartvitröda färgschemat, nämligen blått istället för svart. Ganska snyggt när man väl vant sig.

Courage Compétition har börjat samarbeta med FFSA och har därmed fått en stiligt mörkblå bil till skillnad från förra årets lite urtvättade nyans. C65:an man ska köra i LMP675 blir eldigt röd.
Både Courage och Pescarolo har haft nära samarbete med European Space Agency (ESA) i materialutveckling men även ekonomiskt.

***


Seat Cupra GT

SEAT statsar på GT-racing!!! Cupra GT heter monstret som hämtar många drag från konceptbilen Tango som visades på Stockholmsmässan nyligen. Bilen är bestyckad med en treliters V6:a från Audi och uppges ha c:a 500 hk och 600 Nm och man siktar på Spanska GT-serien redan i år samt Le mans nästa år! Om det är GTS eller GT som gäller är lite oklart.

Calle Rosenblad ska köra prototyp i år!! Courage C65 i LMP675 närmare bestämt. Om det inte går som det brukar i klassen (WR och ROC gör upp om segern efter att förhandsfavoriterna dabbat sig alltså) så finns alla chanser till klasseger. Framförallt som det bara finns en MG med.

Och glöm inte att köpa Steve McQueens Le Mans på DVD! Den finns på swedisc.com

***

 

20030328 Då var det klart! ACO har släppt listan över de stall som är inbjudna till testhelgen 4:e maj. På det hela taget är det inga större överraskningar förutom att det bara är en MG med och att Durango och Norma kom med.

Det kan bli en hård kamp mellan Bentley och Audi i år. Även mellan Audi-privatisterna, idel All Star-förare i bilarna borgar för bra racing. Får man hoppas. Kanske en skräll från Lister?

Att det bara är en MG med beror på flera saker. Fabriksstallet har inte längre råd med en full satsning. Dyson Racing vill satsa på utveckling av bilen till 2004 men det är nog bara en fint från deras sida då man sade det vältajmat dagen innan listan blev officiell. Det kan även vara så att ACO vill förhindra att en LMP675 kan ta sig upp på pallen och därför bara låter en MG vara med, men det är bara lösa rykten. Trist är det i alla fall då 2003 är sista chansen för MG att lyckas innan vikthöjningen nästa år.

Men jag har en känsla av att Noël del Bello och WR kommer att bli de som tar hem klassegern i år också.

I LMGTS är det upplagt för tät kamp mellan Corvette och Ferrari. Med tre 550 borde man kunna slå de kassakåpssäkra Amerikanarna men det gick lite trögt på Sebring.

Saleen kör med bestraffningar även i år så de kan nog få svårt. Deras enda chans är om Ferrarisarna och Corvetterna kraschar ut sig i kampen om klasseger.

Porsche har sin största chans i Alex Job-stallet (ett frågetecken för ekonomin dock) med Sascha Maassen, Lucas Luhr, Timo Bernhard och Jörg Bergmeister. Totalseger för en GT-bil på Le Mans också......?
Nåja, TVR gjorde bra ifrån sig på debuten i Sebring och kan bli att räkna med. Spyker fick bara med en bil men kör fortfarande med bestraffningar så möjligheterna till bra placeringar är små.

Man får hoppas på att Ferrarisarna kan bjuda upp till dans i GT-klassen. Med två bilar är Risi-stallet de som har störst möjligheter, de kom tvåa totalt på Daytona och låg bra till på Sebring innan man kraschade rejält vid en varvning.

Morgan kom inte med (bara snygga bilar på La Sarthe m a o...) men det kan bero antingen på att Racesports Salisbury satsar allt på sina TVR-bilar och skippar sin Morgan eller att ACO inte ville ha den där. Den som vill ha en Morgan Aero 8 GT med Le Mans-historia bör passa på nu eftersom bilen är till salu.

Det ser ut att kunna bli en bra upplaga även om det är lite av ett mellanår innan de nya reglerna 2004. Se hela listan på Startfältet 2003

***

 

20030302 TVR Tuscan R gör debut i GT-klassen i Sebring 12 Hours. Det är Racesports Salisbury med Hugh Chamberlaini spetsen, som även driver Morganprojektet, som står för organisationen tillsammans med TVR-fabriken.

Man har nyligen genomfört tester på Snetterton med goda resultat. Föraren Bob Barff körde c:a 40 varv och var nöjd. Han tyckte att "bilen kändes som en yngre, snyggare syster" till den Cerbera Speed 12 han körde förra året.

 

WR LMP 2003

Nu har jag hittat lite mer fakta om Welter Racings nya WR LMP: Det man gjort är mindre modifieringar på formen, t ex fronten har förlorat sin karaktäristiska form men även bakpartiet är reviderat.

Det mest revolutionerande i sammanhanget är att man slopar sin gamla turbofyra till förmån för en sug-V6:a (från peugeot den också?). Anledningen är förmodligen bättre tillförlitlighet.
Förutom den nya LMP:n så tänker man köra den gamla vanliga bilen också vilket ger tillfälle till intressanta jämförelser.

Förarana blir Yojiro Terada, nyligen utnämnd till ACO-ambassadör i Japan, Stéphane Daoudi, Jean-René de Fournoux, Olivier Porta och Jean-Bernard Bouvet.

 


Courage C65

Första testet av Courage C65 på Bugattislingan på Le Mans gick inget vidare. Bilen gick långsamt och det regnade.

David Hallyday hade svåra problem i regnet och snurrade två gånger. Men värst av allt var en krasch på en raka (det framgick inte vilken) med svåra skador på bilen som följd. Vad som orsakade kraschen är inte känt men man får hoppas att det inte berodde på att bilen lättade.

 


Pagani Zonda GTS

Toine Hezemans Carsport Modena premiärvisade nyligen sin Pagani Zonda GTS. Det är inte så stor skillnad rent utseendemässigt mellan gat- och raceversion. Men en av de större skillnaderna, förutom vingen, är att bakpartiet är avsmalnat.

Jag återkommer med mer info om testresultat osv framöver.

***

 

20030207-27 Team Nasamax är ett nystartat stall som för in lite miljötänkande i sportvagnsvärlden. Man ska köra på etanol istället för bensin nämligen. Det är i och för sig inget revolutionerande med det, Kenny Bräck och de andra i Cart/IRL har kört på etanol länge. Det som är nytt är att man för första gången kör med etanol i långlopp.

Motorn i Nasamaxs Reynard 01Q är en turboladdad 2.65L V8 från Cosworth med namnet XDE. I princip är det en champ car-motor som anpassats av Cosworth till långkoppsförhållanden, därav ett E som i Endurance i namnet (champ car-versionen heter XD).

Hela projektet är ett samarbete mellan Cosworth som står för motorutveckling, ASTEK som utvecklar etanolbränsle och Team Nasamax som står för racingen.

Man utförde tester på Bugattislingan i Le Mans 1-2 februari som var till belåtenhet trots att hela första dagens tester fick ställas in pga snöfall.

Det borde kunna bli en ganska hyfsad placering för Nasamax då man har bra samarbetspartners, bra förare (Romain Dumas och med lite tur Max Papis) och en väl beprövad bil. Det är samma bilmodell som vann LMP675-klassen 2001-02 men som äntligen får komma tillbaka till sin urspungsklass, Reynard 01Q är en LMP900 från början nämligen.

Welter Racing har byggt en ny LMP675! Eller ja, ny och ny, det är i grunden samma gamla WR LMP som fått ny front och Essosponsring. Mer info kommer inom kort.

Luc Alphand kör Ferrari 550GTS istället för Courage C65 (LMP675) pga pengabrist. Ändå kör han en Porsche GT3RS men det är inte utan att man undrar om det hade varit möjligt att köra Courage om han skippat Porschen?

Det kommer ändå en Courage C65 till start i år i och med fabrikens egna bil. Motorn i C65:an kommer från Advanced Engine Research (AER) som även fixade MG:s motorer.
Totalt kommer fyra Couragebilar att ställa upp: två från Pescarolo (C60 Evo Peugeot) och två från Courage själva (C60JX Judd och C65 AER).

JML Team Panoz ägare och stallchef John McLoughlin fick en stroke lördagen den 22:a februari. Läget är allvarligt men stabilt och läkarna är optimistiska.
Han kommer att ligga på intesivvårdsavdelning i minst två veckor framöver.
Efter samtal med Mcloughlins familj beslutade Don Panoz att fortsätta med förberedelserna inför Sebring 12 Hours.
Den som vill skicka en hälsning till John kan göra det på adress:
JML Team Panoz, 5294 Winder Highway, Braselton, Georgia, 30518, USA

Stefan Johansson kör Audi R8 på Le Mans i år tillsammans med JJ Lehto och Emanuele Pirro i Champion Racing!

***

 

Bentleys nya Speed 8 20030207
Nu har Bentley släppt bilderna på nya bilen som ska ta dem till seger 2003. Rent formmässigt kan man säga att bilen gått från proper och elegant till rått ändamålsenligt.
Formen är en blandning av Toyota GTone och Peugeot 905 med små inslag av Courage C60 EVO, alla ritade av André de Cortanze.
Kupén har slimmats för att förbättra luftflödet till bakvingen och luftintaget till intercoolern som satt på taket förr har flyttats till 'snorklar' framför bakhjulen.
Fronten är helt omarbetad med större luftöppningar för förbättra kylningen av motorn.
Den nya bilen skall enligt uppgift ha mycket lägre luftmotstånd och bättre downforce än den gamla Speed 8.
Bentley har också presenterat förarna till sin andra bil: Johnny Herbert, David Brabham och Mark Blundell.

***

Sebring 12-timmars närmar sig.
Det kan bli ett riktigt kul lopp med många olika bilar och bra förare. Stefan Johansson kör Champion-Audi t ex. läs mer här!

Steve McQueens Le Mans släpps på DVD! 20030207
Äntligen är väntan över! Steve McQueens klassiska racingfilm från 1971 släpps på DVD 29:e april (region 1). Filmen spelades in under tävlingen 1970 och kamerabilen, en Porsche 908/2 kom in på 9:e plats - dock ej klassificerad.
Steve själv var en duktig racerförare och körde i många scener själv, dock ej i tävlingen. Men att han kunde köra bevisade han med en andraplats i Sebring 1969 med gipsad fot. Innan filminspelningen övade McQueen på att kliva i en Porsche 917 på rätt sätt. I två veckor.
Bland de medverkande finns Louise Edlind, mer känd som Malin på Saltkråkan, som McQueens flickvän.
Det är Steves son Chad som har rättigheterna till filmen och han lär ska vara en ambitiös person så det finns chans till bra extramaterial.

***

Porsche vinner Rolex 24 med en GT3RS!! 20030205
Det blev ingen lyckad premiär för de omdebatterade Daytona Sports Prototypes som var tänkta att lyfta till Rolex 24 till sin forna glans. Istället blev det en GT-bil som vann: en Porsche 996 GT3RS i hård kamp med en Ferrari 360 Modena, också den en GT-bil.
Porsche hade en totalseger i tankarna redan innan tävlingen men att det verkligen skulle gå är lite häpnadsväckande. Det är dock inte första gången en 911 vinner Daytona, på 70-talet vann man några gånger med 911 Carrera RSR.

***

American Viper Racing kör Pagani i ALMS 20030125
Dessutom byter man namn till Carsport America. Dels för att man kör Pagani Zonda istället för Viper (visserligen kör man med en Viper även i år men huvudbil blir Zondan) och dels för att knyta an till Carsport Modena, Toine Hezeman och Paul Kumpens firma som ansvarar för utvecklingen av raceversionen av Zondan. AVR/Carsport America har även varit med på ett hörn i utvecklingsarbetet och blir så att säga Paganis fabriksstall i USA.
Premiär för Pagani Zonda och Carsport America blir på Sebring 12-timmars i mars. Den som är sugen på att köra hela ALMS-säsongen och eventuellt Le Mans (och har pengar att bidra med) kan höra av sig till Eric Burch på Carsport America.

***

Mer om Lolas GTP 20030125
Nu har det kommit lite mer info om Lolas GTP-projekt. Som tidigare sagts så kommer man att bygga en gatversion baserad på GTP:n också.
Projektet kommer dock inte att göras helt på egen hand av Lola utan blir ett samarbete med en lämplig bilfabrikant och motorleverantör. Alltså på samma vis som med MG:s EX257. Lola har haft kontakt med olika fabrikanter i närmare fyra år men vill inte uppge om det har gett något resultat ännu.
Om Lola lyckas få med sig någon i projektet så räknar man med att ha bilen klar om två år.

***

Magnussen kör Audi!
Dansken Jan Magnussen ska köra Audi R8 för japanska Team Goh 2003. Magnussen uppger på sin hemsida (janmagnussen.com) att det ska bli skönt att äntligen få köra en konkurrenskraftig bil på Le Mans.
Vilka de två andra förarna blir är ännu inte klart men Goh har täta kontakter med Audis fabriksförare. Första testet blir på klassiska Paul Ricard-banan i frankrike i mitten av februari.

***

Ett pressmeddelande från Bentley:
Detta släpptes på Detroitmässan. Inga direkta nyheter men det är åtminstone officiella uppgifter.

"Team Bentley in 2003

Detroit, 6 January 2003. Team Bentley is delighted to confirm further details of its 2003 racing programme that will mark the culmination of the three year plan to return Bentley to the top step of the podium at the Le Mans 24-hours. As has previously been announced, the team will also contest the Sebring 12-hours in March.

Tom Kristensen, Rinaldo 'Dindo' Capello and Guy Smith will campaign the first car. All three names will be familiar to Bentley fans, the first as part of the driver line up that has won the last three Le Mans, the second as the man who has taken pole position at Le Mans on the last two occasions, and the third as Bentley's existing test driver who drove for Bentley at Le Mans in 2001. It is believed that the multiple race winning experience of Tom and Rinaldo will fit perfectly with Guy's knowledge of both Team Bentley and, in particular, the Speed 8 in its latest form. The second car driver line up will be announced in due course.

Technical details of the new, 2003-specification Bentley Speed 8 will be released in due course but suffice to say the car has evolved considerably over the 2002 EXP Speed 8 that was first home after the works Audis at Le Mans last year, in line with Bentley's declared aspiration to be second to none in 2003. Nevertheless it can be revealed that the car continues to have enclosed bodywork, again making it unique among its competitors and will be powered by the 4-litre direct injection, twin-turbo V8 engine.

One significant change Bentley can announce is that Michelin will supply its tyres for the 2003 season. Michelin rubber has shod all recent winners of Le Mans and while its technicians had not hitherto developed tyres of the size stipulated by the LM GTP regulations under which the Speed 8 must run - they must be an inch narrower than those of its open-top rivals - pre-season testing has so far provided some extremely encouraging results.

Another departure for Team Bentley is the introduction of a headline sponsor to the team. Few companies could be more suited to this task than Breitling whose brand values of performance, prestige and precision match closely those of Bentley. The Breitling logo will appear prominently across both the front and the sides of both Speed 8 prototypes. Furthermore Breitling's signature will appear on the dashboard clock of the all new Continental GT and they will produce a unique chronograph bearing the Bentley name for 2003.

Team Bentley continues to be run from Crewe with Bentley motorsport director Brian Gush overseeing the operation and heading up the steering committee. As in previous years, the 2003 Bentley Speed 8 is being built at Race Technology Norfolk (rtn) who are also responsible for the test and development programme. The team will continue to be managed by John Wickham. Although no longer directly involved in Team Bentley, Richard Lloyd with his vast experience in this field will assume the role of motorsport consultant to Bentley chairman and chief executive Dr Franz-Josef Paefgen.

So far as Team Bentley's ambitions for the 2003 season are concerned, clearly the plan is to win both at Sebring and Le Mans. Nevertheless it is to be remembered that this the third year of a three year strategy to win Le Mans, and while the Speed 8s will be slowing for no-one at Sebring, that race has a dual function to perform and must also race-harden the Speed 8 in preparation for Le Mans. Of course no-one can predict the outcome of any race, let alone one so maverick and fickle as Le Mans, but Team Bentley believes it will arrive on the starting grid with a better chance than ever before of taking overall honours. And with the changes made to the car and driver line ups, it believes it has both the hardware and the manpower to convert this potential into outright victory."

Dessutom kommer, enligt Autosport, Johnny Herbert köra Bentley på Le Mans i sommar. Senaste ryktet är att Johnny Kane och Eddie Irvine kommer att dela bil med Herbert.

***

Lite Lola och Listernytt
Lola tänker bygga en GTP. Om allt går som det ska byggs även en gatversion! Ny vår för GT1:or kanske? Närmare detaljer kommer så fort jag hittar nåt mer.
Och Lister satsar på ett femårsprogram på Le Mans med start i sommar! Som det verkar nu blir det motor från Chevrolet och Jamie Campbell-Walter och Olivier Beretta som kör. Tredje föraren är inte klar ännu.

***

 

Nissan 350Z ett steg närmare Le Mans!
Z33 GT heter tävlingsversionen av nya 350Z. Motorn är uppborrad till 3.6 liter och ger c:a 450 hk. Tävlingsplanerna är än så länge bara ALMS men Le mans och FIA GT är inte uteslutna för det. Nissan förhandlar med amerikanska Doran Racing (vann Rolex 24 på Daytona 2002) för driften av sin GT-satsning i ALMS.
Nissan kommer även att erbjuda bilen till privata stall för 250000 dollar.

***

 

 

NYHETER
- 2002
- 2003
- 2004
All text ©2002-04 Johan Söderberg.
Frågor, förslag, synpunkter eller annat?
Hör av er till
info@n138.com

-