STARTSIDAN | LE MANS | LMES/ALMS | LE MANSGAZINE | ÖVRIGT

 

NYHETER: 20040113

Maserati MCC klar för FIA GT

Nu kommer Maseratis nya vapen i FIA GT och senare Le Mans: Maserati Corse Competizione, eller MCC om man så vill. Bilen är baserad på Ferrari Enzo och har också utvecklats av i samarbete med Ferraris tävlingsavdelning. Motorn i MCC, en V12 på 5998 cc, kommer sålunda från Ferrari Enzo och utvecklar i Maseratitappning c:a 620 hk. Chassit är uppbyggt av kolfiber, precis som Enzon, och vikten hamnar på 1100 kg. Närmare uppgifter om specifikationer och prestanda än så har ännu inte offentliggjorts.

Grundutseendet hos Ferrarin är kvar och förändringarna är mest kosmetiska med t ex en mer Maseratitypisk front. En rejäl bakvinge har naturligtvis tillkommit då GT-bilar fortfarande måste ha platt botten och MCC:n därmed inte kan tillgodogöra sig Enzons venturitunnlar under bilen.

Tester genomfördes under måndagen på Fioranobanan i Modena med Andrea Bertolini vid ratten men man tog aldrig några varvtider utan testet var mer till för att göra några sista finjusteringar inför testets andra dag.

Tävling blir det redan under 2004 då man ställer upp i enstaka FIA GT-tävlingar 2004. JMB-stallet blir först ut av privatstallen att komma över MCC och de har sagt att man tänker börja tävla så snart som möjligt. Full FIA GT-säsong och eventuell Le Mans-satsning blir det 2005.

Eftersom MCC är en GT-bil så måste det ju finnas en gatversion också och den presenteras på Genevesalongen i mars och får då namnet MCS där man får anta att S står för Stradale.
Bilen är byggd à la GT1 med racing som enda syfte där en gatversion endast är nödvändig för att homologera bilen, en metod som blivit mer och mer vanlig i GTS-klassen. Saleen S7-R och Lister Storm GTS är bara två exempel på detta.

Det kommer att köras Maserati i lilla GT-klassen (N-GT/LMGT) också då Maserati har tagit fram ett N-GT-kit till sin Trofeo, den 3200GT-baserade gentlemannacupsracern. Startfältet i FIA GT blir större och bättre för varje säsong eller vad sägs om Ferrari 550 GTS och 575 GTC, Lamborghini Murciélago R-GT, Saleen S7-R, Lister Storm GTS, Pagani Zonda GTR, Aston Martin DB9 (kommer 2005) i GT-klassen och Porsche 996 GT3 RSR (och RS), Ferrari 360 GTC (och GT), Maserati Trofeo N-GT samt eventuellt Lamborghini Gallardo (2005?) i N-GT-klassen.

 

Lola först ut med ny LMP2

Lola har länge varit framgångsrika i de mindre prototypklasserna på Le Mans, senast med MG EX257 i LMP675 som visserligen aldrig kommit imål men haft prestanda nog att utmana de större och kraftfullare LMP900-bilarna. Till saken hör också att det är motorer och växellådor som krånglat, Lolas designarbete har däremot varit oklanderligt.

I år införs ett nytt reglemente där den lilla klassen, LMP675, byts ut till LMP2 som är en mer renodlad privatistklass där minimivikten är 750 kg och produktionsmotorer från GT-klassen tillåts - allt för att sänka kostnaderna och göra det möjligt för mindre stall att ge sig in på prototypracing. Lola blir första tillverkare att bygga en ny bil enligt detta reglemente.

B05/40, som bilen heter, är byggd på ett chassi av kolfiberkomposit och väntas uppfylla de nya kraschtålighetskrav som följer med de nya reglerna. Notera också den dubbla störtbågen istället för en hel stor, bägge lösningar är dock tillåtna. Problemet med Lolan är att de framifrån ser ut som logon för en viss hamburgerkedja när de är gulmålade som på bilden... De platta undersidornas tid är nu definitivt förbi i prototypklasserna och venturitunnlar ska göra så att bilarna inte lyfter.

Bilen är designad för att klara de flesta motortyper som finns på marknaden idag, 2L rak turbofyra, sug-V6 och V8 eller för den delen boxersexor. Det kan sitta en Porschemotor i en prototyp förr än man anar alltså. En LMP1 är också planerad, med B05/40 som grund. Det chassit ska dessutom klara de nya racingdieslar som är på väg.

Lola har inte glömt bort sina nuvarande LMP900- och LMP675-bilar utan erbjuder nu kompletta kit för att kunna konvertera dessa till äkta LMP1 och LMP2. Allt inklusive nya undersidor.

Debut för nya B05/40 är planerad till Sebring 2005.

 

Rollcentre har köpt Dallarabilarna

En gammal nyhet men bättre sent än aldrig... Bilarna som började sina liv som Chrysler LMP med Moparmotor och sedan som Oreca-Dallara LMP, då med Judd-V10, har varit till salu en längre tid. Bilarna var tillsammans med Jan Lammers Dome S101 de enda som kunde utmana Audi på allvar 2001 och 2002. Störst framgång nådde bilen då man vann Daytona 2002. Men inför 2003 drabbades Oreca av sponsorsavhopp (Prost och Pescarolo har också drabbats av Sony Playstations nyckfullhet) och hade inte råd att ställa upp.

Istället försökte man sig på en paketdeal där köparen erbjöds både en start på Le Mans och sedan behålla bilarna efteråt. Tyvärr var det ingen som nappade på det utan bilarna förblev stående.
Tills december då Moslerraceande Rollcentre tog över bilarna. Man kommer att köra full LMES-säsong och Le mans samt Sebring. Det senare för att bättra på chanserna för att få köra Le Mans.

NYHETER
- 2002
- 2003
- 2004
All text ©2002-04 Johan Söderberg.
Frågor, förslag, synpunkter eller annat?
Hör av er till
info@n138.com

-