STARTSIDAN | LE MANS | LMES/ALMS | LE MANSGAZINE | ÖVRIGT

 

NYHETER: 20040123

Startfältet 2004, en första sammanfattning:
Ingen Spyker på Le Mans i år!

Holländska Spyker ställer in Le Mans-satsningen i år pga brist på gatbilar. De senaste två åren har Spyker fått köra på nåder och då med stora restriktor- och viktbestraffningar i väntan på att de nödvändiga 25 gatbilarna skulle hinna tillverkas. Men nu har ACO tröttnat på att vänta och drar in starttillståndet. Detta trots att Spyker enligt uppgifter som cirkulerar på nätet har byggt 22 bilar hittills (det kan dock röra sig om så få som 11, osäkra uppgifter). Det hela är omgärdat av ganska stor förvirring och ingen kan riktigt förstå varför ACO gör så här då Spyker var en stor publikfavorit på Le Mans och dessutom troligen får köra LMES/ALMS (med bestraffningar visserligen) och det gör det än mer märkligt då det är samma regler som gäller där.

Spyker hade stora förhoppningar på 2004 då man räknade med att bli av med en del bestraffningar och att efter fabriksutbyggnad kunna sälja 40-50 bilar i år. Om Spyker nu har hunnit sälja 22 bilar förra året borde de hinna få ut tre bilar till innan juni. TVR hade ett liknande scenario 2003 men då handlade det endast om att bli av med restriktorbestraffningar, de hann dock aldrig sälja tillräckligt med bilar och fick alltså köra bestraffat.

Spyker har meddelat att man återkommer till Le Mans 2005.

***

Fyra Audi R8 klara för Le Mans

Guy Smith, vinnande Bentleyförare 2003, uppgav i en fransk TV-intervju att fyra Audi R8 ställer upp i årets Le Mans: Två från Audi UK samt en vardera från Champion Racing och Team Goh. Det spanska stall som skulle köra R8 som det rapporterats om tidigare har dragit sig ur, samma sak med Taisan (om de nu ens hade några Audiplaner överhuvudtaget...).

Föraruppsättningarna blir preliminärt som följer:

Audi UK: Guy Smith och Jamie Davies i bil 1 samt Frank Biela och Pierre Kaffer i bil 2 i LMES. De två extraförarna till Le Mans är ännu ej presenterade.
Team Goh: Seiji Ara och Rinaldo 'Dindo' Capello i LMES med förstärkning av Tom Kristensen till Le mans.
Champion Racing: JJ Lehto och Marco Werner i ALMS samt Emanuele Pirro på Sebring och Le Mans

Stödet från Audi till privatstallen kommer också att utökas så att stallen får mer av halvfabriksstatus än 2003 då VAG-brodern Bentley fick all uppbackning.

***

JC-W kvar hos Lister

Mannen som gett färgen röd ett ansikte*, Jamie Campbell-Walter, har bestämt sig för att stanna hos Lister även 2004 för en full säsong i FIA GT, LMES och på Le Mans med Storm GTS respektive LMP. Efter sex år hos Lister ville han försöka sig på andra bilar med bl a Corvette C5-R som alternativ, dock utan framgång. Med sig i FIA GT och LMES har han Andrea Piccini. Det är ännu inte bestämt vem den tredje Le Mans-föraren blir.

Lister har tack vare andraplatsen i FIA GT fått en direktplats på Le Mans i år, dock i GTS-klassen. Kruxet med det är att Storm GTS inte är homologerad för Le Mans (brist på gatbilar bl a) men det är dock fullt möjligt att byta klass till LMP1 om det är samma biltillverkare. Om inget oförutsett inträffar så får vi alltså se den lite märkliga Listerprototypen på La Sarthe även i år.

För de som ägnar sig åt bilbaneracing så låter Lister meddela att en av deras huvudsponsorer, Scalextric, kommer att släppa en modell av Storm LMP i skala 1/32 under 2004. Bilbanebilen kommer att finnas i både vanlig version och i Scalextrics nya system 'Sport'.

(*kolla när han intervjuas i TV efter en krasch nästa gång så förstår ni varför...)

***

Och Lamborghini då?

Det har varit oroväckande tyst kring Lamborghinis GTS-monster Murciélago R-GT. Bilen floppade fullkomligt i FIA GT-premiären på Monza i höstas och kom aldrig till start efter ett katastrofalt kval och starten i Le Mans 1000 Km drogs också in. Sedan dess har inte ett ljud hörts.
Nu börjar dock ryktena röra på sig och först ut i floden är ett malaysiskt stall som för närvarande kör i GT300-klassen i JGTC med en BMW med tveksam framgång (BMWn lär ska vara till salu). En R-GT står på önskelistan tillsammans med drömmen om att bli första malaysiska stall att köra på Le mans.

Franska DAMS, som senast körde filmbilarna i Michel Vaillante-filmen 2002, förekommer även de i spekulationerna kring vilka som tänker köra Lamborghini. Senaste budet är dock att det blir Ferrari (575 GTC eller Prodrivebyggd 550 GTS?).
Den vildaste spekulationen för närvarande är dock att Joest, som medverkat i utvecklingen av bilen, skulle chocka med två bilar på Le Mans men med tanke på deras storsatsning på DTM så är det ytterst tveksamt. Roligt vore det dock.

Vad som är klart (eller?) är ändå att Reiter Engineering, som hade huvudansvaret i utvecklingen, kör med två bilar i åtminstone FIA GT och på Le Mans. Eventuellt kan även en bil i ALMS vara aktuell.

Om det är någon i läsekretsen som är sugen på att dra igång ett Lamborghinistall så är det bara att hosta upp c:a 500000 Euro och en komplett och racingklar Murciélago R-GT är din. Inte så illa va?

***

Orbit kör Le mans även i år

Amerikanska Orbit Racing som kört Porsche 996 GT3 RS på Le mans de senaste två åren går samman med BAM!, British American Motorsport, för en ny satsning. Förare blir Orbitägarna Leo Hindery och Peter Baron. Den tredje föraren är inte klar än men det blir förmodligen en av Porsches fabriksförare.
Om man kommer att köra med nya GT3 RSR är inte klart ännu men det är det troliga då man har haft goda kontakter med Porsche tidigare.

***

Övriga nyheter:

LMES på Monza får ALMS-tillskott

Flera ALMS-stall planerar att köra LMES-racet på Monza den 9:e maj. Det fiffiga med det är att det ger ett extra tillfälle att fintrimma bilen som redan är i Europa efter testhelgen 25 april på Le Mans då Monza är av en liknande karaktär som Le Mans-banan, dvs långa rakor, snabba svepande kurvor och några tvära chikaner.

De första stall som meddelat att de kommer till Monza är Intersport som kommer med sina bägge Lolor och AutoCon som kör Riley & Scott. Förmodligen kommer de flera av de ALMS-stall som är med på testhelgen att ställa upp på Monza eftersom det inte är något ALMS-race mellan Sebring i mars och Mid-Ohio efter Le Mans i juni.
LMES-premiären på Monza kan bli riktigt fullspäckad.

Lägg till detta tre supportrace: Formula Palmer Audi, Formula X och Classic Endurance Racing. Det sistnämnda kan bli riktigt trevligt då det rör sig om ett entimmeslopp öppet för bilar från 1966-1973. GT40, 908, 917, 512S, 312, MS670, T33 är några siffer- och bokstavskombinationer som kan bli aktuella...

NYHETER
- 2002
- 2003
- 2004
All text ©2002-04 Johan Söderberg.
Frågor, förslag, synpunkter eller annat?
Hör av er till
info@n138.com

-