STARTSIDAN | LE MANS | LMES/ALMS | LE MANSGAZINE | ÖVRIGT

 

NYHETER: 20040210

Från GT1 till LMP1: Lotus Elise

Lotus Elise GT1 kommer tillbaks. I de klassiska lotusfärgerna grönt och gult så kommer Elise GT1 att göra nydebut i internationell racing på Sebring 12 Hours 20:e mars. Det är amerikanska Team Elite som har köpt Martin Veyhle Racings gamla bil som senast tävlade i FIA GT 1997 med bl a Marco Werner bakom ratten (om jag har fattat det rätt så är det den bil som varit till salu hos Auto Salon Singen en längre tid).

Vad man har gjort för att konvertera Elisen från GT1 till LMP1 framgår inte i pressmeddelandet, ej heller om man behåller den Chevroletmotor som satt i bilen från början då Lotus ägdes av GM. I originalutförande med FIA-restriktorer utvecklade motorn 545 hk och 649 Nm.

Det är ambitiösa planer som presenteras där en full ALMS-säsong och ett eventuellt gästspel i LMES 2004 ses som en uppbyggnad inför 2005 då man räknar med att köra två bilar i ALMS och på Le Mans. Testförare inför Sebring är ingen mindre än Johnny Herbert som var en av Lotus sista F1-förare. Dock är det inte klart om Herbert kommer att köra Elise på Sebring. Övriga förare som man förhandlar med är Marino Franchitti, Ian Boss och Alex Zampredi. Om Lotus själva har ett finger med i projektet framgår inte men det är ganska troligt då den vanliga Lotus Elise lanseras i USA för första gången i år.

Det kan hända att vi får se ytterligare en gammal GT1:a då den Panoz Esperante GTR som gjorde en come back i Le Mans 1000 Km i november står till förfogande för den som vill köra bilen igen.

 

Spyker satsar på LMP1?

Efter att vi rapporterat om att Spyker inte får köra på Le Mans kommer nu uppgifter om att man tänker bygga en täckt LMP1:a och tävla med den 2006-08. Innan dess så ställer man däremot in all racing 2004 för att återkomma med en raceversion av nya C8 Spyder T (då med bokstaven R istället för T i namnet) till 2005. Bilen, som blir den första öppna GT-racern, kommer att bestyckas med en Audi-V8 istället för den Madertrimmade BMW-motor och det kan ju ha en positiv inverkan på tillförlitligheten.

Den som vill se en Spyker tävla kan bege sig till 24-timmars på Spa eller Franska GT-serien där en privatanmäld bil ska tävla.

 

Maseratitesterna fortsätter

Nu börjar varvtider från Ferraris testbana Fiorano släppas och det är verkar som om testerna går enligt förväntan. Som bäst har testföraren Andrea Bertolini satt en tid på 1:11.833 att jämföra med Ferrari 333SP som lyckades med 1:11.900 på slicks.

Om man gör lite ovetenskapliga jämförelser med Le mans så skulle Maseratin kunna klara av en varvtid på c:a 3:45-3:47 (tiderna 333SP presterade 1997-98) att jämföra med poletiden i LMGTS 2002 på 3:54 som sattes av Tomas Enge i Ferrari 550 GTS. Problemet med sådana här jämförelser är att Le mans och Fiorano är så olika typer av banor där Le Mans kräver råstyrka och lågt luftmotstånd och Fiorano är en knappt tre km lång testbana av en ganska slingrig karaktär. I vilket fall som helst så är MCC c:a 11 sekunder snabbare än Ferrari Enzo.

 

Allan McNish ska köra Audi R8

Audi UK har lyckats värva skotten Allan McNish sedan han missat den sista platsen som var kvar i F1 (Jordan om nån undrar). McNish kommer att få en ny chans att lägga ytterligare en seger på Le Mans till den han redan har sedan 1998 då han vann för Porsche tillsammans med Stephane Ortelli och Laurent Aïello.

Senast McNish körde sportvagn var 2001 då han körde en Ferrari 333SP på 24-timmarsloppet på Daytona. Han är dock inte helt obekant med Audi R8 då han bl a kom tvåa på Le Mans 2000 och vann ALMS samma år i en R8. I år blir det Sebring, Le Mans och hela LMES för McNish.

 

Nissan vill tillbaks till Le mans!

Vi avslutar rapporteringen på återkomsttemat med Nissan som enligt den franska tidningen Le Point inte är helt färdiga med Le Mans ännu. Nissan-chefen Carlos Ghosn har sagt att Nissan kommer att återvända till Le Mans men att Dakarsatsningen fortfarande har förtur.

Nissan har haft en något otursförföljd historia på Le Mans där man varit nära några gånger med bl a R390 GT1 (varför inte damma av den á la Lotus och Panoz...?). Värst var det kanske 1990 då Nissan hade sju stycken R90C med i racet. Trots det kom bara två bilar imål, på en femte- och 17:e-plats Trots floppen så är kvalet värt att nämna då det är en av de mer legendariska händelserna på Le Mans: Mark Blundell hade fått en specialtrimmad kvalmotor i sin bil med en effekt på 1000 hk (att jämföra med 800 hk i racetrim) men redan under utvarvet så beckade wastegaten igen vilket resulterade i att motorn plötsligt fick 1400 hk (!), inte så värst hälsosamt för motorn alltså. Dessutom var inte bilens hjulupphängningar speciellt väl justerade...
Resultat: ett varv på 3:27.02 (sex sekunder snabbare än kvaltvåan Oscar Laraurri i en Porsche 962) och en toppfart på Mulsannerakan på 380 kmh. Med chikaner!!

Nåväl, åter till nutiden: När eller vilken klass det blir sades inte men LMP1 är ett av alternativen som nämns i sammanhanget. Å andra sidan så fanns ju en LMGT-version av 350Z klar till 2003 men av någon märklig och okänd anledning kom den aldrig till Le Mans eller ALMS som det var tänkt. Istället kördes bilen lätt modifierad i GT300-klassen i JGTC. Å tredje sidan så ska Skyline börja säljas lite mer världsomspännande nu och då vore ju en Le Mans-framgång bra reklam. Fortsättning följer...

NYHETER
- 2002
- 2003
- 2004
All text ©2002-04 Johan Söderberg.
Frågor, förslag, synpunkter eller annat?
Hör av er till
info@n138.com

-