STARTSIDAN | LE MANS | LMES/ALMS | LE MANSGAZINE | ÖVRIGT

20040528

Pagani ut - Seikel in!

Karusellen fortsätter: I torsdags (förra veckan) kom ett mail från Seikel Motorsport där man meddelade att man fått besked från ACO att deras andra Porsche GT3 RS, första reserv på startlistan, får köra Le Mans då ett stall dragit sig ur. Och vilka var det då? Jo, Force One Racing har dragit tillbaks sin Pagani Zonda GR pga att man inte hinner få ihop bilen i tid till Le Mans efter en svår krasch under ett test på Vallelunga.

Nu kommer ju inte det här beskedet som en total överraskning då man har haft rätt stora problem med bilen. Förra året lyckades man med bravaden att vara bland de första att bryta på både Sebring och Le Mans. På testhelgen i år så gick det inget vidare heller med stopp och sladdar mest hela tiden. Och som grädde på moset så har man haft problem med Paganifabriken som vägrat homologera bilen till FIA GT vilket gör det svårt för Carsport Modena (de som utvecklar raceversionen av Zondan) att få budgeten att gå ihop då antalet potentiella kunder minskar drastiskt. Detta kan innebära slutet för försöken att få ut en Pagani Zonda på racerbanorna.

I och med detta så är det bara en reserv kvar, WR:s andra bil, och GTS-klassen blir en ren Ferrari-Corvette-batalj. Förare i Seikel-Porschen, den vita med svarta stripes, blir Tony Burgess, Philip Collin och Andrew Bagnall.

 

Ingen Zytek för Johansson!
Det blev ingen plats för Stefan Johansson hos Zytek-stallet på Le Mans. Riktigt varför är okäntmen anledningen kan dock inte vara den som tidigare uppgivits att Zytek ville satsa på en helbrittisk föraruppställning då ny tredjeförare är japanen Hyanari Shimoda. Shimoda har kört DBA4 03S (i grunden samma bil som Zytek 04S) förr och har gjort det bra även om han var lite skakig i regnet på Spa 1000 km förra året. Zytek har väl egentligen inte gjort ett "nerköp" med Shimoda men med svenska ögon sett så hade det ju varit roligare med Johansson.

Shimoda var anmäld som förare i Kondo Racings Dome S101 men har alltså av någon anledning bytt stall.Tyvärr verkar det som om platsen hos Kondo redan är fylld, om man kan lita på dailysportscar.com:s startlista i alla fall, med Ryo Fukuda. Det kan dock finnas en liten chans att Johansson lyckas klämma sig in där. De LMP1-stall som ännu har platser kvar är Spinnaker Clan Des Team (som blivit av med alla tre ordinarie förare men plockat in Emanuele Naspetti), Taurus-dieseln och Noël del Bello.

Bäst rent prestandamässigt för Johansson av dessa är ju Spinnaker-Dallaran även om den gick lite visset på testhelgen. Om man ser till tillförlitligheten så är del Bello-Reynarden oslagbar men när det gäller fart är den ju inget vidare. Sämst i prestanda/uthållighet är Taurus-dieseln men den har å andra sidan fördelen av att ha ett stort PR-värde i och med att den är den första dieselbilen på Le Mans sedan 1951. Gemensamt för alla är att de knappast kommer att ha nåt med toppstriden att göra...

 

NYHETER
- 2002
- 2003
- 2004
All text ©2002-04 Johan Söderberg.
Frågor, förslag, synpunkter eller annat?
Hör av er till
info@n138.com

-