STARTSIDAN | LE MANS | LMES/ALMS | LE MANSGAZINE | ÖVRIGT

20040604

Le Mans - bara en vecka kvar...


Spinnaker Clan Des Teams Dallara gjorde ett kort framträdande på testhelgen. Titta noga, den lär nog inte synas igen... (foto: N138.COM)

 

... och märkligheterna fortsätter: Spinnaker-Dallaran, ena Epsilon-och ena fabriks-Couragen är ute! Till råga på allt så har Courage varit tvugna att byta motor från JPX till AER - Epsilon kör med IES. Som väl är så gick ACO med på att tillåta motorbytet. I och med det här så är WR:s andra bil med men det innebär också att det bara blir 48 bilar på startgriden.

Att Spinnaker Clan Des Team skulle segla iväg från Le Mans låg i luften. Stallet drabbades av föraravhopp och därmed en stor del av finansieringen. Även om man kämpade in i det sista att försöka hålla sig kvar så gav man upp nu i veckan som gick. Detta tydligen utan att meddela beslutet till ACO. De fick beskedet från en journalist!

Epsilon-stallets beslut att bara ställa upp med en bil kom efter att man blivit dragna vid näsan av en saudisk finansiär. Man blev lovade pengar för att köra med två bilar men efter testhelgen hoppade sponsorn raskt av så att man knappt hade råd att köra några tester inför Le Mans. Ytterligare problem som låg till grund för beslutet att dra sig ur var att JPX-motorn inte levererade tillräckligt med kraft. Detta drabbade också Courage-fabriksstallet som även de bara ställer upp med en bil.

48 bilar blir det alltså, precis som fram till 2002 då Luc Bessons Vaillante-film bekostade två extra depåplatser. Eventuellt kan bli ytterligare en bil. ACO lär ska ha kontaktat Creation Autosportif och frågat om de kan ställa upp med sin DBA4 03S (ja, just det, en Zytek 04S...). Creation meddelar via dailysportscar.com att man är redo med bil, motorer och reservdelar. Jamie Campbell-Walter är klar för att köra om så krävs.

Några som fortfarande är kvar trots tvivel är Taurus Sports Racing. Deras dieselbil hade ju svåra problem med bolmande avgaser och låg toppfart men tester på Snetterton nyligen har gett lugnande besked. Även om bilen inte har några chanser till topplaceringar så hoppas man på att den ska ta sig imål i alla fall.

Det är som sagt bara en vecka kvar men uppenbarligen är karusellen inte riktigt avslutad än. Totalt har nio bilar strukits sedan startlistan presenterades efter Sebring men förhoppningvis så blir det inte fler. Eller...?

 

Nya färger...


The Racers Groups nya målning. (foto: TRG)

The Racers Group, Seikel Motorsport, Thierry Perrier och Lister kommer till start i nya färger. TRG kör med en spejsad blå färgsättning i samma stil som deras gröna Sebring-målning. Lister fördanskas allt mer och blir därmed röd-vit. Det känns lite ovant att se en Lister i annan färg än svart men det har hänt förr...

Seikel fick ju med bägge sina bilar till slut och firar detta med nya färger. Ännu har man inte offentliggjort hur det ser ut men det lär ska bli annorlunda mot hur det brukar. Thierry Perrier kommer att köra i blå-vitt istället för den röd-gula EMKA-målningen man hade under testhelgen.

Övriga notiser: Prodrive har genomfört flera tester i veckan med goda resultat och man är inte alls oroad över Corvetternas fantomvarv under testhelgen. Man har gjort några finjusteringar och räknar med att kunna matcha amerikanernas varvtider utan problem. Kan det bli en svensk klasseger tro?

Och Jan Magnussen kan vara på väg tillbaks till Formel 1! Enligt danska Berlingske Tidender (via dailysportscar.com) så har han kontakter med Williams - om det är som testförare eller ordinarie framgår inte. Big Mag har ju kört F1 förr men med ganska mediokra resultat.

Åh, ja just ja, det är ju ett annat 24-timmarsrace på gång. 24-Stundenrennen på nordslingan på Nürburgring brakar loss om en vecka. 227 stall och 737 förare (nej, du såg inte fel!), varav 16 från Sverige, ska stånga sig igenom det gröna helvetet under ett dygn. Trist bara att det ligger på samma helg som Le mans...

 

NYHETER
- 2002
- 2003
- 2004
All text ©2002-04 Johan Söderberg.
Frågor, förslag, synpunkter eller annat?
Hör av er till
info@n138.com

-