STARTSIDAN | LE MANS | LMES/ALMS | LE MANSGAZINE | ÖVRIGT

20050505

Nya avhopp från Le Mans...


Nasamax DM139 kommer förhoppningsvis tillbaks nästa år...

Karusellen kring startlistan till Le Mans under förra året ser ut att upprepas på nytt. Redan efter att årets lista släpptes kom första avhoppet: Ekonomiska bekymmer gör att Nasamax står över i år. Det är väldigt märkligt att ett stall som fått så mycket publicitet tack vare sin "gröna" inriktning med en etanoldriven bil (t o m ATL skriver om Le Mans tack vare Nasamax) inte kan få tag på ordentliga sponsorer. I och med Nasamax frånfälle fick T2M:s Porsche GT3 plats i listan.

Nästa avhopp kom nu i veckan: ACEMCO kastar in handduken. Därmed blir det ytterligare ett år utan nån Saleen S7-R på startgriden! Anledningen till avhoppet är att det nya gemensamma reglementet för FIA och ACO kräver att bakvingen är kortare än tidigare (om jag fattat det rätt så är det nån sorts bestraffning mot just Saleen) vilket medför att bilen är väldigt instabil i högfartskurvor, något det finns gott om på Le Mans. Stallet vill inte ta risken att skade förare eller publik pga en märklig regel och tackar därför nej till platsen.

Så vad kommer det istället för ACEMCO-Saleenen? En Ferr... Nej, en till Porsche! Raymond Naracs Porsche GT3 närmare bestämt. Det är inte bara bland de redan klara stallen som det har skett avhopp. Av reservlistan, som fram till nu bestod av en Larbre-Ferrari, en Racing for Holland-Dome, GPC:s Ferrari 360 GTC, Graham Nash Saleen S7-R och Thierry Perriers Porsche bidde det bara en tumme, en tumme som lystrar till namnet Spyker. Anledningen till avhoppen från reservlistan beror till största delen på att det kostar pengar att stå på den listan och stallen har viktigare saker att lägga pengarna på. Men det måste kännas lite surt för Larbre att missa en till plats på griden med så liten marginal. Det blev som sagt en till Porsche, jag har inget emot Porsches GT3:or, tvärtom, men åtta stycken i en GT2-klass med 13 bilar totalt är lite mycket.

I övrigt så är det ett rätt bra startfält ACO lyckats knåpa ihop även om det finns invändningar. Varför Zyteks fabriksstall inte fick vara med är ytterst märkligt, något ACO inofficellt halvt medgett var ett misstag, och varför blev det Racesport Peninsula och inte LNT som får köra TVR på La Sarthe? LNT har en bra mycket gedignare bakgrund och resultat som räcker gott och väl för att kunna ge en plats. Nåväl, När man väl står och håller för öronen vid startrakan på lördagen kl 16 brukar sånt här inte spela så stor roll.

Hela startlistan finns här!

 

Text: Johan Söderberg

 

NYHETER
- 2002
- 2003
- 2004
- 2005
All text ©2002-05 Johan Söderberg.
Frågor, förslag, synpunkter eller annat?
Hör av er till
info@n138.com

-