STARTSIDAN | LE MANS | LMES/ALMS | LE MANSGAZINE | ÖVRIGT

20050604

Äntligen testhelg!


Pescarolo i väntan på besiktning. Foto: Fabrice Chaplin

Nu i helgen är det äntligen dags för den årliga testhelgen på Le Mans. Till skillnad från tidigare år då testhelgen brukade infalla vid månadsskiftet april-maj så ligger den nu bara två veckor innan själva racet. Detta för att underlätta för långväga stall som i och med datumändringen inte behöver leta upp en bra lagerlokal eller i värsta fall måste frakta allt två gånger. Under de två veckorna mellan testhelgen och racet ges möjlighet för stallen att göra ytterligare tester på Bugattislingan. Observera att inträdet till dessa tester ingår i huvudbiljetten! Mer info finns på lemans.org.

Ytterligare en nyhet i år är att testtiden på söndag har förlängts med en timme. Tiderna är nu 9:00-13:00 samt 14:00-19:00. Varför? Jo, Sebastian Loeb (ja, den regerande rallyvärldsmästaren) ska köra för Henri Pescarolos stall. Han kör rally i Turkiet den här helgen och för att han ska hinna till Le Mans och köra de obligatoriska tio rookievarven behövdes en timme till...

Nu kan det verka lite märkligt att ACO, som knappast är kända för att vara tillmötesgående, gör så här men den uppmärksamhet Loebs deltagande har väckt är för stor för att man vill riskera att han uteblir. Le Mans har hamnat lite i skymundan av andra sporter i hemlandet, framförallt pga uteblivna framgångar - det var 12 år sen Peugeot vann - men jag kan tänka mig att även den stora mängden engelsmän har skrämt bort en del hemmapublik. I år däremot finns alla förutsättningar för att det ska bli en fransk triumf med en fransk Audi R8 och två Pescarolobilar i topptrim (mer om det i den traditionella "preview"-artikeln som kommer i nästa vecka) med bl a Loeb bakom ratten.

Övrigt som är värt att notera är att både Tom Kristensen och Allan McNish är upptagna med att köra DTM och därför inte kan delta i testhelgen. Nu är detta ingen större katastrof då båda har minst sagt gedigna Le Mans-meriter.

De två stora frågetecknen inför söndagen är: Hur blir vädret och kommer Loeb att hinna dit? Vädret ja, det ser ut att kunna bli lika ruttet som här fast varmare, prognosen är dock osäker. Regn vore väldigt trist då det blir svårt för stallen att hitta en bra setup när man inte kan köra för fullt, visst kan det vara bra att testa regninställningar men inte kommer det väl att regna under själva racet? Näe, det är otänkbart...

Bilder finns här!

 

Text: Johan Söderberg, Foto: Fabrice Chaplin/Ten-Tenths

 

NYHETER
- 2002
- 2003
- 2004
- 2005
All text ©2002-05 Johan Söderberg.
Frågor, förslag, synpunkter eller annat?
Hör av er till
info@n138.com

-