STARTSIDAN | LE MANS | LMES/ALMS | LE MANSGAZINE | ÖVRIGT

20051213

Audi R10 är här!

Taurus gjorde ett försök med en dieselmotoriserad Lola på Le Mans 2004 och även om det slutade i en förintad koppling tidigt i loppet (för att inte tala om de svarta rökridåerna) så gav det en försmak av framtidens Le Mans. Idag togs nästa steg då Audi presenterade efterföljaren till den så framgångsrika R8:an, R10.

Utseendemässigt ser den ut som en korsning av R8:an och Listers nya LMP1-hybrid och Bentley Speed 8. Det är inte utan att tankarna går till en F1:a med täckta hjul med den smala nosen. Bilen hade onekligen varit snyggare utan den dubbla störtbågen men reglerna är som dom är och den tänkta tvåsitsigheten förstärks om inte annat. Det hade ju varit kul med en täckt bil men antagligen vägde fördelen med snabbare förarbyten och att man slipper igenimmade rutor över en täckt bils aerodynamiska övertag.

Det som verkligen gör R10:an unik är såklart motorn: En helt nyutvecklad diesel-V12:a i aluminium på 5.5 liter med dubbelturbo som utvecklar 650+ hk och över 1100 Nm (kan man anta att nästa RS6:a eller A8:a kommer att få en diesel-V12:a?). Växellådan har utvecklats i samarbete med Xtrac och man får hoppas att de har gjort ett bättre jobb än i Franz Konrads Saleen-bilar. Hur växellåda och koppling konstruerats för att klara av den enorma kraften utan att bli för tung är man förtegen om.

Ljudet då? Redan R8:an var tyst, om man stod på insidan av den svepande kurvan efter startrakan fram till Dunlopchikanen var nästan det enda som hördes ett kraftigt vinddån och en och annan avgassmäll vid inbromsningen. Räkna med ännu mindre ljud framöver - Taurus diesel-Lola hördes knappt alls förutom ett vinande från transmissionen (man kunde dock se att den var på väg tack vare röken...). Tom Kristensen påpekade under presskonferensen att motorn i R10:an inte hördes alls i kurvorna, vilket gör att man inte kan gå efter ljudet vid växlingar som förr utan helt måste lita till varvräknaren.

För närvarande finns tre bilar klara, om fler kommer att byggas till kommande säsong är oklart. Klart är dock att Joest Racing kommer tillbaka som fabriksstall åt Audi efter ett gästspel i DTM, om man kör alla tre bilar eller om t ex Champion kör en av dom återstår att se. Och planerna på ett svenskt R10-stall med Stefan Johansson, Kenny Bräck och Mattias Ekström kan vi nog glömma. Det var väl knappast troligt att det skulle bli något av dem redan från början. Däremot är det inte otänkbart att Ekström kan få chansen att köra R10 på Le Mans då han redan är djupt involverad i Audis tävlingsverksamhet och visst vore det trevligt med en tredje svensk Le Mans-vinnare! Hittills är bara Tom K klar men troligen kommer man att använda sig av de gamla vanliga Audiförarna, åtminstone Frank Biela har varit med i testerna.

Tävlingspremiär blir det på Sebring 12 Hours den 18:e mars 2006. Hur tävlingsplanerna ser ut förutom Le Mans är inte klart ännu men ett och annat LMS-race borde det kunna bli. Audi räknar med seger på Le Mans redan i år. Vi får väl se hur det blir med det, 2007 kommer Peugeot med sin dieselbil...

Mer information (på tyska) om Audi R10 finns hos audi.de

 

Text: Johan Söderberg, Foto: Audisport

 

NYHETER
- 2002
- 2003
- 2004
- 2005
All text ©2002-05 Johan Söderberg.
Frågor, förslag, synpunkter eller annat?
Hör av er till
info@n138.com

-