STARTSIDAN | LE MANS | LMES/ALMS | LE MANSGAZINE | ÖVRIGT

20060510

Bara en månad kvar...

Och det är hög tid att blicka framåt mot "the big one" i juni. Startfältet är släppt och finns hos lemans.org. Det är väl inga större överraskningar som ACO bjuder på mer än att det är en Lamborghini med i år. Det är för en gångs skull inga direkta skandaler i urvalet även om en del holländare kan klaga på att Jan Lammers bara får med en bil. Andra känner sig lättade över att WR bara har en bil med och sen kan man fråga sig om det verkligen är nödvändigt med åtta Courage och åtta Porschar... Men, som sagt, på det hela taget ett trevligt startfält.

Att Audi ställer upp med två dieselbilar är ingen nyhet och den som sätter en slant på att de kommer att vinna lär inte få mycket tillbaka. För även om Pescarolos bilar är snabba så kan det inte rå på en dieselmotors överlägsna bränsleekonomi. Redan förra året bevisades att bränsleförbrukningen är avgörande för resultatet då R8:ans FSI-teknik till stor del bidrog till att man vann - trots kraftigt begränsad effekt, högre vikt och sämre aerodynamik. ACO har valt att inte begränsa bränsletankar o dyl gentemot bensinbilarna vilket ger Audi ett stort övertag.

Att det sedan är Reinhold Jöst som driver fabriksstallet gör inte saken bättre för de övriga. Det som kan sätta käppar i hjulen är dock att koppling och växellåda ger upp under trycket av den enorma kraften eller att motorn överhettar. På Sebring så tvangs den ena bilen bryta pga just överhettning, dock berodde detta på att telemetrin lade av så att man inte kunde se i tid att temperaturen gick upp när kylarna beckade igen av skräp. Även vinnarbilen hade problem med temperatuen och fick starta från depån pga kylarbyte som drog ut på tiden. Sebring kördes dock i mars så Audi har haft god tid på sig att lösa dessa problem. R10:an är ett imponerande stycke ingenjörskonst och den som vill veta mer om bilen kan läsa en utförlig beskrivning hos mulsannescorner.com.

Värt att notera är att Lister kommer att vara på plats med den nya versionen av Storm LMP och med Jamie Campbell-Walter i en Creation-bil borde man slippa såna där märkliga olyckor som bara han kan råka ut för. Även nyss nämnda Creation kommer med en uppdaterad bil. Samma sak gäller Zytek, som kör danskmålat i år.

De i läsekretsen som kör Radical kan glädjas över att Rollcentre fått med en Radical SR9 i LMP2 och kan om den håller hela vägen bli ett stort hot mot den hord av Courage-bilar som dominerar klassen. I ett test nyligen på Silverstone kunde man konstatera att SR9:an var två sekunder snabbare runt banan än vad någonsin Dallaran var! Kan Radical utmana LMP1?
Det finns ingen Porsche RS Spyder med men det var bestämt sedan länge av Porsche att det bara blir ALMS i år. Det hade ju varit kul om dom ändrat sig men vi får hoppas på nästa år, då gärna med en LMP1:a.

I övrigt så ser väl egentligen GT1-fältet intressantast ut tävlingsmässigt med fyra Aston Martin DBR9, tre Ferrari 550 (de Prodrivebyggda bilarna alltså, ingen av Ferraris egna 575:or finns med), tre Corvetter (varav en C5:a!) en Lamborghini Murciélago R-GT och en Saleen S7-R. Att det bara är en Saleen är med är lite trist men beror på gammalt groll mellan ACO och Saleen (regelkrångel som vanligt...) och hade det inte varit för att ACEMCO direktkvalificerat sig så hade det troligen inte funnits nån S7-R med alls. Kampen om segern kommer att stå mellan Corvette och Aston Martin med Ferrari som bubblare. Lamborghini och Saleen lider av att de inte har haft samma utvecklingsbudget som de tre stora och kan knappast blanda sig i toppstriden.

Bilfloran i GT2 är inte så dum den heller, bortsett från mängden Porschar som sagt - jag har inget emot Porsche, tvärtom, men åtta är lite att ta i. För första gången på mycket länge så finns det äntligen en verklig utmanare om segern i klassen: Panoz Esperante! Panoz var visserligen med redan förra året men då var bilen lite för färsk för att kunna hota Porsche på allvar. Man lyckades däremot med bedriften att besegra Porsche på Sebring 12 Hours tidigare i år och då ska man ha i åtanke att det ligger mycket sanning bakom uttrycket "half the distance but twice as hard".

Sen har vi två Ferrari F430 där Scuderia Ecosse får ses som de som har störst chans att utmana Porsche och Panoz. Team Icer Brakes har jag aldrig hört talas om, märkligt namn också. Spyker kör öppet numera, främst pga att man sålt fler cabrioleter än coupéer, och har fått med två bilar. Förhoppningsvis kan de vara med och stöka i toppen i klassen men resultaten hittills har inte övertygat.

Till sist kan vi glatt konstatera att de avhoppskaruseller som drabbat Le Mans de senaste åren verkar ha avstannat. Antagligen har ACO krävt att man dyrt och heligt lovar att vara på plats på startgridden om man får en inbjudan. Hittills är alla på listan kvar.

 

Text: Johan Söderberg, Foto: Audisport.nu

 

NYHETER
- 2002
- 2003
- 2004
- 2005
- 2006
All text ©2002-06 Johan Söderberg.
Frågor, förslag, synpunkter eller annat?
Hör av er till
info@n138.com

-